Αποκλείστηκε ο δήμος Δελφών από τη διαδρομή της ολυμπιακής φλόγας

 Δευτέρα, 30 Απρ. 2012 17:26
  Σπύρος Καρανάσιος

 

ΔΕΛΦΟΙ

Αντιδράσεις από το δήμο Δελφών προκάλεσε η απόφαση της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής, να μην συμπεριλάβει τον Καλλικρατικό δήμο Δελφών στο πρόγραμμα της φετινής διαδρομής της Ολυμπιακής φλόγας.

Την Κυριακή συνεδρίασε εκτάκτως το δημοτικό συμβούλιο και αποφάσισε ομόφωνα την έκδοση ψηφίσματος διαμαρτυρίας.

ΟΜΟΦΩΝΟ ΨΗΦΙΣΜΑ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΔΕΛΦΩΝ

Το Δημοτικό Συμβούλιο Δελφών εκφράζει την πιο έντονη διαμαρτυρία του για την πρωτοφανή (στα 76 χρόνια του Θεσμού) και εντελώς αδικαιολόγητη απόφαση της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής να μη συμπεριλάβει στη φετινή διαδρομή της Ολυμπιακής Φλόγας τους Δελφούς (την πόλη των Δελφών και τον «Καλλικρατικό» Δήμο Δελφών). Είναι γνωστή στην Ε.Ο.Ε. η πανάρχαια σύνδεση Δελφών – Ολυμπίας, που ξεκινά από τον περίφημο πυθικό χρησμό, ο οποίος έπεισε τους αρχαίους μας πρόγονους να ξεκινήσουν τους Ολυμπιακούς Αγώνες το 776 π.Χ.

Η Ολυμπιακή Ιδέα συνδέεται άμεσα με τους Δελφούς και τους Πυθικούς Δελφικούς Αγώνες, ενώ πασίγνωστη και προφανής είναι η σύνδεση των δύο αυτών Ιερών τόπων (Δελφών – Ολυμπίας) στη συνείδηση ολόκληρης της ανθρωπότητας, ως δύο από τους τρεις (μαζί με την Ακρόπολη των Αθηνών) σημαντικότερους πυλώνες του μεγαλειώδους αρχαίου ελληνικού πολιτισμού.

Σε κάθε περίπτωση και πέραν της δικής μας εύλογης και αυτονόητης εντονότατης διαμαρτυρίας (που έχει ήδη εκφραστεί και με ανακοίνωση του κ. Δημάρχου), οφείλει η Ε.Ο.Ε. να επιδείξει σεβασμό στο συμβολισμό που περικλείει ο ιερός χώρος των Δελφών για την Παγκόσμια Κοινότητα και ιδιαιτέρως για το Ολυμπιακό Κίνημα και να διορθώσει άμεσα την εσφαλμένη και αδικαιολόγητη απόφασή της.

Επιτέλους, αυτή την δύσκολη για το λαό και το έθνος μας στιγμή, ας μην αποκαθηλώνουμε με δικές μας ενέργειες τα σημαντικότερα σύμβολα και παγκόσμια σημεία αναφοράς του Ελληνισμού.

Lamiastar

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.