Το top 10 των σούπερ φρούτων

Τα περισσότερα τα γνωρίζουμε και τα έχουμε γευτεί. Πόσοι όμως είμαστε σε θέση να ξέρουμε τις ευεργετικές τους ιδιότητες; Ο λόγος για τα «σούπερ φρούτα», που όχι μόνο χαρίζουν ωραία γεύση, λίγες θερμίδες και δροσιά αλλά συμβάλλουν…εκ των έσω στην υγεία μας.

Πέμπτη, 19 Ιουλίου 2012

Το click@Life σας παρουσιάζει, λοιπόν, το top 10 των σούπερ φρούτων και τους λόγους, που το καθένα ανήκει στην κατηγορία αυτή.

Ακτινίδιο για σωστή πέψη

Αν πάσχετε από κολικό του εντέρου, τότε το ακτινίδιο είναι το σούπερ φρούτο σας. Σε μία μελέτη που έγινε, 41 άνθρωποι που είχαν το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου (ΣΕΕ) και κατανάλωναν δύο ακτινίδια την ημέρα για έξι εβδομάδες, ανέφεραν μείωση των συμπτωμάτων σε σύγκριση με εκείνους που δεν το έκαναν. Επιπλέον, το ακτινίδιο, και ειδικά το δέρμα του, διαθέτει υψηλές φυτικές ίνες και προ-βιοτικούς, σύνθετους υδατάνθρακες.

Μπανάνες: ποια πίεση;

Σας έχει τύχει να φάτε κάτι και 20 μόλις λεπτά μετά να νιώθετε πάλι νηστικοί; Την επόμενη φορά που αισθανθείτε έτσι, δοκιμάστε να φάτε μια μπανάνα. Η υψηλή περιεκτικότητα της σε κάλιο, συμβάλλει στη μείωση της αρτηριακής πίεσης ενώ είναι και μία από τις καλύτερες πηγές του λεγόμενου «καλού άμυλου», ενός υγιούς υδατάνθρακα, που συμβάλει στην αίσθηση κορεσμού και τη βελτίωση του μεταβολισμού του οργανισμού.

Πεπόνι: ιδανικό για απολέπιση

Το πεπόνι θεωρήστε το σαν το κρυφό σας μυστικό όπλο αντιγήρανσης του δέρματος. Η βιταμίνη A και τα παράγωγά της, που βρίσκονται σε αφθονία στο πεπόνι, ενισχύουν την αναπαραγωγή των κυττάρων, γεγονός που το καθιστά ιδανικό για «φυσική απολέπιση».

Κεράσια και ξεχάστε τα τριγλυκερίδια

Χρωστούν το βαθύ, κόκκινο χρώμα τους σε ένα αντιοξειδωτικό συστατικό, που ονομάζεται ανθοκυάνη, η οποία ευθύνεται για τη μείωση φλεγμονών αλλά και των ποσοστών των τριγλυκεριδίων και χοληστερόλης. Επιπλέον, τα κεράσια ενδείκνυνται και για χάσιμο βάρους.

Μούρα: ο σύμμαχος των γυναικών

Τα μούρα, αν και όχι ιδιαίτερα διαδεδομένα στην ελληνική διατροφή είναι ιδανικά ειδικά για τις γυναίκες. Βοηθούν σημαντικά στην αποφυγή λοιμώξεων του ουροποιητικού συστήματος αλλά και στην καταπολέμηση πολύ χειρότερων ασθενειών, όπως είναι για παράδειγμα ο καρκίνος των ωοθηκών. Σύμφωνα με μια νέα μελέτη του Πανεπιστημίου Rutgers, τα βακκίνια που περιέχουν τα μούρα μπορούν να ενισχύσουν την αποτελεσματικότητα των χημειοθεραπευτικών φαρμάκων, που χορηγούνται για την καταπολέμηση του καρκίνου των ωοθηκών και παράλληλα μπορουν να επιβραδύνουν την ανάπτυξη κάποιων καρκινικών κυττάρων. Σύμφωνα με μία άλλη μελέτη δε, ένα ποτήρι από χυμό μούρων χωρίς ζάχαρη την ημέρα, αυξάνει την καλή χοληστερόλη κατά 10%.

Γκρέιπφρουτ και αντίο παχάκια

Γνωστή και χιλιοειπωμένη η «δίαιτα του γκρέιπφρουτ» κάνει το συγκεκριμένο φρούτο, τον καλύτερο φίλο του καλίγραμμου σώματος και της σωστής διατροφής. Εκτός από αυτό όμως, ένα γκρέιπφρουτ τη μέρα είναι ιδιαίτερα ευεργετικό και για τη μείωση της χοληστερίνης, καθώς περιέχει πλήθος αντιοξειδωτικών ουσιών.

Φράουλες για αστραφτερό χαμόγελο

Γεμάτες βιταμίνη C, μόλις μία μερίδα φράουλες τη μέρα αρκούν για να δείτε αποτελέσματα στον οργανισμό σας. Είναι μια άριστη πηγή φυλλικού οξέος, το οποίο προστατεύει την καρδιά ενώ παράλληλα κάνει τα…δόντια σας ακόμα πιο λευκά. Για πιο αστραφτερό χαμόγελο, στύψτε μία φράουλα και προσθέστε ένα κουταλάκι μαγειρικής σόδας. Ανακατέψτε το, απλώστε το μίγμα επάνω στα δόντια σας και αφήστε το για 5 λεπτά. Επαναλάβατε μία φορά την εβδομάδα και το χαμόγελό σας θα είναι φωτεινότερο από ποτέ.

Αβοκάντο με υγιή…λίπη

Μπορεί να θεωρείτε ότι είναι αρκετά λιπαρό και «βαρύ» για φρούτο, αλλά το αβοκάντο είναι πηγή πλούσια σε μονοακόρεστα λίπη και λιπαρά οξέα, τα οποία συμβάλλουν στη μείωση της LDL, δηλαδή της κακής χοληστερόλης στο αίμα, αυξάνοντας παράλληλα την ποσότητα καλής χοληστερόλης στο σώμα σας. Τα υγιή λίπη, που περιέχει το αβοκάντο επίσης, προωθούν την απορρόφηση άλλων καροτενοειδών, κυρίως του β-καροτένιου και του λυκοπένιου, τα οποία είναι απαραίτητα για μία υγιή καρδιά.

Καρπούζι, πλούσιο σε βιταμίνες Α και C

Και μιας και αναφέραμε το λυκοπένιο, η καλύτερη τροφή πλούσια σε λυκοπένιο, είναι το γευστικότατο καρπούζι. Στην πραγματικότητα μόλις μία μερίδα καρπούζι περιέχει διπλάσια ποσότητα λυκοπενίου από ότι οι αντίστοιχες φρέσκες ντομάτες. Με μόλις 40 θερμίδες η μερίδα, το καρπούζι χαρίζει «απλόχερα» ποσότητες βιταμίνης Α και C. Εναλλακτικά μπορείτε να το συνοδεύσετε και με φέτα, μέντα ή ψωμί.

Ανανάς και αντίο φούσκωμα

Ο ανανάς δεν αποτελεί μόνο ένα ιδανικό επιδόρπιο, μετά από ένα γεύμα αλλά η περιεκτικότητά του σε βρομελίνη, ένα ένζυμο που βοηθά στην πέψη, συμβάλει στη διάσπαση της τροφής και στον περιορισμό του φουσκώματος.

http://www.clickatlife.gr

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.