Εκδηλώσεις της ΙΔ΄ ΕΠΚΑ στα Αρχαιολογικά Μουσεία Λαμίας και Αταλάντης στο πλαίσιο του εορτασμού των Ευρωπαϊκών Ημερών Πολιτιστικής Κληρονομιάς 2012

25-9-2012

Δ Ε Λ Τ Ι Ο   Τ Υ Π Ο Υ

 

Η ΙΔ΄ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων διοργανώνει σειρά πολιτιστικών εκδηλώσεων από 28 έως 30 Σεπτεμβρίου 2012 στη Λαμία και την Αταλάντη στο πλαίσιο του εορτασμού των Ευρωπαϊκών Ημερών Πολιτιστικής Κληρονομιάς.

Οι Ευρωπαϊκές Ημέρες Πολιτιστικής Κληρονομιάς αποτελούν κορυφαία πολιτιστική διοργάνωση η οποία πραγματοποιείται από το 1991 και εξής σε όλες τις χώρες της Ευρώπης κάτω από το γενικό σύνθημα «Ευρώπη, μια κοινή κληρονομιά».

Κύριος στόχος της διοργάνωσης είναι η αναζωογόνηση των μνημείων και των μουσείων με την εξασφάλιση ελεύθερης πρόσβασης του κοινού σε αυτά, αλλά και η συνειδητοποίηση της κοινής ευρωπαϊκής ταυτότητας μέσα από τις ιδιαιτερότητες του κάθε λαού, η αναζήτηση της συλλογικής μνήμης και η προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς με τη συνεργασία δημόσιων και ιδιωτικών φορέων. Για τη διετία 2011-2012 το γενικό θέμα του εορτασμού είναι: «Κρίσεις. Συνέχειες και ασυνέχειες στην ιστορία».

Η ΙΔ΄ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων συμμετέχει για μια ακόμα φορά στον εορτασμό με την διοργάνωση σειράς πολιτιστικών εκδηλώσεων, στη Λαμία, σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Θερβάντες και το Αρχαιολογικό Μουσείο Καταλωνίας – Εμπόριον, και στην Αταλάντη, σε συνεργασία με την Αιάντειο Δημόσια Βιβλιοθήκη και το Δήμο Λοκρών.

Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων έχει ως εξής :

ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΛΑΜΙΑΣ

  • ΘΕΜΑΤΙΚΕΣ ΞΕΝΑΓΗΣΕΙΣ

                 -Παρασκευή 28/9, 10.00 π.μ. – 1.00 μ.μ. για τα σχολεία

                 -Κυριακή 30/9, 10.00 π.μ. – 1.00 μ.μ. για το κοινό             

  • ΕΚΘΕΣΗ κειμένων – φωτογραφίας: «ΕΜΠΟΡΙΟΝ, Πύλη εισόδου του ελληνικού πολιτισμού

            στην Ιβηρική Χερσόνησο». Διάρκεια έκθεσης: 28/9/2012-7/1/2013.

Μέσα από φωτογραφίες και κείμενα, η έκθεση μας φέρνει κοντά στην ιστορία της αρχαίας ελληνικής πόλης του Εμπορίου (Εμπούριες, Λ’ Εσκάλα) και τα πλούσια αρχαιολογικά κατάλοιπα που έχουν φέρει στο φως οι ανασκαφές. Με αυτόν τον τρόπο φιλοδοξεί να κάνει γνωστά στους επισκέπτες του Αρχαιολογικού Μουσείου Λαμίας έναν από τους σημαντικότερους αρχαιολογικούς χώρους της Ιβηρικής Χερσονήσου και καθοριστικής σημασίας για να κατανοήσουμε τα ίχνη που άφησε ο ελληνικός πολιτισμός στο δυτικό άκρο της Μεσογείου.

 

ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΑΤΑΛΑΝΤΗΣ

  • ΘΕΜΑΤΙΚΕΣ ΞΕΝΑΓΗΣΕΙΣ

           -Παρασκευή 28/9, 9.00 π.μ. – 1.00 μ.μ. για τα σχολεία

           -Σάββατο 29 και Κυριακή 30/9, 9.00 π.μ. – 1.00 μ.μ. για το κοινό

  • ΚΙΝΗΤΗ ΕΚΘΕΣΗ της Δημόσιας Βιβλιοθήκης Σπάρτης με θέμα: «Χρονολόγιο Νικηφόρου Βρεττάκου» με παράλληλες δράσεις στο Αναγνωστήριο της Αιαντείου Δημόσιας Βιβλιοθήκης Αταλάντης (ξεναγήσεις, φύλλα εργασίας, ηχητική αφήγηση του Τίτου Πατρίκιου για τον ποιητή – Αρχείο Ν. Βρεττάκου). Διάρκεια έκθεσης: 15-30/9/2012.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΕΙΟ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΑΤΑΛΑΝΤΗΣ

●          ΗΜΕΡΙΔΑ, Κυριακή 30/9 και ώρα 7.00 μ.μ., με θέμα: «Από τον Όμηρο στον Νικηφόρο Βρεττάκο. Η ποίηση του πολέμου», με ομιλίες των κ.κ. Μ.-Φ. Παπακωνσταντίνου, Προϊσταμένης της ΙΔ΄ ΕΠΚΑ, Σ. Δημάκη, Τμηματάρχη Μουσείων της ΙΔ΄ ΕΠΚΑ και Μ. Ζεκεντέ-Καρέντζου, Προϊσταμένης της Αιαντείου Δημόσιας Βιβλιοθήκης Αταλάντης, απαγγελία ποιημάτων συνοδεία πιάνου και κιθάρας και προβολή της ταινίας της Α. Δρακοπούλου «Περιουσιακά στοιχεία» (Αρχείο Ν. Βρεττάκου).

          είσοδος ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΣΤΙΣ εκδηλώσεις από 28-30 Σεπτεμβριου 2012

                                                                                            Η Προϊσταμένη της Εφορείας

                                                                                   Μαρία – Φωτεινή Παπακωνσταντίνου

                                                                                                          Αρχαιολόγος

 

κλικ για μεγέθυνση

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.