Πρεμιέρα 9 Νοεμβρίου στο Δημοτικό Θέατρο Λαμίας με το έργο του Αυγ. Στρίντμπεργκ «Ο ΠΑΤΕΡΑΣ»

Τετάρτη, 07 Νοέμβριος 2012 23:39
By lamiatimes.gr

Ο κ. Πρόεδρος, τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου , η Καλλιτεχνική Διευθύντρια του ΔΗΠΕΘΕ Ρούμελης, έδωσαν σήμερα Τετάρτη 7 Νοεμβρίου 2012 Συνέντευξη Τύπου με αφορμή την έναρξη των παραστάσεων του έργου «Ο ΠΑΤΕΡΑΣ» του Αυγούστου Στρίντμπεργκ στις 9/11/2012. Στη συνέντευξη παραβρέθηκαν οι συντελεστές και οι ηθοποιοί της παράστασης. Το Θέατρο Τέχνης Κάρολος Κουν σε συμπαραγωγή με το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Ρούμελης, θα παρουσιάσουν το έργο του Αύγουστου Στρίντμπεργκ «Ο ΠΑΤΕΡΑΣ» στο Δημοτικό Θέατρο Λαμίας.

Οι συντελεστές της παράστασης είναι:
Απόδοση: Νίκος Γκάτσος

Σκηνοθεσία: Λίλλυ Μελεμέ

Σκηνικά-Κοστούμια: Ελένη  Δουνδουλάκη

Μουσική: Μαρίνα Χρονοπούλου

Φωτισμοί: Αλέκος Αναστασίου

Βοηθός Σκηνοθέτη: Ελβίνα Μποτονάκη

Βοηθός Σκηνογράφου: Μαρία Γίτσα

ΔΙΑΝΟΜΗ

Ο ΄Ιλαρχος  Γιάννης Φέρτης

Λάουρα  Μαρίνα Ψάλτη

Μάργκρετ  ΄Ερση Μαλικένζου

Πάστορας  Φαίδων Καστρής

Γιατρός Έστερμαρκ Δημήτρης Μυλωνάς

Βέρθα   Ιουλία Γεωργίου

Νιέντ   Παναγιώτης Νάτσης

Λίγα λόγια για το έργο

Πρόκειται για ένα  από τα σημαντικότερα έργα του κορυφαίου Σουηδού δραματουργού, γραμμένο το 1887, το οποίο δικαίως χαρακτηρίζεται ως μια εκρηκτική σύγχρονη τραγωδία. Με αφορμή το θέμα της πατρότητας που αμφισβητείται, ο Στρίντμπεργκ σαρκάζει την τραγική μοίρα της ανθρώπινης ύπαρξης που αναζητά διαρκώς απαντήσεις σε προαιώνια ερωτήματα για το αληθινό νόημα της ζωής και το κλειδί του μυστηρίου του σύμπαντος.  Ο ΄Ιλαρχος λαχταρά απεγνωσμένα μια «μικρή πνοή αθανασίας» μία και μοναδική απόδειξη που θα δώσει κάποιο νόημα στην «φθαρτή του ύπαρξη».  Αναζητά μια αλήθεια που όμως δεν θα μπορέσει ποτέ να του αποκαλυφθεί καθώς το μυστικό είναι καλά φυλαγμένο μέσα στα σπλάχνα της γυναίκας-μητέρας.  Της γυναίκας που από σύντροφος γίνεται μισητός εχθρός, αλλά και ισάξιος αντίπαλος.

Στον «Πατέρα», ο Στρίντμπεργκ, αποτυπώνει έναν αδυσώπητο αγώνα εξουσίας μέχρι τελικής πτώσεως, έναν αγώνα ανάμεσα στο αρχέγονο θηλυκό ένστικτο και την κατασκευασμένη ανδρική λογική.  Η σύγκρουση ανάμεσα στον ΄Ιλαρχο και τη γυναίκα του Λάουρα, με αφορμή το μέλλον της κόρης του Βέρθας, ξεπερνά τα όρια της απλής συζυγικής διαμάχης.

Είναι προφανές πως στον εξοντωτικό αυτό πόλεμο, που οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια στον θάνατο, ένας μόνο νικητής  μπορεί να υπάρξει: και αυτός θα είναι  ο πιο ισχυρός.

Οι παραστάσεις θα δοθούν 9, 10, 11 και 16, 17, 18 Νοεμβρίου, Παρασκευή, Σάββατο στις 9 μμ και Κυριακή στις 7 μ.μ.  Στη συνέχεια το έργο θα παρουσιαστεί στο Υπόγειο του Θεάτρου Τέχνης και θα επανέλθει το Μάρτιο στη Λαμία για να δώσει ένα σημαντικό αριθμό παραστάσεων.

Η προπώληση των εισιτηρίων γίνεται στα γραφεία του ΔΗΠΕΘΕ Ρούμελης, Υψηλάντου 17, με τιμές εισιτηρίων 15ευρώ γενική είσοδο  και 10 ευρώ (μαθητικό φοιτητικό, άνεργοι και σύλλογοι κατόπιν συνεννοήσεως) και ώρες 9-2μμ και 6-8.

Για πληροφορίες και  κρατήσεις θέσεων μπορείτε να επικοινωνείτε στα τηλέφωνα του ΔΗΠΕΘΕ Ρούμελης 22310-33325 και 32215.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.