Ευρυτανία, η Ελβετία της Ελλάδας

Κυριακή, 16 Δεκεμβρίου 2012 16:29

  Καρπενήσι Καρπενήσι [Eurokinissi]

Η Ελβετία της Ελλάδας μας προσκαλεί να ανακαλύψουμε έναν από τους λίγους επίγειους παράδεισους.

Πλούσια ιστορική παράδοση, πανύψηλα έλατα, το καθαρότερο περιβάλλον στον κόσμο με μηδενική μόλυνση, η ελληνική φύση σε όλο της το μεγαλείο, και όμορφα χωριά. Αυτή είναι η Ευρυτανία, όμορφη και σαγηνευτική όλες τις εποχές του χρόνου.

Απολαύστε το αλπικό τοπίο, γλιστρήστε με τα σκι σας στις πλαγιές του χιονοδρομικού κέντρου Καρπενησίου και γευθείτε την παραδοσιακή κουζίνα του τόπου.

Παραδοσιακοί οικισμοί, αναπαλαιωμένα αρχοντικά, βυζαντινές εκκλησίες, σχολεία που μετατράπηκαν σε μουσεία και τοξωτά πέτρινα γεφύρια μας χαρίζουν εικόνες απόλυτης ομορφιάς.Μία από τις πέντε πρώτες περιοχές του κόσμου με το καθαρότερο περιβάλλον η Ευρυτανία θεωρείται ιδανικός προορισμός για όσους αναζητούν τη δράση και τις συγκινήσεις που προσφέρει το βουνό, το χιόνι αλλά και το υδάτινο στοιχείο. Σκι, rafting, cannyoning, πεζοπορία…. στην αγκαλιά της φύσης. Η αλήθεια είναι ότι σε αυτή τη γωνιά της γης η φύση στάθηκε πολύ γενναιόδωρη, χαρίζοντάς της χιλιάδες ομορφιές.

Στο γραφικό Καρπενήσι την πρωτεύουσα της Ευρυτανίας θα ταξιδέψετε πίσω στο χρόνο ανακαλύπτοντας μοναδικές ομορφιές και υπέροχους συνδυασμούς χρωμάτων.

Αμφιθεατρικά χτισμένο μέσα στα έλατα, το Καρπενήσι περιτριγυρισμένο από τους μικρούς γραφικούς οικισμούς που είναι σκαρφαλωμένοι στις πλαγιές της Καλιακούδας και της Χελιδώνας αφουγκράζεται τους ήχους του Καρπενησιώτη ποταμού.

Στην πλατεία του θα δείτε τον ανδριάντα του Μάρκου Μπότσαρη που σκοτώθηκε στο ιστορικό Κεφαλόβρυσο, ενώ στα δρομάκια και τις πλατείες του θα βρείτε παραδοσιακές ταβέρνες με ντόπιες νοστιμιές και γνήσιο κρασί. Δοκιμάστε το κατσικίσιο τυρί Ευρυτανίας, φέτα , ντόπια κρέατα και αλλαντικά, χυλοπίτες, τραχανά αλλά και υπέροχα γλυκά του κουταλιού.

Το χωριό Κορυσχάδες βρίσκεται 6 χιλιόμετρα από το Καρπενήσι, στο Βουτύρο θα δείτε την μεγαλύτερη πέτρινη εκκλησία του νομού την Αγία Παρασκευή, ενώ στη συνέχεια λίγο πριν φτάσετε στη διασταύρωση του Μεγάλου και Μικρού Χωριού θα συναντήσετε το χωριό Νόστιμο.

Το Μεγάλο Χωριό έχει έντονη τουριστική κίνηση και αξίζει να περπατήσετε στα γραφικά δρομάκια του. Μην παραλείψετε να οργανώσετε και μία εκδρομή στην τοποθεσία Πανταβρέχει με τον εκπληκτικό καταρράκτη που θα σας προσφέρει ένα εντυπωσιακό θέαμα.

Το Μικρό Χωριό είναι ένα καινούργιο χωριό που χτίστηκε όταν ένα τεράστιο τμήμα του βουνού κατολίσθησε το 1962 και κατέστρεψε το Παλιό Μικρό Χωριό.

Παίρνοντας το δρόμο για τον Προυσσό θα περάσετε και από τα «Πατήματα της Παναγίας» εκεί από όπου πέρασε η θαυματουργή εικόνα της Παναγίας στο δρόμο της προς το Μοναστήρι.

Λίγο πριν το μοναστήρι του Προυσσού θα συναντήσετε τους πύργους του Καραϊσκάκη και στη συνέχεια θα βρεθείτε στην πολύ όμορφη τοποθεσία που είναι χτισμένη η Μονή Προυσσού.

Εδώ θα επισκεφθείτε το πολύ ενδιαφέρον μουσείο του μοναστηριού, ενώ θα καθίσετε στο εξώστη του για να απολαύσετε τους ήχους του Καρπενησιώτη που κυλά τα γάργαρα νερά του στο βάθος του φαραγγιού και να χαθείτε στη μαγεία του τοπίου!

Όσοι επιθυμείτε μπορείτε να χαρείτε τα αγαπημένα σας αθλήματα σε ειδυλλιακές τοποθεσίες. Το χιονοδρομικό κέντρο Καρπενησίου βρίσκεται στο βουνό Βελούχι στη θέση Διαβολότοπος και απέχει από το Καρπενήσι 11χλμ. Πρόκειται για ένα από τα μεγαλύτερα και εντυπωσιακότερα χιονοδρομικά κέντρα της χώρας. Η περιοχή στην οποία βρίσκεται είναι ιδανική γιατί λόγω των καιρικών συνθηκών διατηρεί καλής ποιότητας χιόνι για αρκετά μεγάλο χρονικό διάστημα πράγμα που το κατατάσσει στα πιο δημοφιλή χιονοδρομικά κέντρα της χώρας. Εδώ μπορείτε να ζήσετε τη μοναδική εμπειρία του νυχτερινού σκι, να ξεκινήσετε τα πρώτα σας βήματα στο άθλημα, ή να κάνετε βόλτα με τα μηχανοκίνητα έλκηθρα στην υπέροχη φύση της Ευρυτανίας.

Στην περιοχή δραστηριοποιούνται επίσης εταιρείες εναλλακτικού τουρισμού που προσφέρουν πλήρη εξοπλισμό οπότε όσοι επιθυμείτε μπορείτε να ασχοληθείτε με ράφτινγκ, κανό και καγιάκ στην λίμνη Επισκοπής αλλά και στην τεχνητή λίμνη Κρεμαστών, ορειβασία, πεζοπορία, ιππασία και ποδήλατο βουνού. Αν διαθέτετε όχημα 4χ4 χωθείτε στους χωμάτινους δρόμους εκεί που δεν μπορούν να πάνε οι πολλοί και απολαύστε τη μαγεία της φύσης.

Η Ευρυτανία, είναι μια περιοχή με παράδοση, με ιστορικούς και αρχαιολογικούς χώρους, θρησκευτικά προσκυνήματα και καταπληκτικής ομορφιάς φυσικό πλούτο.

http://www.ert.gr

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.