Αγκινάρα με τα αγκάθια… αλλά και με σημαντικά οφέλη για την υγεία

Η αγκινάρα είναι γνωστή ως θεραπευτικό, φαρμακευτικό φυτό, εδώ και πολλά χρόνια και από πολλούς πολιτισμούς. Οι επιστήμονες σήμερα ερευνούν πώς διάφορα στοιχεία αυτού του φυτού μπορούν να προωθήσουν την υγεία και την ευεξία μας.

Παρασκευή, 8 Φεβρουαρίου 2013

agi1

Μια μεγάλη αγκινάρα προσφέρει το ένα τέταρτο της ενδεδειγμένης ημερήσιας πρόσληψης φυτικών ινών. Πιο αναλυτικά, μια αγκινάρα έχει μέσο όρο 10 γρ. φυτικών ινών όταν η ίδια ποσότητα μπρόκολου ή μήλων, έχει μόλις 3-4 γραμμάρια.

Επιπλέον, η αγκινάρα είναι γεμάτη ευεργετικά συστατικά για τον οργανισμό, όπως βιταμίνη C και K, φυλλικό οξύ, μαγνήσιο, μαγγάνιο και κάλιο. Έχει ελάχιστες θερμίδες (δεν ξεπερνούν τις 65) και λιγότερο από ένα γραμμάριο λιπαρών.

Υπάρχουν πολλοί τρόποι για να μαγειρέψετε τις αγκινάρες, όπως στον ατμό, ψητές ή στην κατσαρόλα και μπορούν να καταναλωθούν όλα τα μέρη της.

Δείτε τα πιο σημαντικά οφέλη αυτού του φυτού στην υγεία μας.

Πλούσιο σε αντιοξειδωτικά

Μελέτες έχουν δείξει ότι οι αγκινάρες έχουν περισσότερα αντιοξειδωτικά από κάθε άλλο λαχανικό ενώ κατέχουν την έβδομη θέση στη λίστα με τα φαγητά με τη μεγαλύτερη αντιοξειδωτική αξία.

Πρόληψη και θεραπεία καρκίνου

Σύμφωνα με έρευνες, οι αγκινάρες επιφέρουν την απόπτωση (μια διαδικασία προγραμματισμένου κυτταρικού θανάτου) και μειώνουν τον πολλαπλασιασμό κυττάρων σε πολλές περιπτώσεις καρκίνου, όπως του προστάτη, του στήθους και της λευχαιμίας. Ιταλική έρευνα ανακάλυψε ότι μια δίαιτα πλούσια στα φλαβονοειδή της αγκινάρας, μειώνει τον κίνδυνο για καρκίνο του μαστού. Επίσης, η κερσετίνη και η ρουτίνη βοηθούν στην καταπολέμηση κι άλλων ασθενειών.

kom

Αυξημένη ροή χολής

Ο πολτός των φύλλων της αγκινάρας περιέχει το αντιοξειδωτικό κυναρίνη, το οποίο αυξάνει τη ροή της χολής.

Καλή για το συκώτι

Χάρη στην κυναρίνη και σε ένα ακόμα αντιοξειδωτικό, την σιλυμαρίνη, οι αγκινάρες είναι ιδιαίτερα ωφέλιμες για το συκώτι. Μελέτες έχουν δείξει ότι μπορούν ακόμα και να συμβάλλουν στην αναγέννηση του ιστού του ήπατος. Οι αγκινάρες άλλωστε χρησιμοποιούνται εδώ και πολλά χρόνια στην εναλλακτική και την λαϊκή ιατρική για τις ηπατικές παθήσεις.

Θεραπεία για το hangover

Λόγω της θετικής τους επίδρασης στο συκώτι, πολλοί είναι αυτοί που τις εμπιστεύονται μετά από υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ.

Καλύτερη πέψη

fyt

Οι διατροφολόγοι συχνά τις προτείνουν ως θεραπεία στο Σύνδρομο του Ευερέθιστου Εντέρου. Παράλληλα, οι αγκινάρες βελτιώνουν τη λειτουργία της χοληδόχου κύστης ενώ είναι και φυσικό διουρητικό.

Μείωση χοληστερίνης

Συστατικά στα φύλλα αγκινάρας έχει αποδειχθεί ότι μειώνουν τη χοληστερίνη. Εξισορροπούν τα επίπεδα χοληστερόλης, αυξάνοντας αυτά της καλής (HDL) και μειώνοντας αυτά της κακής (LDL) χοληστερόλης. Με τον τρόπο αυτό συμβάλλουν και στην πρόληψη καρδιοπαθειών.

Καταπολέμηση διαβήτη

Επιστημονικές μελέτες δείχνουν ότι οι αγκινάρες βοηθούν στη διατήρηση της ισορροπίας της γλυκόζης στο αίμα, με αποτέλεσμα να συνεισφέρουν στην αντιμετώπιση του διαβήτη.

Βοηθούν στην υπέρταση

Οι αγκινάρες έχουν μεγάλη περιεκτικότητα σε κάλιο, ένα άκρως ευεργετικό μέταλλο που βοηθά στην αντιμετώπιση μεγάλης ποσότητας νατρίου στον οργανισμό, ενώ όσοι παίρνουν φάρμακα για την υπέρταση, καταναλώνοντας αγκινάρες μπορούν να αντισταθμίσουν την πιθανή έλλειψη καλίου.

http://www.clickatlife.gr/

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.