Νέο χαρτονόμισμα των 5 ευρώ σε όλη την Ευρώπη

 

Πέμπτη, 02 Μαΐου 2013 13:15 |

  570d64621779b3ca981617b97893baeb_L

Το Ευρωσύστημα, το οποίο αποτελείται από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) και τις εθνικές κεντρικές τράπεζες των χωρών της ζώνης του ευρώ, ολοκλήρωσε τις προετοιμασίες για την εισαγωγή του νέου τραπεζογραμματίου των 5 ευρώ, του πρώτου τραπεζογραμματίου της σειράς «Ευρώπη». Το νέο τραπεζογραμμάτιο τίθεται σε κυκλοφορία σε ολόκληρη τη ζώνη του ευρώ από σήμερα, 2 Μαΐου 2013, μέσω των παραδοσιακών διαύλων, δηλαδή μέσω των ταμείων των τραπεζών και των αυτόματων ταμειολογιστικών μηχανών (ATM).

five_20euro

Τα τραπεζογραμμάτια των 5 ευρώ της πρώτης σειράς θα συνεχίσουν να κυκλοφορούν παράλληλα με τα νέα τραπεζογραμμάτια, αλλά θα αρχίσουν σταδιακά να αποσύρονται. Η ημερομηνία κατά την οποία θα πάψουν να αποτελούν νόμιμο χρήμα ακόμη δεν έχει ανακοινωθεί. Ωστόσο, τα παλαιά χαρτονομίσματα των 5 ευρώ θα διατηρήσουν την αξία τους επ’ αόριστον και θα μπορούν να ανταλλάσσονται ανά πάσα στιγμή στις εθνικές κεντρικές τράπεζες της ζώνης του ευρώ.

Για την ανάπτυξη του νέου τραπεζογραμματίου των 5 ευρώ της σειράς «Ευρώπη» αξιοποιήθηκε η τεχνολογική πρόοδος η οποία σημειώθηκε στον τομέα της παραγωγής τραπεζογραμματίων κατά τη δεκαετία που μεσολάβησε από την εισαγωγή της πρώτης σειράς τραπεζογραμματίων.

Στο νέο τραπεζογραμμάτιο έχουν ενσωματωθεί καινούργια και ενισχυμένα χαρακτηριστικά ασφαλείας. Στο υδατογράφημα και στο ολόγραμμα εμφανίζεται μια προσωπογραφία της Ευρώπης (μορφής της ελληνικής μυθολογίας) από την οποία προήλθε και η ονομασία της νέας σειράς τραπεζογραμματίων.

Ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του ευδιάκριτου «αριθμού με βαθυπράσινο χρώμα» είναι η εναλλαγή από βαθύ πράσινο σε βαθύ μπλε, καθώς και μια αίσθηση κίνησης του φωτός από πάνω προς τα κάτω και αντίστροφα. Με τη βοήθεια μικρών ανάγλυφων γραμμών στην αριστερή και τη δεξιά άκρη του τραπεζογραμματίου διευκολύνεται η αναγνώρισή του, ιδίως από άτομα με προβλήματα όρασης. Όλα αυτά τα χαρακτηριστικά ασφαλείας είναι ορατά στην πρόσθια όψη του νέου τραπεζογραμματίου και η επαλήθευσή τους γίνεται εύκολα με τρεις απλούς ελέγχους: έλεγχο με την αφή, οπτικό έλεγχο και εξέταση υπό γωνία. Τα χαρακτηριστικά αυτά προβλέπεται ότι θα ενσωματωθούν σε όλα τα τραπεζογραμμάτια της σειράς «Ευρώπη».

  • Πηγή: ΕΚΤ, ert.gr

  • Επιμέλεια σύνταξης: Μπ. Σαβούρδου

  • Ανταπόκριση: Γιώργος Συριόπουλος

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.