Δημοτικό Θέατρο Λαμίας- Διάλεξη o «από μηχανής θεός» στο Αρχαίο Θέατρο

  Πέμπτη, 23 Μαΐου 2013

Posted by Lamia Times

Το ΤΕΧΝΙΚΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΕΛΛΑΔΑΣ – Τμήμα Ανατολικής Στερεάς Ελλάδας, η ΙΔ’ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων και το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Ρούμελης, σας προσκαλούν στη Διάλεξη του συμπολίτη μας Αναπληρωτή Καθηγητή Πανεπιστήμιου Πατρών κ. Θωμά Χόνδρου, με τίτλο Ο «από μηχανής θεός» στο Αρχαίο Θέατρο, στο Δημοτικό Θέατρο Λαμίας, την Δευτέρα  27 Μαΐου στις 8 το βράδυ.

        

Λίγα λόγια για τον «από μηχανής θεό» στο Αρχαίο Θέατρο

Ο όρος μηχανή με την σύγχρονη έννοιά του χρησιμοποιήθηκε στην εποχή του Αισχύλου για να περιγράψει τον μηχανισμό, με την βοήθεια του οποίου μεταφέρονταν στη σκηνή οι ήρωες της τραγωδίας, θεοί, ημίθεοι και θνητοί· από εκεί πηγάζει και η έκφραση ο από μηχανής θεός. Είναι επίσης γνωστός και με τον λατινικό όρο Deus ex machina τον οποίο εισήγαγε ο Βιτρούβιος.

Αν και κανείς μηχανισμός, ούτε απεικονίσεις του δεν σώζονται, υπάρχουν αρκετές αναφορές στην αρχαία ελληνική γραμματεία, από τις οποίες αντλούμε πληροφορίες για τον σχεδιασμό και την λειτουργία του. Από αγγεία που βρίσκονται σε μουσεία και ιδιωτικές συλλογές, παίρνουμε επίσης σημαντικές πληροφορίες για το αρχαίο θέατρο και τον μηχανισμό. Πρόκειται για ευμεγέθεις μηχανισμούς,  αποτελούμενους από δοκούς, τροχαλίες και σχοινιά, τα οποία μπορούσαν να σηκώσουν φορτία ως ένα τόνο και σε μερικές περιπτώσεις να κάνουν σφοδρούς κλυδωνισμούς απεικονίζοντας ταξίδι στο χώρο, όταν το έργο το απαιτούσε.

Στnν παρούσα Διάλεξη παρουσιάζεται η ανακατασκευή του μηχανισμού υπό το πρίσμα των φιλολογικών αναφορών και αρχαιολογικών ευρημάτων.

ΘΩΜΑΣ ΧΟΝΔΡΟΣ

ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗΣ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ, ,ΤΜΗΜΑ ΜΗΧΑΝΟΛΟΓΩΝ ΚΑΙ ΑΕΡΟΝΑΥΠΗΓΩΝ

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.