Γιορτές στους Δελφούς για το Έτος Καβάφη

Τετάρτη, 26 Ιουνίου 2013 08:26

E670AB5735F989F4AC3EA8F80421D0EE


Διεθνές συμπόσιο, κινηματογραφικές προβολές, εικαστικά, μουσικές και θεατρικές παραστάσεις

Με επιστημονική συνάντηση και καλλιτεχνικές εκδηλώσεις για τον Καβάφη εγκαινιάζει το πρόγραμμα των θερινών εκδηλώσεών του το Ευρωπαϊκό Πολιτιστικό Κέντρο Δελφών (ΕΠΚΕΔ), θεσμικά ενισχυμένο από την πρόσφατη απορρόφηση του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού. Οι εκδηλώσεις θα διαρκέσουν τέσσερις ημέρες, από την Πέμπτη 4 Ιουλίου ως την Κυριακή 7 Ιουλίου, και θα πραγματοποιηθούν στους Δελφούς.

Την Πέμπτη 4 Ιουλίου, στις 8.00 μ.μ., στο Αρχαιολογικό Μουσείο Δελφών, θα πραγματοποιηθεί συζήτηση στρογγυλής τράπεζας με θέμα «Ο Βυζαντινός Καβάφης» υπό τον συντονισμό της προέδρου του ΔΣ του ΕΠΚΕΔ, της πρυτάνεως Ελένης Γλύκατζη-Αρβελέρ, στη διάρκεια της οποίας θα προβληθεί η ταινία «Ο βυζαντινός Καβάφης» του Πάνου Κυπαρίσση και θα διαβαστούν ποιήματα βυζαντινής θεματολογίας του Καβάφη.

Την Παρασκευή 5 Ιουλίου αρχίζει το επιστημονικό συμπόσιο με θέμα «Κ.Π. Καβάφης: Ελληνικός και οικουμενικός» και τη συμμετοχή διακεκριμένων ελλήνων και αλλοδαπών καβαφιστών. Θα συμμετάσχουν με ανακοινώσεις τους οι: Diana Haas, Renata Lavagnini, Μιχάλης Πιερής, Δημήτρης Μαρωνίτης, Χαράλαμπος Καράογλου, David Ricks, Paola Maria Minucci, Μιχάλης Χρυσανθόπουλος, Κατερίνα Κωστίου, Μαρία Χατζηγεωργίου, Pedro Bádenas de la Peña, Vicente Fernández Gonzales, Matthias Kappler κ.ά.

Την ίδια μέρα, στις 8.00 μ.μ., στην Αίθουσα Εκθέσεων του Συνεδριακού Κέντρου Δελφών θα εγκαινιαστεί η έκθεση «Κ. Π. Καβάφης “μικρή με το μολύβι απεικόνισις”», στην οποία 22 έλληνες και ξένοι καλλιτέχνες δημιουργούν με αφορμή το Έτος Καβάφη. Εκθέτουν οι: Valerio Αdami, Αλέξης Βερούκας, Δημήτρης Γέρος, Στέφανος Δασκαλάκης, Παύλος, Gudrun von Leitner, Δημήτρης Μυταράς, Ιόλη Ξιφαρά, Εδουάρδος Σακαγιάν, Σωτήρης Σόρογκας, Κώστας Τσόκλης, Αλέκος Φασιανός, Μανώλης Χάρος, Γιώργος Χαδούλης, Απόστολος Χατζαράς, Γιάννης Ψυχοπαίδης κ.ά. Θα εκτεθούν επίσης οκτώ χαρακτικά του David Hockney με θέμα τον Καβάφη, καθώς και αρχειακό υλικό του ποιητή.

Στο Αμφιθέατρο του Συνεδριακού Κέντρου, στις 9.30 μ.μ. θα δοθεί το ρεσιτάλ «Καβάφης και μουσική: Μελωδίες και στοχασμοί», με τη σοπράνο Αλεξάνδρα Γκράβας, στο πιάνο τον Παντελή Πολυχρονίδη και ομιλητή τον Βασίλη Λαμπρόπουλο, καθηγητή Κλασικών Σπουδών και Συγκριτικής Λογοτεχνίας στο Πανεπιστήμιο Michigan.

Το Σάββατο 6 Ιουλίου, στις 9.30 μ.μ., στο Θέατρο Φρύνιχος, το Θεατρικό Εργαστήρι του Πανεπιστημίου Κύπρου θα δώσει την παράσταση «Νερά της Κύπρου, της Συρίας και της Αιγύπτου. Σπουδή στον “θεατρικό” Καβάφη», με επιλογή κειμένων, σκηνοθεσία του Μιχάλη Πιερή.

Οι εκδηλώσεις θα ολοκληρωθούν την Κυριακή 7 Ιουλίου, στις 10.00 μ.μ., στο Αίθριο του Συνεδριακού Κέντρου, με ρεσιτάλ μελοποιημένης ποίησης του Κ. Π. Καβάφη στα καταλανικά με τον καταλανό τροβαδούρο Josep Tero.

Lamiareport

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.