Πρόσκοποι και Οδηγοί της Άμφισσας θα πραγματοποιήσουν για ακόμη μια φορά το έθιμο της λαμπαδηφορίας

  Παρασκευή, 25 Οκτωβρίου 2013 18:58

Το βράδυ της 28ης Οκτωβρίου και στα πλαίσια του εορτασμού για την επέτειο του “ΟΧΙ”, οι Πρόσκοποι και οι Οδηγοί της Άμφισσας θα πραγματοποιήσουν για ακόμη μια φορά το έθιμο της λαμπαδηφορίας, το οποίο αναβίωσε πέρσι μετά από πολλά χρόνια στον εορτασμό για την απελευθέρωση της πόλης.

Η λαμπαδηφορία γίνεται το βράδυ κάθε Εθνικής επετείου στους κεντρικούς δρόμους της πόλης, ενώ το ξεκίνημα της στα σκαλιά του Αγίου Νικολάου αποτελεί ένα εντυπωσιακό θέαμα για όσους το παρακολουθούν!

Το έθιμο της λαμπαδηφορίας πηγάζει από τα χρόνια της Τουρκοκρατίας, τότε που είχαν συνδυάσει την Ανάσταση του Χριστού με την Ανάσταση του Γένους, την απελευθέρωση του Γένους από τους Τούρκους. Οι έλληνες που θέλανε να μεταφέρουνε το μήνυμα της επανάστασης, “σκαρφιστήκαν” την ιδέα της Λαμπαδηφορίας. Έτσι σιγά – σιγά το βράδυ της 24ης Μαρτίου του 1821 με δάδες στα χέρια, ο λαός διέδωσε το μήνυμα, φωτίζοντας κάθε γωνιά της Ελλάδας.

Η λαμπαδηφορία πραγματοποιείται από πολλές Προσκοπικές ομάδες αλλα και άλλους φορείς σε όλη την Ελλάδα και αποτελεί έναν φόρο τιμής στους Ήρωες των αγώνων της Ελλάδας.

Θα ξεκινήσει το βράδυ της Δευτέρας 28 Οκτωβρίου στις 20.00 από τα σκαλιά του Αγίου Νικολάου και η πορεία της θα είναι: Πλατεία Κεχαγιά-οδός Ανδρούτσου-Πλατεία Ησαία-οδός Σταλλού-οδός Γιαγτζή-Πλατεία Κεχαγιά.

Lamiastar

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.