Καλλιέργεια ορχιδέας

  Κυριακή, 27 Οκτωβρίου 2013

Posted by Lamia Times

 

Καλλιέργεια ορχιδέας

Καλλιεργώντας ορχιδέες πλέον για περισσότερα από 16 χρόνια, σκέφτηκα να μοιραστώ τις εμπειρίες και τις γνώσεις που αποκόμισα όλα αυτά τα χρόνια.

Στην αγορά των ανθέων η ορχιδέα τα τελευταία χρόνια κερδίζει ολοένα και περισσότερο έδαφος. Φαντάζει πλέον πολύ μακρινή εκείνη η εποχή που για να αποκτήσεις μια ορχιδέα στην Ελλάδα έπρεπε να ψάξεις πολύ και να διαθέσεις ένα σημαντικό χρηματικό ποσό.

Παράλληλα αυξάνουν ολοένα και οι φίλοι των όμορφων αυτών φυτών. Όλοι εκείνοι που τα γνωρίζουν, είτε από τη βιτρίνα του ανθοπωλείου, είτε ως ένα εκλεκτό δώρο σε μια ευχάριστη στιγμή της ζωής τους και εκτιμούν την αξία τους.

Συχνά η πρώτη επαφή καταλήγει σε αποτυχία, καθώς μια ορχιδέα αν και εύκολη στη καλλιέργεια, έχει κάποιες διαφορετικές ανάγκες από τα συνηθισμένα φυτά του σπιτιού.

Δεν είναι λίγες οι φορές που έλαβα τηλεφωνήματα και e-mail από φίλους και γνωστούς οι οποίοι ζήτησαν πληροφορίες για να κρατήσουν στη ζωή εκείνο το “όμορφο λουλούδι” που τους έφεραν στο σπίτι. Δυστυχώς τις περισσότερες φορές ήταν πλέον πολύ αργά για εκείνο το πρώτο φυτό, ωστόσο αρκετοί είναι εκείνοι που πλέον διατηρούν επιτυχώς μια ορχιδέα στο σπίτι τους και απολαμβάνουν την ανθοφορία της κάθε χρόνο.

Τα περισσότερα φυτά ορχιδέας που κυκλοφορούν σήμερα στην ελληνική αγορά είναι κυρίως Phalaenopsis και Cymbidium. Λιγότερο συχνά συναντά κανείς ωστόσο και άλλες κατηγορίες φυτών όπως Oncidium, Dendrobium, Cattleya, Vanda και Paphiopedilum.

Τις περισσότερες φορές τα φυτά προέρχονται από την Ολλανδία, όπου η καλλιέργεια τους είναι ιδιαίτερα αναπτυγμένη και παράγονται φυτά άριστης ποιότητας σε τεράστια κλίμακα. Ωστόσο θα πρέπει να σημειώσουμε πως ορχιδέες παράγονται και στη χώρα μας από παραγωγούς με μακρά εμπειρία στο χώρο, που προμηθεύουν την αγορά με φυτά ποιότητας. Δεν είναι λίγοι εκείνοι που απέκτησαν την πρώτη τους ορχιδέα σε μια από τις ανθοκομικές εκθέσεις που οργανώνονται κάθε χρόνο στη χώρα μας. Ανάμεσά τους συγκαταλέγομαι και εγώ…

Ωστόσο,  στον κόσμο της ορχιδέας τα φυτά εμπορικής παραγωγής δεν είναι παρά στην κυριολεξία “η κορυφή του παγόβουνου” όσον αφορά την ποικιλομορφία και την πρωτόγνωρη ομορφιά  που είναι διαθέσιμη στον ενθουσιώδη επίδοξο καλλιεργητή.

Εξειδικευμένα φυτώρια σε όλο τον κόσμο καλλιεργούν ορχιδέες σε μια πραγματική πανδαισία μορφών, χρωμάτων και αρωμάτων. Διαθέσιμες συνήθως σε περιορισμένες ποσότητες, σίγουρα μικρότερες από τα φυτά μαζικής παραγωγής, ωστόσο σε ένα κόστος πάντα μέσα σε λογικά πλαίσια, απευθύνονται σε εκείνους που επιθυμούν την πρόκληση να φέρουν κυριολεκτικά “την ζούγκλα” στον σπίτι τους. Καταγόμενες ως επί το πλείστον από τις τροπικές περιοχές του πλανήτη μας, οι ορχιδέες φέρνουν πραγματικά μια εξωτική πινελιά στο χώρο που τις φιλοξενεί.

Αυτή η εξαιρετική και μοναδικής φύσεως ομορφιά που τις χαρακτηρίζει, συχνά έχει γίνει στο παρελθόν αιτία να κινδυνέψουν να χαθούν από το φυσικό τους περιβάλλον στους τροπικούς, λόγω αλόγιστης συλλογής άγριων φυτών για το εμπόριο. Σήμερα πλέον κινδυνεύουν περισσότερο από την καταστροφή ολόκληρου του οικοσυστήματος όπου βρίσκονται. Βιότοποι στη Βραζιλία με σπάνιες rupicοlous laelias έχουν γίνει πλέον ανοικτά ορυχεία μεταλλεύματος.

Ο επίδοξος καλλιεργητής έχει πια πρόσβαση σε μια μεγάλη ποικιλία φυτών που έχουν καλλιεργηθεί κατάλληλα σε ειδικά φυτώρια χωρίς να κινδυνεύουν πλέον λόγω του εμπορίου οι άγριοι πληθυσμοί.  Άλλωστε τα φυτά που προέρχονται από αυτά τα φυτώρια είναι ιδιαίτερα επιλεγμένα για την ευκολία ανάπτυξής τους και τον αριθμό και το σχήμα των ανθέων τους, παρέχοντας την μέγιστη δυνατή ικανοποίηση στον καλλιεργητή που τα φιλοξενεί στο χώρο του.

Συχνά τα φυτά που προσφέρονται προς πώληση δεν θυμίζουν παρά λίγο τους άγριους προγόνους τους από τα τροπικά δάση.  Οι ορχιδέες προσφέρουν όσο ελάχιστα άλλα φυτά την δυνατότητα τόσο περίπλοκων διασταυρώσεων μεταξύ τους από τους ειδικούς επιστήμονες, που το αποτέλεσμα είναι μια ανεπανάληπτη ποικιλομορφία, επί της ουσίας ανεξάντλητη. Συνεχώς δημιουργούνται νέες ποικιλίες, ικανές να καλύψουν κάθε δυνατή απαίτηση του αγοραστικού κοινού.

Στο χώρο αυτό, έχω τη χαρά να μοιραστώ με τους υπόλοιπους φίλους αυτών των μοναδικών φυτών αυτή τη σπάνια ομορφιά τους.

http://orchidsingreece.wordpress.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.