Συνέδριο με τίτλο: «Το Κάστρο των Σαλώνων (Άμφισσας). Ιστορική Διαδρομή – Δυνατότητες και Προοπτική Ανάδειξης»

 

 07 Νοεμβρίου 2013

amfisa-kastro-dor

Ο Δήμος Δελφών, η 24η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων και η Ι΄ Εφορεία Προϊστορικών & Κλασικών Αρχαιοτήτων, στο πλαίσιο της κοινής τους προσπάθειας για την προστασία, την ανάδειξη και την αποκατάσταση του εμβληματικού μνημείου της Άμφισσας, του φημισμένου Κάστρου των Σαλώνων, συνδιοργανώνουν συνέδριο με τίτλο: «Το Κάστρο των Σαλώνων (Άμφισσας). Ιστορική Διαδρομή – Δυνατότητες και Προοπτική Ανάδειξης», στο Πνευματικό Κέντρο Άμφισσας στις 22, 23 και 24 Νοεμβρίου 2013.

 

Στο οργανωτικό σχήμα του Συνεδρίου συμμετέχουν επίσης η Διεύθυνση Αναστήλωσης Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Μνημείων του ΥΠ.ΠΟ.Α. και η Εταιρεία Φωκικών Μελετών, ενώ η Τιμητική Επιτροπή του Συνεδρίου απαρτίζεται από σημαντικές προσωπικότητες του πνεύματος και του ακαδημαϊκού χώρου: τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Φωκίδας, κ.κ. Αθηναγόρα, τον Καθηγητή Φιλοσοφικής Σχολής Ε.Κ.Π. Αθηνών κ. Σπύρο Ευαγγελάτο (Πρόεδρο της Ακαδημίας Αθηνών), την κ. Λίνα Μενδώνη (Γενική Γραμματέα του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού), τον Καθηγητή Βυζαντινής Φιλολογίας Ε.Κ.Π. Αθηνών κ. Αθανάσιο Μαρκόπουλο (Διευθυντή του Ευρωπαϊκού Πολιτιστικού Κέντρου Δελφών), την κ. Μαρία Ανδρεαδάκη – Βλαζάκη (Προϊσταμένη Γενικής Διεύθυνσης Αρχαιοτήτων και Πολιτιστικής Κληρονομιάς του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού) και τον Καθηγητή Κλασικής Αρχαιολογίας Πανεπιστημίου Κρήτης κ. Πέτρο Θέμελη.

Στόχοι του συνεδρίου είναι: α) να φωτιστεί η διαδρομή και ο ρόλος του εμβληματικού μνημείου της πόλης από την αρχαιότητα μέχρι τη σύγχρονη εποχή σε σύνδεση με τα σημαντικά ιστορικά γεγονότα που έλαβαν χώρα στην Άμφισσα και στην ευρύτερη περιοχή, β) να εντοπιστούν τα προβλήματα που αντιμετωπίζει σήμερα το μνημείο, γ) να προβληθεί η αναγκαιότητα αλλά και να διερευνηθεί η δυνατότητα αποκατάστασης και ανάδειξης του Κάστρου ως ενός μνημείου μείζονος σημασίας, όπως έχει συμβεί και σε ανάλογες περιπτώσεις, δεδομένου ότι συγκεντρώνει εξαιρετικά χαρακτηριστικά και έχει διαδραματίσει εξέχοντα ρόλο στην ελληνική ιστορία, δ) να συντονιστούν και να ενταθούν οι προσπάθειες εξεύρεσης των πόρων που απαιτούνται για την εκπόνηση της σειράς των απαραίτητων μελετών με τελικό στόχο την αποκατάσταση του μνημείου και ε) να καταγραφούν με πληρότητα οι άμεσες παρεμβάσεις διαχειριστικού τύπου, που μπορούν να αναβαθμίσουν το Κάστρο, έως ότου επιτευχθεί η πλήρης αποκατάσταση του. 

            Στις παράλληλες εκδηλώσεις του συνεδρίου, που θα λάβουν χώρα στο Πνευματικό Κέντρο Άμφισσας κατά τη διάρκεια αυτού, συμπεριλαμβάνονται: α) Φωτογραφική και εικαστική έκθεση με τίτλο «Το Κάστρο των Σαλώνων στο χθες και στο σήμερα» και β) Ανάγνωση αποσπασμάτων, σε επιμέλεια Δημητρίου Κανέλλου, από το γνωστό θεατρικό έργο του Σπυρίδωνος Λάμπρου «Ο τελευταίος Κόμης των Σαλώνων», όπως αυτό αποδόθηκε στη νέα ελληνική γλώσσα από τους φιλολόγους Δημήτρη Παλούκη και Γιάννη Κολιαβά.

            Πιστεύουμε ότι το συγκεκριμένο συνέδριο μπορεί να αποτελέσει ορόσημο για την ανάδειξη της μεγάλης αρχαιολογικής και ιστορικής αξίας του Κάστρου της Άμφισσας, αλλά και των δυνατοτήτων που το μνημείο αυτό έχει ως ένας σύγχρονος πια τόπος πολιτισμικής δημιουργίας και δράσης και ταυτόχρονα ως σημαντικός τουριστικός πόλος του Δήμου Δελφών.

Ως εισηγητές συμμετέχουν καταξιωμένοι επιστήμονες προερχόμενοι απ’ τις συναρμόδιες Υπηρεσίες του ΥΠ.ΠΟ.Α., από Πανεπιστήμια της χώρας μας και της Ευρώπης, αλλά και αξιόλογοι τοπικοί ερευνητές και μελετητές, σύμφωνα με το αναλυτικό πρόγραμμα που πολύ σύντομα θα δημοσιευτεί.

Επειδή η κοινωνική συμμετοχή και ευαισθητοποίηση αποτελεί κρίσιμο παράγοντα στο φιλόδοξο εγχείρημα που ξεκινά με τη συγκεκριμένη διοργάνωση, παροτρύνουμε τους συνδημότες μας και τους φίλους της περιοχής να στηρίξουν ενεργά τις εργασίες του Συνεδρίου και να λάβουν μέρος σ’ αυτό, κυρίως όμως να συνεισφέρουν με το ενδιαφέρον τους και την ενεργή παρουσία τους στη μακρόχρονη προσπάθεια που θα απαιτηθεί, προκειμένου το Κάστρο των Σαλώνων να λάβει τη θέση που του αρμόζει ανάμεσα στα κορυφαία μνημεία της χώρας μας.


 

Άμφισσα, 7 Νοεμβρίου 2013

Εκ μέρους της Οργανωτικής Επιτροπής

Νικόλαος Φουσέκης

Δήμαρχος Δελφών

Μαρία-Φωτεινή Παπακωνσταντίνου     Προϊσταμένη ΙΔ΄ Ε.Π.Κ.Α. –     

Aναπλ. Προϊσταμένη 24ης Ε.Β.Α.

Αθανασία Ψάλτη

Προϊσταμένη Ι΄ Ε.Π.Κ.Α.

http://www.amfissapress.gr

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.