Διάλεξη για τους Δελφούς στο Μέγαρο Μουσικής

Τελευταία Ενημέρωση στις 28 Νοεμβρίου 2013
Μουσείο Δελφών

Οι Δελφοί, ο «ομφαλός της Γης», ο οποίος, σύμφωνα με την παράδοση, προσδιορίστηκε από τον Δία όταν έστειλε δύο αετούς από τις άκρες του σύμπαντος που συναντήθηκαν στο ίδιο σημείο, αποτελούν το θέμα της διάλεξης, η οποία φιλοξενείται στο Μέγαρο Μουσικής, την Τρίτη 3 Δεκεμβρίου 2013.

Ομιλητές θα είναι ο διευθυντής της Γαλλικής Αρχαιολογικής Σχολής Αθηνών Αλεξάντρ Φαρνού και η προϊσταμένη της Ι΄ Εφορείας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων Αθανασία Ψάλτη. Θα παρουσιάσουν αντιστοίχως τις ομιλίες «Η μεγάλη ανασκαφή των Δελφών: μια περιπέτεια πολιτική, επιστημονική και διπλωματική» και «Δελφοί: από τους θεούς στον άνθρωπο».

Ο Αλεξάντρ Φαρνού, ο οποίος στην ομιλία του θα αναφερθεί διεξοδικά στην εξέχουσας επιστημονικής σημασίας ανασκαφή τωνΔελφών, γράφει σχετικά με το θέμα της διάλεξής του πως «ο αρχαιολογικός χώρος των Δελφών υπήρξε ταυτόχρονα μία περιπέτεια πολιτική, επιστημονική και διπλωματική. Οι πολυάριθμες επιγραφές και τα μεγαλοπρεπή μνημεία έριξαν νέο φως στα κείμενα των αρχαίων ιστορικών. Η αποκάλυψη του Ιερού του Απόλλωνα, όπως και η διοργάνωση των Δελφικών Εορτών, είχαν μεγάλη απήχηση στην Ευρώπη».

Το ανασκαφικό ενδιαφέρον του Αλεξάντρ Φαρνού εστιάζεται χρονολογικά στην εποχή του χαλκού και γεωγραφικά στην Ανατολική Κρήτη (Επαρχία Μιραμπέλλου, Λατώ, Δρήρος) και στις Κυκλάδες (Δήλος). Σχετίζεται, δε, με τα επιστημονικά πεδία της αρχαιολογίας, της τοπογραφίας, καθώς και της αρχαιολογίας της θρησκείας.

Η προϊσταμένη της Ι΄ Εφορείας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων Αθανασία Ψάλτη, που θα διαδεχθεί στο βήμα τον Γάλλο αρχαιολόγο θα επιχειρήσει –όπως σημειώνει η ίδια- να συλλέξει τις διάσπαρτες ιστορικές «ψηφίδες ενός τόπου επιφανούς, μιας σπουδαίας και υπέροχης Ελλάδας, που διασώθηκε χάρη στην έρευνα και στους αγώνες της Αρχαιολογίας», μέσα από την ομιλία της.

Η εκδήλωση θα μεταδοθεί ζωντανά από το Εθνικό Δίκτυο Έρευνας & Τεχνολογίας

Η εκδήλωση πραγματοποιείται σε συνεργασία με το σωματείο «Διάζωμα», στο πλαίσιο του Megaron Plus.

Πληροφορίες για το κοινό στο τηλέφωνο: 210 72.82.333 και στην ιστοσελίδα του ΜΜΑ: www.megaron.gr

http://entertainment.in.gr

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.