Νεραγκούλες, φυτέψτε τις και το χειμώνα!

    • Πέμπτη, 16 Ιανουαρίου 2014
Posted by Lamia Times

 

 Επειδή οι νεραγκούλες ανήκουν στην ίδια οικογένεια (βατραχοειδή) με τις ανεμώνες, έχουν πολλά κοινά χαρακτηριστικά με αυτές. Μπορείτε να χαρείτε συνεχόμενη ανθοφορία από κάθε ένα κόνδυλο, και μπορείτε επίσης να πετύχετε μεγάλα λουλούδια αν τις λιπαίνετε αρκετά. Οι κόνδυλοί τους τους είναι εξαιρετικά μικροί.

Διαλέξτε βολβούς

Όπως και για τις ανεμώνες, κόνδυλοι από νεραγκούλες πωλούνται στο εμπόριο. Αν κάποιος δει αυτούς του κονδύλους για πρώτη φορά ίσως να μην πιστέψει ότι κάνουν τέτοια υπέροχα λουλούδια. Όπως κάνουμε με όλους τους βολβούς και κονδύλους, διαλέγουμε τους μεγαλύτερους και ζωηρότερους.

Φυτέψτε τους κονδύλους

Οι κόνδυλοι της νεραγκούλας μοιάζουν με πόδια χταποδιού και είναι ενωμένοι σε ένα σημείο απ’ όπου φυτρώνει ο βλαστός. Φυτέψτε τον κόνδυλο με τις ελεύθερες άκρες προς τα κάτω όπως η διπλανή εικόνα.

Το φθινόπωρο είναι η σωστή περίοδος για να φυτέψετε νεραγκούλες. Ωστόσο, αν κατοικείτε σε περιοχές με βαρύ χειμώνα, είναι προτιμότερο να τις φυτέψετε τον Ιανουάριο ή τον Φεβρουάριο, με τίμημα βέβαια την οψιμότερη ανθοφορία τους. Κατά τη φύτευση, φροντίστε να τοποθετήσετε τους κονδύλους μέσα στο χώμα σε βάθος ίσο με το διπλάσιο του ύψους του. Όπως και με τις ανεμώνες, επειδή οι κόνδυλοι είναι αρκετά ξεροί, χρειάζονται μια προετοιμασία πριν φυτευτού για να μην σπάσουν. Γι′ αυτό μουσκέψτε τους για να μαλακώσουν κάπως πριν τους φυτέψετε. Μπορείτε επίσης να τους φυτέψετε σε αρχικά άμμο και να τους ποτίζετε ελαφρά, ψεκάζοντάς τους με νερό μέχρι να βλαστήσουν. Φυτέψτε τους σε βάθος 1-2 εκατοστών. Αν και οι κόνδυλοι είναι μικροί, τα φυτά ου θα φυτρώσουν είναι αρκετά μεγάλα γι′ αυτό καλό είναι να τους φυτεύετε σε αποστάσεις τουλάχιστο 10 εκατοστών μεταξύ τους.

Τοποθεσία

Οι νεραγκούλες αγαπούν τον ήλιο. Το ιδανικό θα είναι να αποφεύγετε την βροχή, γιατί οι υγρές συνθήκες κάνουν το φύλλωμα ασθενικό.

Πότισμα

Μην αφήνετε το χώμα να στεγνώνει. Σταματήστε το πότισμα αν δείτε ότι το φύλλωμα αρχίζει να κιτρινίζει και να αποχρωματίζεται.

Λίπανση

Ανακατώστε λίπασμα μέσα στο χώμα πριν φυτέψετε, και ρίχνετε υγρό λίπασμα στα φυτά σας όσο μεγαλώνουν. Αν θέλετε να ξαναχρησιμοποιήσετε τους κονδύλους, κάντε ακόμη μια λίπανση όταν τα λουλούδια αρχίζουν να μαραίνονται.

Ασθένειες

Οι νεραγκούλες είναι ένα από τα φυτά που προτιμούν οι μελίγκρες. Ψεκάζετε τακτικά με το κατάλληλο εντομοκτόνο. Τα πουλιά επίσης αρέσκονται να τσιμπολογούν τους νεαρούς βλαστούς.

Μετά την άνθιση

Αν κόβετε τακτικά τα μαραμένα λουλούδια θα έχετε και επόμενη, συνεχόμενη ανθοφορία από το ίδιο φυτό. Μπορείτε να αφήσετε τους κονδύλους στο χώμα και να ξαναρχίσετε τα ποτίσματα από το επόμενο φθινόπωρο για να αναπτυχθεί η επόμενη γενιά φυτών. Μπορείτε επίσης να ξεθάψετε τους κονδύλους, όταν μαραθεί το φύλλωμα, και να τους αποθηκεύσετε σε στεγνό μέρος μέχρι το φθινόπωρο. Αν περιμένετε να έχετε δεύτερη γενιά φυτών, δώστε περισσότερη λίπανση στην πρώτη γενιά.

 

LamiaTimes.gr

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.