ΑΠΟΛΛΩΝΕΙΑ ΤΑ ΕΝ ΔΕΛΦΟΙΣ 2014

  •  10 Μαρτίου 2014

 

ΑΠΟΛΛΩΝΕΙΑ ΤΑ ΕΝ ΔΕΛΦΟΙΣ 2014

Η εαρινή ισημερία εθεωρείτο πάντοτε ως η πρώτη ημέρα της Ανοίξεως και από την αρχαιότητα συμβάδιζε με την αναγέννηση της φύσης ύστερα από το πέρασμα του παγερού χειμώνα. Οι πανάρχαιοι μύθοι και οι θρύλοι, που ομοιάζουν μεταξύ τους, αν και πλάστηκαν από διάφορους —μη συγγενείς— λαούς, εντούτοις έχουν την ίδια πηγή και εμπνέονται από το θέαμα της ανακύκλησης των εποχών του έτους. Μετά τον άξενο χειμώνα, ακολουθεί η θαυμάσια εποχή της άνοιξης με την αναγέννηση της φύσης. Γι’ αυτόν τον λόγο, οι Έλληνες όρισαν σαν αρχή του έτους τους την εαρινή ισημερία —την πρώτη ημέρα της άνοιξης και αυτή την ημέρα εόρταζαν και τιμούσαν στο Μαντείο των Δελφών με εξαιρετική λαμπρότητα.

Εξετάζοντας προσεκτικά το αρχαίο ημερολόγιο των Δελφών, μία από τις πλέον σπουδαίες ημερομηνίες και εορτές ήταν η 7η ημέρα του Βυσίου. Ο μήνας Βύσιος είναι αντίστοιχος προς τον αττικό μήνα Ανθεστηριώνα (δηλαδή το δικό μας Μάρτιο). Η 7η ημέρα αυτού του μήνα εθεωρείτο γενέθλια ημέρα του Απόλλωνος και μάλλον συνέπιπτε με την εαρινή ισημερία. Η ημέρα αυτή (Εαρινή Ισημερία) ήταν για τους κατοίκους των Δελφών η κύρια χρονική περίοδος —κατά την οποία έπρεπε να ερωτάται το μαντείο των Δελφών— προκειμένου να δίνει τους χρησμούς του.

Εδώ και μερικά χρόνια πολλοί έλληνες τιμούμε τις Ισημερίες και τα Ηλιοστάσια στους Ενεργειακούς Λατρευτικούς τόπους των Αρχαίων μας Ιερών. Ειδικά στο Μαντείο των Δελφών, όπου τιμητική θέση έχει ο Απόλλων, αφού την ημέρα αυτή γεννάται και αυτός αέναα δια μέσω των μικρών και μεγίστων Ενιαυτών.

Με πολύ σεβασμό στην Ημέρα και τη σημασία της ετοιμάσαμε ειδική τιμητική εκδήλωση με τίτλο «ΑΠΟΛΛΩΝΕΙΑ ΤΑ ΕΝ ΔΕΛΦΟΙΣ 2014», την Παρασκευή 21 Μαρτίου 2014, σε αίθουσα του ξενοδοχείου ΔΕΛΦΟΙ ΠΑΛΛΑΣ, στις 7.30 το βράδυ, όπου θα μιλήσουν ο γνωστός συγγραφέας και μαθηματικός κ. Ελευθέριος Αργυρόπουλος, ο συγγραφέας και ερευνητής κ. Γεώργιος Πάλμος, ενώ στο τρίτο μέρος ο κ. Δημήτριος Μαντές θα παρουσιάσει μουσικό μυητικό δρώμενο.

Μετά το πέρας της εκδήλωσης θα ακολουθήσει φιλοσοφική συζήτησις στο «Μουσικό Δείπνο» με τους προσκεκλημένους, με τοπικά εδέσματα και τοπικό οίνο. Την όλη εκδήλωση θα ντύσει μουσικός- πιανίστας σε έντεχνα ελληνικά ακούσματα.

Η είσοδος για το κοινό είναι ελεύθερη. (Όσοι επιθυμούν να παραμείνουν για φαγητό, κρασί και συνέχεια της βραδιάς η τιμή συμμετοχής είναι 15 ευρώ το άτομο).

Την άλλη μέρα Σάββατο 22 Μαρτίου, στις 10 το πρωί έχει προγραμματιστεί επίσκεψις στο μυστικιστικό ΚΩΡΥΚΕΙΟΝ ΑΝΤΡΟΝ. Η επίσκεψις θα πραγματοποιηθεί με λεωφορείο ως ένα σημείο και θα συνεχίσουμε 20 λεπτά με τα πόδια. Στο χώρο του Κωρύκειου Άντρου θα «ξεναγηθούμε» από γνώστη του Σπηλαίου και θα τύχουμε ενός τιμητικού δρώμενου. Επιστροφή πάλι με τον ίδιο τρόπο στο ξενοδοχείο ΔΕΛΦΟΙ ΠΑΛΛΑΣ στις 12.30 το μεσημέρι. (Τιμή συμμετοχής 10 ευρώ το άτομο).

Δηλώσεις συμμετοχής για το «Μουσικό Δείπνο» και το ΚΩΡΥΚΕΙΟΝ δρώμενο τηλέφωνο 698 20 25 939. (Θα τηρηθεί κατάσταση με σειρά προτεραιότητας).

Πληροφορίες για κρατήσεις δωματίων στο Delphipalace.com.

Όσοι επιθυμούν κράτηση δωματίου, παρακαλώ να αναφέρουν ότι είναι για την εκδήλωση «ΑΠΟΛΛΩΝΕΙΑ ΤΑ ΕΝ ΔΕΛΦΟΙΣ 2014» για να τύχουν της σχετικής εκπτώσεως στην τιμή. Τηλέφωνο: 22650 82151 Delphi Palace.

Χορηγός επικοινωνίας ΓΑΛΑΞΙΑΣ FM (91,2).

Θεωρούμε την επαναφορά των ελληνικών μας εορτών ως αναπόσπαστον ελληνικόν και ενωτικόν μας βίωμα το οποίον απωλέσαμε και μαζί του την «ελληνική μας ταυτότητα». Η επαναφορά των αρχαίων μας εορτών λειτουργεί ως συνδετικός κρίκος με την Ιστορία, την Παράδοση, την Ενθύμιση, το DNA και τον Ελληνικό, συνδετικό και θείο ΙΧΩΡ των Ελλήνων.

Με την βοήθεια του Άνακτος Φοίβου Απόλλωνος είθε να πραγματωθεί η τιμητική εκδήλωσις «ΑΠΟΛΛΩΝΕΙΑ ΤΑ ΕΝ ΔΕΛΦΟΙΣ 2014» και να στεφθεί με συμμετοχή και επιτυχία από τους απανταχού έλληνες.

Δημήτριος Μαντές
5 Μαρτίου 2014

http://www.lamiatimes.gr/

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.