Συμβουλές για αρχάριους κηπουρούς!

    • Παρασκευή, 28 Μαρτίου 2014
                     Posted by Lamia Times

Φτιάξτε τον κήπο των ονείρων σας… μπορείτε και εσείς! Λαχανόκηποι, παρτέρια με πολύχρωμα λουλούδια και δέντρα με γλυκούς καρπούς είναι μερικές από τις επιλογές κάθε αρχάριου κηπουρού. Η κηπουρική είναι διασκέδαση, μια απόλαυση που όμως χρειάζεται αποφασιστικότητα και σωστές επιλογές. Τι πρέπει να σκεφτούμε όμως πριν ξεκινήσουμε να φυτεύουμε λουλούδια και λαχανικά; Πώς μπορούμε να αποφύγουμε τα πιθανά λάθη; Η απάντηση βρίσκεται στην ενημέρωση. Φορέστε τα γάντια του κήπου σας… και δημιουργήστε το δικό σας κήπο!

Επιλέξτε το είδος του κήπου σας!

Πολλοί αρχάριοι κηπουροί δεν έχουν στο μυαλό τους ακριβώς το είδος του κήπου που επιθυμούν. Σκεφτείτε, έχετε ως όνειρο ζωής ένα μικρό κήπο με λαχανικά ή θέλετε έναν μεγάλο κήπο με πολύχρωμα λουλούδια; Εάν επιλέξετε τα λουλούδια, τότε πρέπει να γνωρίζετε ότι ανάλογα με τις συνθήκες του εδάφους και της ατμόσφαιρας ευδοκιμούν διαφορετικά φυτά. Αναλογιστείτε… θέλετε ανθισμένα λουλούδια του καλοκαιριού ή προτιμάτε πολυετή φυτά που ανθίζουν μόνο συγκεκριμένους μήνες; Ίσως ο καλύτερος τρόπος είναι ο συνδυασμός των δύο τύπων, ειδικά αν αναζητάμε ένα πράσινο περιβάλλον…

Εντοπίστε την ιδανική θέση για τον κήπο

Η τοποθεσία είναι το κλειδί για έναν καλό κήπο. Αρχικά, πρέπει να ελέγξετε αν το σημείο που έχετε επιλέξει βρίσκεται κοντά σε κάποιο σύστημα ύδρευσης και αν φωτίζεται τις πρωινές ώρες από τον ήλιο! Η εκ των προτέρων σκέψη θα σας απαλλάξει από περαιτέρω «πονοκεφάλους». Σχεδόν όλα τα λαχανικά και τα περισσότερα λουλούδια χρειάζονται περίπου έξι ώρες ήλιου κάθε ημέρα. Παρακολουθήστε το πώς κινείται ο ήλιος στο χώρο μέσα σε διαφορετικές ώρες και διαλέξτε το σημείο που δεν καλύπτεται από σκιά. Πριν τα αγοράσετε πληροφορηθείτε για το αν πρέπει να φυτευτούν σε ηλιόλουστα σημεία.

Ασχοληθείτε με το χώμα πριν τη φύτευση

Τρεις εβδομάδες πριν τη φύτευση των λουλουδιών πρέπει να προσθέσετε μια υγιή δόση οργανικής ύλης. Αν πρόκειται να δημιουργήσετε ένα μικρό λαχανόκηπο, είναι αναγκαίο να βοηθήσετε εξαρχής το χώμα. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να ρίξετε λίπασμα ή κομπόστ, ώστε να βελτιωθούν τα θρεπτικά στοιχεία του εδάφους. Παράλληλα, πρέπει να γνωρίζετε το pH του εδάφους και να ρίξετε το κατάλληλο οξύ. Πάντως καλό είναι να σκάψετε το έδαφος από 8 έως 12 ίντσες και μετά να ρίξετε το λίπασμα, ώστε οι ρίζες των φυτών να μπορούν να διεισδύσουν ευκολότερα. Βεβαιωθείτε όμως ότι το χώμα είναι υγρό! Εκτός από το λίπασμα μπορείτε να ρίξετε ξηρά χόρτα, σάπια φύλλα ή παλιά κοπριά και να τα βυθίσετε μέσα στο έδαφος.

Επιλέξτε τα λαχανικά του κήπου σας

Αν έχετε σιγουρευτεί ότι θέλετε να έχετε το δικό σας κήπο με λαχανικά ή φρούτα, καλό είναι να προσέξετε ιδιαίτερα στην επιλογή των σπόρων. Πρέπει να σκεφτείτε όχι μόνο τις προτιμήσεις της οικογένειάς σας αλλά και πόσο γρήγορα μεγαλώνουν οι συγκεκριμένοι σπόροι. Παράλληλα, ενημερωθείτε για το ποια κοστίζουν περισσότερο και ποια είναι ευκολότερα στην εύρεσή τους. Αν έχετε μόνο μία ώρα την εβδομάδα διαθέσιμη για να διατηρείτε τον κήπο, είναι προτιμότερο να διαλέξετε λαχανικά που δεν χρειάζονται ιδιαίτερη φροντίδα…

Δώστε βάση στο πότισμα του κήπου σας

Το υπερβολικό πότισμα οδηγεί σε φυτά με ρηχό ριζικό σύστημα, ανίκανο να φθάσει βαθιά για να βρει από μόνο του νερό. Δημιουργεί, επίσης, περισσότερη δουλειά για εσάς, αφού τα φυτά θα εξαρτηθούν από το υπερβολικό πότισμα. Αν έχετε φυτέψει σπόρους πρόσφατα, καλό είναι να κρατάτε το χώμα υγρό αλλά χωρίς υπερβολές. Με άλλα λόγια ένας κήπος συνήθως χρειάζεται μια ή δύο φορές την εβδομάδα πότισμα. Προτιμήστε να ποτίζετε τον κήπο σας, είτε πριν τις 10 το πρωί ή μετά τις 5 το απόγευμα, καθώς τις υπόλοιπες ώρες το νερό θα εξατμιστεί γρήγορα από τον ήλιο. Ιδανικό θα ήταν να επιλέξετε το αυτόματο πότισμα αν δεν έχετε πολύ ελεύθερο χρόνο.

Αναλογιστείτε τον ελεύθερο χρόνο σας

Πριν αρχίσετε τη σύνθεση του κήπου σας αναρωτηθείτε πόσο ελεύθερο χρόνο θα αφιερώσετε στη φροντίδα του κήπου σας! Είναι καλύτερο να έχετε ένα μικρό αλλά επιτυχημένο κήπο, παρά ένα μεγάλο κήπο γεμάτο αγριόχορτα και ζιζάνια. Είναι επίσης σημαντικό να γνωρίζετε ότι ορισμένες καλλιέργειες αυξάνονται πιο εύκολα και γρήγορα σε σχέση με άλλες. Για παράδειγμα, είναι πιο εύκολο να αναπτυχθεί μια σειρά από μικρά ντοματίνια σε σχέση με μια καλλιέργεια από μεγάλες ντομάτες.

Προμηθευτείτε τα ιδανικά εργαλεία κήπου

Δεν είναι ανάγκη να γεμίσετε ολόκληρη την αποθήκη σας με εργαλεία, αλλά μόνο με μερικά απαραίτητα εργαλεία. Για αρχή, θα χρειαστείτε φτυάρια, σπάτουλες και γάντια κήπου, αλλά θα εκπλαγείτε από το πόσο απαραίτητο είναι ένα καλό μικρό κλαδευτήρι ή ένα κοφτήρι. Παράλληλα, ένα θερμόμετρο εδάφους αποτελεί μια πολύ χρήσιμη συσκευή, καθώς θα σας αποκαλύπτει πότε είναι η κατάλληλη εποχή για να φυτέψετε τα λουλούδια σας. Επιπλέον, αγοράστε μια τσουγκράνα, μια τσάπα, ένα καρότσι για το λίπασμα και μια κουρευτική μηχανή!

Μην παραμελήσετε τα παράσιτα και τις ασθένειες του κήπου

Κάθε κήπος έχει δυστυχώς τα παράσιτά του! Ο καλύτερος τρόπος για να προστατέψετε το νέο κήπο σας από τα παράσιτα είναι να χρησιμοποιήσετε φυσικούς τρόπους. Ένα μείγμα με ξύδι και αλάτι είναι αποτελεσματικό και φθηνό για να εξολοθρεύσει όλα τα παράσιτα. Παράλληλα, μπορείτε να δημιουργήσετε δικά σας βιολογικά εντομοκτόνα και λιπάσματα με απλά υλικά. Καλό είναι να αποφεύγετε τα χημικά φυτοφάρμακα, ειδικά αν έχετε λαχανόκηπο, και να προτιμήσετε την βιολογική καταπολέμηση των παρασίτων, όπως είναι η χρήση εντόμων.

http://www.flowmagazine.gr/

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.