Σε Κέντρο Ιστορικής Ενηµέρωσης μετατρέπεται το αρχοντικό Πανουργιά στην Άμφισσα

Ο Δήμος Δελφών ανακοινώνει ότι υπογράφηκε η σύμβαση κατασκευής του έργου με τίτλο: «Αποκατάσταση οικίας Πανουργιά και μετατροπή της σε Κέντρο Ιστορικής Ενημέρωσης».

Ο προϋπολογισμός της μελέτης του έργου με τον οποίο και εντάχθηκε στο Ε.Σ.Π.Α. (Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Θεσσαλίας – Στερεάς Ελλάδας – Ηπείρου 2007 – 2013»), ανέρχεται σε 811.999,81 €, ενώ το τελικό ποσό της σύμβασης, που επιτεύχθηκε ύστερα από την διαδικασία δημοπράτησης που προηγήθηκε, ανέρχεται σε 424.260,46 € με Φ.Π.Α. (με μέση έκπτωση 47,82 %). Το έργο προβλέπεται να ολοκληρωθεί σε έξι μήνες από την υπογραφή της σύμβασης που πραγματοποιήθηκε την 27η/05/2014 μεταξύ του Δημάρχου Δελφών κ. Αθανασίου Μανανά και του αναδόχου κ. Νικόλαου Μουζάκη.

 

Πρόκειται για έργο που έχει ενταχθεί στο συνολικό πρόγραμμα των Ολοκληρωμένων Αστικών Αναπλάσεων της πόλης της Αμφίσσης, συνολικού προϋπολογισμού 2.500.000,00 € που χρηματοδοτείται εξ’ ολοκλήρου από το ΕΣΠΑ και υλοποιείται στο σύνολό του το τρέχον χρονικό διάστημα.

Η οικία Πανουργιά μετά την ανακατασκευή, τον εξοπλισμό και την επανάχρησή της προορίζεται να αποτελέσει το κέντρο ιστορικής ενημέρωσης του ευρύτερου συνολικού σχεδίου που εκπονείται από το Δήμο Δελφών, με τίτλο: «ΟΙ ΔΡΟΜΟΙ ΤΟΥ ΄21».

Η οικία Πανουργιά έχει κτισθεί τον 18ο αιώνα. Υπήρξε κατοικία της οικογένειας των Οπλαρχηγών και Ελευθερωτών της πόλης, Πανουργιά Πανουργιά και Νάκου Πανουργιά καθώς και των απογόνων τους έως τις αρχές του 20ου αιώνα. Αποτελεί χαρακτηριστικό δείγμα της τοπικής αρχιτεκτονικής της πόλης της Αμφίσσης και ένα από τα ιστορικότερα κτίριά της. Αγοράστηκε από τους τελευταίους ιδιοκτήτες του το 2005 από τον τότε Δήμο Αμφίσσης επί Δημαρχίας κ. Νικολάου Φουσέκη προκειμένου να διασωθεί και να αξιοποιηθεί. Περιέχεται σε οικόπεδο συνολικής έκτασης 1.052,94τ.μ και αποτελείται από δύο όγκους συνολικού εμβαδού 320 τ.μ., την κύρια διώροφη οικοδομή (ισόγειο, μεσοπάτωμα, όροφος) και την προσθήκη κατ΄ επέκταση στον όροφο και φέρουν κοινή τετράριχτη στέγη.

Οι παρεμβάσεις για την επανάχρησή της θα γίνουν με τρόπο ώστε να εξυπηρετούν την νέα χρήση και την απαιτούμενη λειτουργικότητα ως κέντρο ιστορικής ενημέρωσης, καθώς και τις σύγχρονες απαιτήσεις σχεδιασμού στατικών και σεισμικών φορτίων και με την ικανότητα αντοχής που προβλέπονται στους νέους κανονισμούς, χωρίς να αλλοιώνουν το χαρακτήρα του κτίσματος. Αυτό επιτυγχάνεται με την ένταξη των σύγχρονων υλικών στο παραδοσιακό κέλυφος με ενίσχυση του φέροντος οργανισμού έτσι ώστε το κτίσμα να εναρμονίζεται πλήρως στο φυσικό του περιβάλλον και να εμπεριέχει όσο είναι εφικτό την σοφία και την αλήθεια της αρχικής κατασκευής του. Το κτίριο θα εξυπηρετεί την επίσκεψη ατόμων με ειδικές ανάγκες με την κατασκευή νέας κλίμακας με ενσωματωμένη ειδική πλατφόρμα και με την κατασκευή αναβατορίου κατακόρυφης κίνησης. Επίσης θα αναπλασθεί ο περιβάλλοντας χώρος και η περίφραξή του με βελτίωση και συμπλήρωση της υπάρχουσας τοιχοποιίας από λιθοδομή.

Ο Δήμαρχος Δελφών κ. Αθανάσιος Μανανάς δήλωσε σχετικά:

“Θέλω να ευχαριστήσω τους εμπλεκόμενους στο συγκεκριμένο έργο αυτοδιοικητικούς συναδέλφους μου και να συγχαρώ τις υπηρεσίες του Δήμου μας για την ωρίμανση, ένταξη, δημοπράτηση και συμβασιοποίηση ενός ακόμα έργου όπως και την Περιφέρεια της Στερεάς Ελλάδας για την άριστη συνεργασία μας, που επέφερε άλλο ένα θετικό αποτέλεσμα για την πόλη της Αμφίσσης, το Δήμο μας αλλά και την Στερεά Ελλάδα γενικότερα. Πέραν της σημασίας του έργου για την αστική αναβάθμιση της Αμφίσσης, η συγκεκριμένη υποδομή μαζί με τους υπόλοιπους ιστορικούς μουσειακούς χώρους του Δήμου Δελφών, δημιουργούν το βασικό πλέγμα του ευρύτερου ιστορικού σχεδιασμού για το Δήμο μας με τίτλο: «ΟΙ ΔΡΟΜΟΙ ΤΟΥ ΄21» που ήδη υλοποιείται. Οι ενέργειές αυτές ως σκοπό έχουν αφενός να δημιουργήσουν επισκέψιμους χώρους προστιθέμενης -ιστορικά, πολιτιστικά και τουριστικά-αξίας για το Δήμο μας, αναδεικνύοντας παράλληλα ιστορικές μορφές του τόπου μας “.

http://www.amfissapress.gr

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.