Απολογισμός δράσεων ΙΔ΄ ΕΠΚΑ και 24ης ΕΒΑ στο πλαίσιο της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων

Πέμπτη, 12 Ιουνίου 2014 15:03

Ολοκληρώθηκαν με επιτυχία στο χρονικό διάστημα από 10/5 έως 10/6 οι ποικίλες προγραμματισμένες εκδηλώσεις των δύο Εφορειών Αρχαιοτήτων στο πλαίσιο του εορτασμού της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων. Διαλέξεις, εκθέσεις εκπαιδευτικά προγράμματα και ξεναγήσεις κέρδισαν το ενδιαφέρον του κοινού και των σχολικών ομάδων που συμμετείχαν ενεργά σε όλες τις δράσεις στα Μουσεία της Φθιώτιδας και για πρώτη φορά σε επιλεγμένα βυζαντινά μνημεία στη Φθιώτιδα και στην Ευρυτανία.

 ΙΔ ΕΠΚΑ

ΣΤΟ  Αρχαιολογικό Μουσείο Λαμίας , αθρόα υπήρξε η προσέλευση των μικρών μαθητών των δημόσιων και ιδιωτικών νηπιαγωγείων για την εφαρμογή του εκπαιδευτικού προγράμματος « Στο λόφο με τα κρυμμένα μυστικά ». Ανάλογο πρόγραμμα με τίτλο « Στον κήπο με τα κρυμμένα μυστικά »  εφαρμόστηκε ΚΑΙ ΣΤΟ  Αρχαιολογικό Μουσείο Αταλάντης  ΜΕ ΤΗ συμμετοχή Των Μαθητών ΤΟΥ 1 ου  Ολοήμερου Νηπιαγωγείου, ενώ ΣΤΗΝ Αρχαιολογική Συλλογή Ελάτειας  προσήλθε ΚΑΙ ΣΤΟ συμμετείχε Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα ΜΕ Τίτλο « χώμα, πέτρα, κόκαλο », το Νηπιαγωγείο της Τιθορέας.

Παράλληλα, μαθητές πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης ξεναγήθηκαν σε όλα τα Μουσεία, στα οποία η είσοδος για το κοινό, στο πλαίσιο του εορτασμού ήταν ελεύθερη, τόσο στις 18 Μαΐου, όσο και την 1 Η.   Ιουνίου ΓΙΑ ΤΗΝ πραγματοποίηση Των προγραμματισμένων ξεναγήσεων.

Την Κυριακή 1 Η.  Ιουνίου, ΣΤΗΝ  ΑΙΘΟΥΣΑ ΤΟΥ Εκδηλώσεων Δημοτικού Σχολείου Ελάτειας , δόθηκε διάλεξη από τον δρ. Γ. Ζάχο, ερευνητή στην Ακαδημία Αθηνών, με θέμα: « «Η πολιορκία του Τίτου Φλαμινίνου και η εξορία των Ελατιέων στην Στύμφαλο ”. Η αίθουσα ήταν κατάμεστη από Ελατιείς αλλά και κατοίκους της ευρύτερης περιοχής, ενώ ακολούθησε ζωηρή συζήτηση πάνω στο θέμα. ΣΤΟ  Αρχαιολογικό Μουσείο Αταλάντης εγκαταστάθηκε ΚΑΙ ΘΑ λειτουργεί Στη διάρκεια ΤΟΥ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΟΥ Έκθεση φωτογραφίας ΤΟΥ κ. Γεωργίου Αθανασόπουλου, με τίτλο: « Φωτο-γράφοντας την ιστορία ».

 24η ΕΒΑ

ΣΤΟ  Βυζαντινό Μουσείο Φθιώτιδας ΣΤΗΝ Υπάτη  εφαρμόστηκε ΤΟ Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα « Το βασίλειο των Ζώων στο Βυζαντινό Μουσείο Φθιώτιδας », στο οποίο συμμετείχαν για πρώτη φορά μέλη του Συλλόγου ΑμεΑ του« Κέντρου Ημέρας »με τους συνοδούς τους, αλλά και μαθητές Δημοτικών Σχολείων της Φθιώτιδας (Λαμίας – Λιβανατών) και της Εύβοιας. Παράλληλα, μαθητές Γυμνασίου ιδιωτικού εκπαιδευτηρίου έλαβαν μέρος στην πιλοτική εφαρμογή της εκπαιδευτικής δράσης με τίτλο: « Βιώνοντας τη βυζαντινή τέχνη μέσα από τα εκθέματα του Βυζαντινού Μουσείου Φθιώτιδας », και οι μαθητές του 10 ου  Δημοτικού Σχολείου Λαμίας ΣΤΗΝ πιλοτική εφαρμογή Της Εκπαιδευτικής δράσης « Γνωρίζοντας την Παναγία Αρχοντική μέσα από το παιχνίδι των εικόνων ».

Τέλος, εκπαιδευτική ξενάγηση πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά στην Ευρυτανία με την επίσκεψη του 1 ου  Δημοτικού Σχολείου Καρπενησίου ΣΤΗΝ Παλαιοχριστιανική Βασιλική Αγίου Λεωνίδη ΤΟΥ ΣΤΟ Κλαυσί.

Η.  ΙΔ Εφορεία Προϊστορικών Κλασικών Αρχαιοτήτων ΚΑΙ  ΚΑΙ Η.  24 Η.  Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων  ευχαριστούν Θέρμα ΤΟ κλασικό μιούζικαλ του Νόρμαν, τους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμά τους και συμμετείχαν στις εκδηλώσεις, οι οποίες συμβάλλουν στην οικοδόμηση μιας βιωματικής σχέσης γνωριμίας με την ιστορία και τα αρχαιολογικά ευρήματα της περιοχής προσιτής σε όλους.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.