Συμπεράσματα του διήμερου διεθνούς Συνεδρίου για τον Αχιλλέα στη Λαμία

Δευτέρα, 23 Ιουνίου 2014 10:58

Με απόλυτη επιτυχία ολοκληρώθηκαν οι εργασίες  του 1ου διεθνούς συνεδρίου που έλαβε χώρα στη Λαμία στις 20 & 21.06.2014 με θέμα τον Αχιλλέα, το μακρινό πρόγονο,  Βασιλιά της   Φθίας και πρωταγωνιστή της  Ιλιάδας του Ομήρου. Την Παρασκευή το απόγευμα, στον όμορφα διακοσμημένο και

κατάλληλα εξοπλισμένο χώρο, στο περίπτερο του  Αγίου Λουκά, τις εργασίες του συνεδρίου άνοιξε ο καθηγητής αρχαιολογίας του DickinsonCollege, USA , Χριστοφίλης Μαγγίδης. Ο κ. Μαγγίδης  έχει στο ενεργητικό του πλούσια δράση στις ανασκαφές των Μυκηνών και στο Γκλας [περιοχή Ορχομενού].  Άκρως ενδιαφέρουσα η ομιλία του ομογενούς καθηγητή, που για περισσότερο από δύο ώρες εντυπωσίασε και καθήλωσε το ακροατήριό του οδηγώντας το σε ένα μαγικό ταξίδι ιστορίας με καταπληκτικές απεικονίσεις & αναπαραστάσεις στα μυκηναϊκά κέντρα της Τροίας, των Μυκηνών, της Τίρυνθας, της Πύλου. Σημαντικά κέντρα του Μυκηναϊκού Πολιτισμού, τα οποία ανέσκαψε ο Schliemman αξιοποιώντας και ερμηνεύοντας τις μυθολογικές αναφορές της Ιλιάδας.  Αυτονόητο το ερώτημα και ο προβληματισμός για την απουσία , ενός από τα πιο σημαντικά Μυκηναϊκά κέντρα, το βασίλειο της Φθίας, πατρίδα του πιο πολυσυζητημένου ήρωα της Ιλιάδας, του μυθικού Αχιλλέα.

Η Διευθύντρια της ΙΔ Εφορείας  Προϊστορικών και Κλασσικών Αρχαιοτήτων Δρ Κυρία Μαρία – Φωτεινή Παπακωνσταντίνου, ήταν η πρώτη ομιλήτρια τη δεύτερη ημέρα του Συνεδρίου, το Σάββατο, 21.06.2014, που πραγματοποιήθηκε στον Συνεδριακό χώρο του Κάστρου της Λαμίας. Αναφέρθηκε με διεξοδικό τρόπο στα μυκηναϊκά ευρήματα στην κοιλάδα του Σπερχειού αναδεικνύοντας έτσι τη συνάφεια των αρχαιολογικών ευρημάτων με την περίοδο του Αχιλλέα, στην οποία αναφέρεται το συνέδριο. Μία συστηματική και άκρως ενδιαφέρουσα εργασία που εξελίσσεται τα τελευταία 40 χρόνια στην περιοχή με συγκεκριμένες αναφορές σε θέσεις και ευρήματα. Αξιοσημείωτη είναι η επισήμανση της κυρίας Παπακωνσταντίνου ότι το έργο των αρχαιολογικών ερευνών σήμερα πραγματοποιείται με διεπιστημονική συνεργασία και με άλλες ειδικότητες επιστημόνων , όπως γεωλόγοι κλπ, πράγμα που συμβάλλει ουσιαστικά στην έρευνα. Η συνεργασία της Εφορείας με το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, καθηγητές του οποίου παρακολούθησαν το συνέδριο, αξιολογείται ως σημαντικό επίτευγμα, ιδιαίτερα στην κοιλάδα του Σπερχειού, μια περιοχή με ιδιαίτερο γεωλογικό υπόβαθρο.

Ακολούθησαν αξιολογότατοι συντοπίτες ομιλητές, επιστήμονες, ερευνητές, ιστορικοί, εκπαιδευτικοί, που έδωσαν τη δική τους σημαντική συνεισφορά στο εγχείρημα. Όλες οι εισηγήσεις προϊόν μακρόχρονης έρευνας και πείρας , αντλούν και καταθέτουν στοιχεία από την Ιλιάδα, τις παρατηρήσεις εδάφους, τα αρχαιολογικά ευρήματα και άλλες πηγές της αρχαιοελληνικής γραμματείας, στην προσπάθεια  να βρουν τη χρυσή τομή, την  ισορροπία ανάμεσα στο μύθο της Ιλιάδας και στην πραγματικότητα. Το κάθε τι με το δικό του νόημα και αξία, ένα ξεχωριστό κομμάτι στο παζλ που συνθέτει το αίνιγμα του βασιλείου του Αχιλλέα.

 Ο Βασίλης Κανέλλος, Εκπαιδευτικός από την περιοχή Σπερχειάδας, -εντεταλμένος δημοτικός σύμβουλος  του Δήμου Μακρακώμης  -εκπροσωπώντας  επίσης και την ομάδα μελέτης που από χρόνια έχει συστήσει με τον Δρα Ευθύμη  Αδάμη, Φιλόλογο και τον επίσης Εκπαιδευτικό Τάκη Ευθυμίου –και οι τρεις μέλη του Συμβουλίου για τον Αχιλλέα- με πλούσιο συγγραφικό έργο, έδωσε τεκμηριωμένα στοιχεία ενισχύοντας την υπόθεση  να βρίσκονται τα ανάκτορα του Αχιλλέα στην περιοχή Μακρακώμη – Σπερχειάδα- Άγιος Γεώργιος, στην κοιλάδα του Σπερχειού.

Ο Αθανάσιος Καρατόλιας, εκπαιδευτικός από τα Φάρσαλα, που ζει στη Λάρισα, ένας βαθύτατος γνώστης και μελετητής, με σημαντική συγγραφική δουλειά, επιχειρηματολογεί με στοιχεία για τη θέση Χτούρι, περιοχής Φαρσάλων την οποία συνδέει με την πόλη – κράτος Ελλάς.

Ο αρχαιολόγος και εκπαιδευτικός MSc  Σπύρος Μπαϊκούσης, μέλος του Συμβουλίου για τον Αχιλλέα,  έχει ήδη στο ενεργητικό του αξιόλογη εργασία με ευρήματα που παρέδωσε στην αρχαιολογική υπηρεσία, ενώ επίκειται και σχετική ανακοίνωση.   Οι πληροφορίες και τα ευρήματα που αξιοποιεί  υποδεικνύουν ως πιθανό τόπο του βασιλείου του Αχιλλέα την περιοχή Μελιταίας – Φιλιαδώνας . Τα σημαντικά επιχειρήματα που προβάλλει  στηρίζονται περισσότερο σε αρχαιολογικά στοιχεία, ενώ δεν διστάζει να σχολιάσει και άλλες προσεγγίσεις που εκτιμά, ως εσφαλμένες ή επιπόλαιες.

Ο Ελληνο-αμερικανός καθηγητής James – Dimitri Brianas, Florida Tech, Πρόεδρος τουAchilles Foundation, Αντιπρόεδρος του Συμβουλίου για τον Αχιλλέα, ο τρίτης γενιάς ομογενής επιστήμονας που δεν ξεχνά τις ρίζες του από παππού και γιαγιά στην Καρδίτσα και τα Τρίκαλα, έβαλε σκοπό της ζωής του να βρεθούν τα ανάκτορα του Αχιλλέα στη γη της Φθίας και κάνει με πλούσιο φωτογραφικό υλικό μία ανασκόπηση των δικών του ερευνών, όπου φέρεται να έχει πατήσει τα πόδια του ο Αχιλλέας, ο πατέρας του Πηλέας: στην Τροία, σε όλη την περιοχή της Φθίας, Φάρσαλα, Μελιταία, Θαυμακία, Πελασγία, Αλμυρό, Ναρθάκιον [Λιμογάρδι], περιοχή Σπερχειάδας, αλλά ακόμη Αίγινα και αλλού. Μία περιπέτεια 15 χρόνων που προκαλεί συγκίνηση και θαυμασμό. Ακόμη και για το σθένος και το σεβασμό να προσεγγίσει τις ρίζες των απώτερων προγόνων μας.

 Ο Γρηγόρης Γκουντόπουλος, Γεωπόνος από τα Φάρσαλα, στενός συνεργάτης και υποστηρικτής του καθηγητή Μπριάνα απευθύνει έκκληση για ομόνοια και έπαρση πάνω από τοπικιστικές αντιλήψεις, σημειώνοντας ότι πρώτιστος στόχος μας, οφείλει να είναι η ανακάλυψη των ανακτόρων του Αχιλλέα, όπου κι αν βρίσκονται αυτά στη γη της Φθίας.

Τελευταίος ομιλητής με τον οποίο έκλεισε το διήμερο συνέδριο ο Γιώργος Αποστολόπουλος, από το Σκαμνό, οικονομολόγος, που στάθηκε στην ευρύτερη αξία και σημασία από το μεγάλο αυτό εγχείρημα στο οποίο αποδίδει  πολύπλευρες ευμενείς επιπτώσεις όχι μόνον στον οικονομικό τομέα, αλλά και στην πνευματική ανάταξη της περιοχής, με την τεράστια απήχηση ενός τέτοιου γεγονότος στην εθνική αλλά και διεθνή κοινωνία. Επισημαίνει το χαμηλό ενδιαφέρον για τον Αχιλλέα στην περιοχή της Φθίας, όπου και το παλάτι του, συσχετίζοντας αντίστοιχες πρωτοβουλίες, αλλού, όπως στην Κέρκυρα με το Αχίλλειο, φτιαγμένο, ακόμα κι εκεί από την Αυτοκράτειρα της Αυστρίας Σίσσυ, με Ιταλούς αρχιτέκτονες! Την εύφορη Φθία που παραμένει γόνιμη και πλούσια σε φυσικούς πόρους την θεωρεί συσχετιζόμενη με τη  συνολική μοίρα της Ελλάδας που μαστίζεται από μία βαθιά και πολυδιάστατη κοινωνικο-οικονομική κρίση. Μία κρίση που αποτρέπει την ανάπτυξη της  περιοχής που έχει πολλές δυνατότητες (ιαματικές πηγές, πρωτογενής παραγωγή και φυσικά το μπόλιασμα αυτής της προοπτικής με την τεράστια πολιτιστική απήχηση που θα έχει η ανακάλυψη του παλατιού του Αχιλλέα. Μία κίνηση που πρέπει να συνδέσει την ουμανιστική Παιδεία –με εξωστρέφεια-   με την πολύ μεγάλη πολιτιστική μας κληρονομιά και τον τουρισμό.

Η προϊσταμένη σχολικών συμβούλων, δρ. Ελένη Μπενιάτα και ο εκπαιδευτικός MScΝίκος Κοντογιάννης MSc, αμφότεροι διακεκριμένα στελέχη του Συμβουλίου για τον Αχιλλέα,  συντόνισαν με άψογο τρόπο τις εργασίες του συνεδρίου. Με μία εξαιρετική εισαγωγή η κ. Μπενιάτα έβαλε το πλαίσιο στο ξεκίνημα της εκδήλωσης στην πρώτη φάση της Παρασκευής, ενώ κλείνοντας στο τέλος τις εργασίες του συνεδρίου την επομένη Σάββατο, επεσήμανε ότι το υψηλό επίπεδο των εισηγήσεων και το πλήθος των στοιχείων που κατατέθηκαν ξεπέρασαν τις προσδοκίες των οργανωτών τους. Εκφράζοντας το πνεύμα του συνεδρίου υπογράμμισε ότι η προσπάθεια για την ανεύρεση της πατρίδας του Αχιλλέα ξεπερνάει τις τοπικιστικές έριδες, ότι το σημαντικό είναι ο συντονισμός όλων των προσπαθειών, τοπικών φορέων και συλλόγων, ευαισθητοποιημένων και ενεργών πολιτών, της τοπικής αυτοδιοίκησης, της αρχαιολογικής υπηρεσίας και της πολιτείας, προσπάθεια από την οποία κανένας δεν περισσεύει. 3200 χρόνια αναμονής είναι πολλά!!!!

Συμμετοχή – σύνεδροι

Το συνέδριο τίμησαν με την παρουσία τους και παρακολούθησαν τις εργασίες του 115 σύνεδροι περίπου ανά ημέρα. Αριθμός που ικανοποιεί τους διοργανωτές, ιδιαίτερα με την προσέλευση ανθρώπων που είχαν έντονο ενδιαφέρον και ευαισθησία για το θέμα. Ανάμεσα τους και εκπρόσωποι των τοπικών & πολιτειακών αρχών, όπως ο βουλευτής του Ελληνικού Κοινοβουλίου και νέο-εκλεγείς Δήμαρχος Λαμιέων Νίκος Σταυρογιάννης,  ο τ. Αντιπεριφερειάρχης  Στερεάς Ελλάδας, Νίκος Μπέτσιος, ο Αντιδήμαρχος Λαμίας για τα πολιτιστικά Κώστας Μουστάκας, ο νέο-εκλεγείς Δήμαρχος Αλμυρού, κ. Δημήτριος Εσερίδης, ο Αντιδήμαρχος Μακρακώμης, κ. Γιώργος Γιαννακόπουλος, η Προϊσταμένη Πολιτισμού του Δήμου Λαμιέων , Αρχαιολόγος κ. Έφη Παπαευθυμίου.

Κατανοούμε τα παράπονα και ζητούμε συγγνώμη από ενδιαφερόμενους, άτομα και φορείς, τα οποία δεν προσκλήθηκαν. Η απουσία την τελευταία στιγμή, για λόγους υγείας, του έμπειρου σε παρόμοιες διοργανώσεις, προέδρου στο συμβούλιο για τον Αχιλλέα, κ. Γιάννη Μακρή, ήταν εμφανής.

Χορηγοί – Ευχαριστίες

Η οικονομική κρίση που διανύουμε δεν επέτρεψε την ικανοποιητική επιχορήγηση μίας τέτοιας εκδήλωσης. Ωστόσο το Συμβούλιο εκφράζει ευχαριστίες σε όσους συνέβαλαν στις επί μέρους δαπάνες του συνεδρίου: Στο Δήμο Λαμιέων  που πρόσφερε τον καφέ στο Κάστρο, στην Εταιρεία Αθηνών Afea που εξειδικεύεται τη διοργάνωση συνεδρίων [Banner, Badges, Folders], στον Πολιτιστικό Σύλλογο Σκαμνού, [ποτά , καφές, αναψυκτικά την πρώτη μέρα]. Το πολιτιστικό Κέντρο Σταυρού και το Σύλλογο για την Ιστορία της Εκπαίδευσης «Μιχάλη Παπαμαύρο», για τη συμβολή τους σε έμψυχο υλικό, μέσω του κ. Μακρή και της κ. Μπενιάτα. Ιδιαίτερα, τον καθηγητή Δημήτρη Μπριάνα και το Γιώργο Αποστολόπουλο, που κάλυψαν πολλές δαπάνες  φιλοξενίας, επισιτισμού και προετοιμασίας του συνεδρίου με προσωπικά τους έξοδα.

Οι διοργανωτές, το Συμβούλιο του Αχιλλέα, εκφράζουν ευχαριστίες στο επιτελείο του τουριστικού συγκροτήματος στον Άγιο Λουκά [look up] και στον κ. Νίκο Σπανό, διαχειριστή του συνεδριακού κέντρου στο Κάστρο για την εξαιρετική δουλειά και τη φιλοτιμία με την οποία υποστήριξαν την εκδήλωση. Τον νεοεκλεγέντα πρόεδρο της Κοινότητας [Σκαμνού-] Οίτης κ. Βασίλη Σταϊκούρα που υποστηρίζει και ενδιαφέρεται για την ανίχνευση του ιστορικού μας παρελθόντος. Τέλος θερμά συγχαρητήρια και πολλές ευχαριστίες οφείλονται στα στελέχη του Πολιτιστικού Συλλόγου Σκαμνού που καθ’ όλη τη διάρκεια του Συνεδρίου υποστήριξαν την εκδήλωση με διάφορους τρόπους Γραμματεία, επιμελητεία κλπ και συγκεκριμένα το Δικηγόρο Λαμίας  Μιχάλη Αστρακά, το Δασολόγο τ. Επιθεωρητή Δασών Στερεάς Ελλάδας Ευθύμιο Αποστολόπουλο,την καθηγήτρια φιλολογίας κυρία Μαρία Απ. Αποστολοπούλου – Σακκά, την οικονομολόγο κυρία Αλεξάνδρα Νέλλα-Αποστολοπούλου, την γεωπόνο κ. Σούλα Αποστολοπούλου

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.