Έκθεση Εικαστικών του Γ. Σκυλογιάννη στο Αρχαιολογικό Μουσείο Δελφών

ekthesi zografikisΟ Δήμος Δελφών σε συνεργασία με την Ι Εφορεία Προϊστορικών & Κλασικών Αρχαιοτήτων διοργανώνει στο Αρχαιολογικό Μουσείο Δελφών την έκθεση «Στην καθετότητα του ίχνους» του εικαστικού και καθηγητή της Σχολής Καλών Τεχνών Α.Π.Θ. Γιώργου Σκυλογιάννη από

την Πέμπτη 17 Ιουλίου έως την Κυριακή 31 Αυγούστου 2014. Η έκθεση θα περιλαμβάνει μια ενότητα από χαρακτηριστικά ζωγραφικά έργα στον εσωτερικό χώρο του Μουσείου και μια σειρά μεγάλων γλυπτών στον προαύλιο χώρο του μουσείου.

Ημερομηνία εγκαινίων: Πέμπτη 17 Ιουλίου 2014 και Ώρα 19.30
Ημέρες και ώρες λειτουργίας του Μουσείου: Καθημερινά οκτώ η ώρα – 20:00
Πληροφορίες: 2265082312 έως 313

Στην καθετότητα του ίχνους
“Στην ακρώρεια της αρχαίας τοπό-γραφίας των Δελφών, στον χώρο του Μουσείου, ο Γιώργος Σκυλογιάννης, εκ-θέτει μια σειρά από γλυπτικά έργα μεγάλων διαστάσεων, που ούτε μιλούν, ούτε σωπαίνουν, αλλά σημαίνουν κάτι. Όπως τα ονόματα εκείνης της πηγής που έρχονταν από αλλού, απ ‘αυτό το Έξω του κόσμου. Καμένοι κορμοί απ τον ιστορικό ελαιώνα της Άμφισσας, που υπενθυμίζουν την πρόσφατη καταστροφή και εικονίζουν την ιδέα του θανάτου που νοηματοδοτεί απ’ τους αρχαίους χρόνους την καθημερινή εμπειρία του ανθρώπου. Η καθετότητα αυτών των γλυπτών είναι απόρροια, αλλά και απορία μαζί, της ιερογλυφικής καταγωγής τους, αλλά της κατακόρυφης έλξης τους, του ιερού ίχνους που κομίζουν στον κόσμο. Στην καθετότητα του Δελφικού Τοπίου αυτά τα γλυπτικά έργα του Σκυλογιάννη είναι εγέρσεις μιας εσωτερικευμένης απορίας, αναπαραστάσεις του εαυτού τους, αφιλόδοξες αναμονές, ίχνη μιας μεσσιανικής απόσυρσης, που εκθέτει και τα κρυπτωνυμικά της σημάδια.
Στην ενότητα των ζωγραφικών του έργων, που εκτίθενται μέσα στο χώρο του αρχαιολογικού μουσείου, αναγνωρίζουμε τις χαρακτηριστικές χειρονομίες απ ‘τη μανιέρα της δουλειάς του. Εύθραυστες και αφηρημένες αναπαραστάσεις, που κομίζουν ένα ίχνος που είναι πριν τη γλώσσα και πάντα πέραν αυτής. Μια αντεστραμμένη γλώσσα, που δεν εκθέτει αλλά εκτίθεται, από-καλύπτοντας το ισοδύναμο της εσωτερικής και αθέατης πλευράς της. Το έργο τέχνης είναι ένας ερμητισμός που αποκαλύπτεται, αλλά όσο αποκαλύπτεται τόσο και απολύει την εξαίρεσή του. ”
Αποστόλης Αρτινός

Γιώργος Σκυλογιάννης

Ο Γιώργος Σκυλογιάννης γεννήθηκε στην Άμφισσα. Πήρε δίπλωμα ζωγραφικής και σκηνογραφίας από την Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών της Αθήνας. Το 1981 κάνει την πρώτη ατομική του έκθεση στην Αθήνα στην γκαλερί «Μέδουσα». Υπότροφος της Γαλλικής Κυβέρνησης το 1982 συνεχίζει τις σπουδές του στο Παρίσι στο Πανεπιστήμιο της Σορβόννης. Συναντάει τον καθηγητή Jean Laude, όπου ολοκληρώνει μαζί του την Maitrice Αισθητικής πάνω στο έργο του J. Pollock. Ακολουθεί τις σπουδές του στη Φιλοσοφία της Τέχνης με καθηγητή τον Revault D ‘Allones και γίνεται κάτοχος του DEA. Το 1985 συνεχίζει θεωρητικές σπουδές στις πλαστικές τέχνες στο πανεπιστήμιο Paris VIII. Πολλές διακρίσεις και βραβεία συνοδεύουν τη μέχρι τώρα καλλιτεχνική του πορεία. Από το 1996 είναι ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Δικτύου Εικαστικών Εργαστηρίων Δήμου Άμφισσας – Υπουργείου Πολιτισμού. Από το 2006 είναι καθηγητής στην Σχολή Καλών Τεχνών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

http://www.lamiastar.gr/

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.