Ενημέρωση από τον καθηγητή κ. Βαλαβάνη σχετικά με την πορεία των ερευνών για τον αρχαίο Ιππόδρομο των Δελφών

Αρχαιολογικές έρευνες για την επιβεβαίωση της  θέσης του ιπποδρόμου των ΔελφώνΜε δεδομένο το ενδιαφέρον που επιδείξατε όλοι, κατά την παρουσίαση του θέματος του ιπποδρόμου των Δελφών στο Πνευματικό Κέντρο της Ιτέας τον Μάιο του 2013, αισθάνομαι την υποχρέωση να ενημερώσω εσάς και τους αναγνώστες σας για την πορεία των σχετικών ερευνών από τότε μέχρι σήμερα.

Τον Νοέμβριο του 2013, σε συνεργασία με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Δελφών, διεξήχθη μικρή ανασκαφική έρευνα στους πρόποδες του λόφου των Αγίων Αναργύρων, όπου υπήρχαν επιφανειακές ενδείξεις ύπαρξης αρχαιοτήτων. Η ανασκαφή αποκάλυψε τοίχους από κτίριο των Ρωμαϊκών αυτοκρατορικών χρόνων (2ου αι. μ.Χ.), οι οποίοι όμως δεν έχουν μαμιά σχέση με τον ιππόδρομο, ευρισκόμενοι εκτός του χώρου που αυτός κατελάμβανε.

Στο τέλος Ιουνίου του τρέχοντος έτους σε παγκόσμιο συνέδριο για τον αρχαίο ελληνικό αθλητισμό που έγινε στο Γκρατς της Αυστρίας, έλαβε χώραν η πρώτη παρουσίαση του θέματος στη διεθνή επιστημονική κοινότητα. Η αποδοχή της πρότασης από τους πλέον ειδικούς επιστήμονες υπήρξε καθολική και συνοδεύτηκε από θετικά έως υμνητικά σχόλια.

Στο άμεσο μέλλον αναμένεται η έγκριση από τα αρμόδια όργανα του Υπουργείου Πολιτισμού της διεξαγωγής γεωμαγνητικής έρευνας στην περιοχή, σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Αιγαίου (καθ. Ι. Λυριτζής ), προκειμένου να διαπιστωθεί η ύπαρξη ή όχι αρχαίων καταλοίπων στην κονίστρα (αρένα) του ιπποδρόμου.

Με αφορμή την επισήμανση του ιπποδρόμου των Δελφών, το Πανεπιστήμιο Αθηνών σε συνεργασία με τη Γαλλική Σχολή Αθηνών   προγραμματίζουν για τον Φεβρουάριο του 2016 την διοργάνωση του πρώτου  παγκόσμιου συνεδρίου, με θέμα ‘Ιππόδρομοι και Ιππικοί αγώνες στην αρχαία Ελλάδα’.

Σας ευχαριστώ για τη φιλοξενία,

Πάνος Βαλαβάνης

Καθ. Αρχαιολογίας Παν/μίου Αθηνών

http://www.amfissapress.gr/

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.