Άνοιξε τις πύλες του το φετινό The Symptom Projects στην Άμφισσα

Με την καθιερωμένη ετήσια ομαδική έκθεση άνοιξε τις πόρτες του στο κοινό το φετινό The Symptom Projects στην Άμφισσα.

Πρόκειται για μια έκθεση Σύγχρονης Τέχνης, που έχει πια καθιερωθεί στην ατζέντα του χώρου των εικαστικών τεχνών της χώρας και που τοποθετεί, χωρίς υπερβολή, την πρωτεύουσα της Φωκίδας στο επίκεντρο της μοντέρνας καλλιτεχνικής δημιουργίας.

 

Η έκθεση της πλατφόρμας των Αποστόλη Αρτινού και Κώστα Χριστόπουλου φιλοξενείται στο χώρο του παλιού νοσοκομείου της πόλης σε επιμέλεια του Θεόδωρου Ζαφειρόπουλου και η φετινή της θεματική εστιάζει στη διερεύνηση του όρου “α-στοχία”.

“Στο επίκεντρο εδώ τίθεται ο εντοπισμός και η παραγωγή συμπτωματικών παραδειγμάτων, τα οποία συνηγορούν στην αποτίμηση της καλλιτεχνικής πρακτικής (έργου) ως “κατα-δικασμένης” να μην πληροί ένα προσχεδιασμένα επιθυμητό ή επιδιωκόμενο σκοπό” αναφέρει χαρακτηριστικά ο επιμελητής της στο εισαγωγικό του καταλόγου της έκθεσης κείμενο. Στη φετινή κεντρική έκθεση της πλατφόρμας συμμετέχουν 41 καλλιτέχνες, ανάμεσα στους οποίους υπάρχουν τόσο καταξιωμένα ονόματα των εικαστικών τεχνών στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, όσο και ανερχόμενοι νέοι καλλιτέχνες.

Στα εγκαίνια που πραγματοποιήθηκαν , με το performance να διενεργείται στις 8:30 το βράδυ, παραβρέθηκαν αρκετοί θεατές. Ανάμεσά τους πολλοί κάτοικοι της πόλης και της περιοχής, ενώ εξ ίσου σημαντική ήταν και η προσέλευση κοινού εκτός νομού, κυρίως από την Αθήνα. Επίσης, αξιοσημείωτο παρόν έδωσαν πανεπιστημιακοί, καλλιτέχνες και άνθρωποι του τομέα της εικαστικής δημιουργίας, στηρίζοντας το event και αποδεικνύοντας τη δυναμική που προσλαμβάνει προϊόντος του χρόνου.

Ένα από τα ιδιαίτερα στοιχεία που αποκαλύπτουν την επιτυχία-συμβολή αυτού του project είναι αναμφίβολα και οι τόποι που λαμβάνουν χώρα τα επί μέρους events. Για τις ανάγκες του άνοιξαν τρεις χώροι οιονεί εμβληματικοί της πόλης και, εν πολλοίς, άγνωστοι στο ευρύ κοινό. Το παλιό νοσοκομείο, η οικία Δελμούζου και το “Μεγάλο καφενείο”, που ειδικά αυτή την Κυριακή φιλοξένησε το λογοτεχνικό forum. Eίναι σε γνώση μας ότι πρόθεση των συνδημιουργών της πλατφόρμας είναι στις μελλοντικές εκθέσεις να ανοίξουν πολύ περισσότεροι τέτοιοι χώροι, που θα αποκαλύπτουν στο φιλότεχνο κοινό και σε πανελλήνια κλίμακα την ιστορία, το ιδιαίτερο χρώμα και τη μοναδική αύρα αυτής της πόλης που μέχρι τώρα είναι άγνωστα έξω από τα περίκλειστα πλαίσια της.

Παράλληλα, την Κυριακή το πρωί διενεργήθηκε και η εκδήλωση “ασύμπτωτοι διάλογοι” στο ιστορικό καφενείο Μαστρονικολόπουλου (Γυαλί-καφενέ ή Πανελλήνιον) στην Πλατεία Κεχαγιά στην Άμφισσα. Eνα Forum ανταλλαγής ιδεών για τη λογοτεχνία, στην οποία συμμετείχαν πανεπιστημιακοί, λογοτέχνες και ιστορικοί και θεωρητικοί της τέχνης.

Ταυτόχρονα με την κεντρική έκθεση σε λειτουργία βρίσκονται και οι άλλες τρεις παράλληλες εκδηλώσεις του φετινού “συμπτώματος”. Πρόκειται για την έκθεση “Επεμβάσεις-Η Πόλη ως Σώμα” της φωτογραφικής ομάδας της περιοχής, F9, στο υπόγειο του παλιού νοσοκομείου της Άμφισσας, καθώς και οι εκθέσεις φωτογραφίας “My mothers silence” του Χρήστου Χρυσόπουλου και ζωγραφικής του Κώστα Τσικνή στην οικία Αλέξανδρου Δελμούζου.

ΔΕΙΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΕΔΩ 

http://amfissaface.gr

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.