Συνεδρίαση Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας στην Π.Ε. Φωκίδας

 30 Οκτωβρίου 2014

Συνεδρίασε μετά από πρόσκληση του Αντιπεριφερειάρχη Φωκίδας κ Ιωάννη Ράμμου, το Συντονιστικό Όργανο Πολιτικής Προστασίας της Περιφερειακής Ενότητας Φωκίδας.

Η συνεδρίαση πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα συνεδριάσεων της Περιφερειακής Ενότητας Φωκίδας με θέμα «α) απολογισμός αντιπυρικής περιόδου. β) Σχεδιασμός και δράσεις Πολιτικής προστασίας για την αντιμετώπιση κινδύνων από πλημμύρες, χιονοπτώσεις και παγετό της περιόδου 2014 – 2015»

Στη συνεδρίαση συμμετείχαν ο Αντιπεριφερειάρχης κ Ιωάννης Ράμμος, ο Περιφερειακός Σύμβουλος κ Κωνσταντίνος Μίχος, ο Αντιδήμαρχος Δ. Δελφών κ. Δημήτριος Καραγιάννης, ο Αντιδήμαρχος Δ. Δωρίδας κ. Κωνσταντίνος Φλετούρης, ο Διευθυντής Πολιτικής Προστασίας Αποκεντρωμένης Διοίκησης Θεσσαλίας – Στ. Ελλάδας κ Δημήτριος Τσιόφας, η προϊσταμένη Αυτοτελούς Διεύθυνσης Πολιτικής Προστασίας Στερεάς Ελλάδας κα Αθανασία Ζωβοΐλη, ο προϊστάμενος Τμήματος Πολιτικής Προστασίας της Περιφερειακής Ενότητας Φωκίδας κ Κωνσταντίνος. Δασκαλόπουλος, ο κ Βασίλειος Κοκμοτός Διοικητής Π.Υ. Φωκίδας, ο κ Νικόλαος Μποτίτσης Π.Υ. Άμφισσας ,  από την Αστυνομική Διεύθυνση Φωκίδας κ Ιωάννης Φράγκος, ο κ Άγγελος Αγραφιώτης Υπολιμενάρχης Λιμεναρχείου Ιτέας ο κ Δήμος Τσέλλος Διευθυντής Δασών Φωκίδας, ο κ Ιωάννης  Λουκάς και Γιώργος Δελημιχάλης εκπρόσωποι της Δελφοί – Δίστομο Α.Μ.Ε., ο κ Π. Κοντολάτης εκπρόσωπος της S&B  Βιομηχανικά Ορυκτά, ο κ Χρ. Δημητρέλος προϊστάμενος του τμήματος Συγκοινωνιακών Έργων Π.Ε. Φωκίδας, ο κ Λάμπρος Τσαμαδιάς από τη Διεύθυνση Π. Προστασίας Φθιώτιδας, ο κ Ιωάννης Σταθόπουλος από το Δήμο Δωρίδας, ο κ Ευθύμιος Δελής από το Δήμο Δελφών, ο κ Ιωάννης Κουτρολίκος υπεύθυνος Μηχανολογικού εξοπλισμού της Π.Ε. Φωκίδας, ο κ Κωνσταντίνος Απιτιαγόπουλος από τον Τ.Ο.Ε.Β. Άμφισσας, ο κ Ιωάννης Λιδωρίκης από τον Τ.Ο.Ε.Β. Χρισσού, ο κ Ευάγγελος Τσάρκος από την  Ε.Ο.Δ. Παράρτημα Φωκίδας και οι κ. Δροσόπουλος Τάσος και Γ.  Πολυζώης   από το Σύλλογο ‘ΚΡΙΣΣΑΙΟΣ’.

Στη συνάντηση ο Αντιπεριφερειάρχης εισηγήθηκε τα θέματα προς συζήτηση

α. Απολογισμός αντιπυρικής περιόδου 2014

β. Χιονοπτώσεις – Παγετός

γ. Πλημμυρικά φαινόμενα

δ. Γενικά

ε. Ανακεφαλαίωση

Ο Διοικητής Π.Υ. Άμφισσας κ Βασίλειος Κοκμοτός έκανε τον απολογισμό αντιπυρικής περιόδου 2014.

Ο υπεύθυνος της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Θεσσαλίας – Στ. Ελλάδας Πολιτικής Προστασίας κος Δ. Τσιόφας μίλησε για τις αρμοδιότητες των εμπλεκόμενων φορέων για την αντιμετώπιση κινδύνων από χιονοπτώσεις και παγετό. Ενημέρωσε ότι στις χιονοπτώσεις και στις πλημμύρες και στην επιβολή τάξης και στη λήψη μέτρων πρωταγωνιστεί η ΕΛ.ΑΣ. όπως αντίστοιχα στις πυρκαγιές η πυροσβεστική. Τόνισε ότι με την περυσινή επέμβαση, το εθνικό οδικό δίκτυο παρέμεινε ανοικτό και ιδιαίτερα την συντήρηση των μηχανημάτων, την επικαιροποίηση της λίστας των μηχανημάτων, των καθαρισμό των φρεατίων και των χειμάρρων και την άμεση προτεραιότητα του εθνικού δικτύου.

Η προϊσταμένη Αυτοτελούς Διεύθυνσης Πολιτικής Προστασίας Στερεάς Ελλάδας κα Ζωβοΐλη ενημέρωσε για το μνημόνιο ενεργειών σχετικά με το σχεδιασμό και τις δράσεις πολιτικής Προστασίας για την αντιμετώπιση κινδύνων από την εκδήλωση πλημμυρικών φαινομένων. Επεσήμανε τον ρόλο της Ε.Μ.Υ. για την άμεση ενημέρωση των καιρικών φαινομένων.

Μετά από διαλογική συζήτηση με τους παρευρισκόμενους ο Αντιπεριφερειάρχης είπε ότι απ’ όλα αυτά που ακούστηκαν και τα οποία πολύ σύντομα όλοι θα τα λάβετε και γραπτά (τα πρακτικά) απορρέουν όλες οι ενέργειες του καθ’ ενός από εσάς ξεχωριστά ή σε συνεργασία σε ότι αφορά την προετοιμασία, την ετοιμότητα και την Δράση.

Συνέχισε τονίζοντας ότι η έγκαιρη  ενημέρωση όλων των εμπλεκομένων είναι αναγκαία και απαραίτητη οποιαδήποτε ημέρα και ώρα. Όπως και ο  υποχρεωτικός  έλεγχος των οχημάτων από της ΕΛ.ΑΣ. για ύπαρξη αντιολισθητικών αλυσίδων σε περιοχές παγετού καθώς και η προσπάθεια διατήρησης καθαρών των ρεμάτων – χειμάρρων από σκουπίδια και φερτά λοιπά υλικά.

Τέλος επισημαίνεται ότι θα πρέπει να υπάρχει συνεργασία μεταξύ της Αποκεντρωμένης Διοίκησης της Περιφέρειας, των Περιφερειακών Ενοτήτων, των Δήμων, των Ενόπλων Δυνάμεων, των Σωμάτων Ασφαλείας και των λοιπών φορέων του Νομού  και να καταβληθεί κάθε προσπάθεια όλων των εμπλεκομένων για αποτελεσματική – γρήγορη και ασφαλή επέμβαση όπου και εάν απαιτηθεί. .

http://www.amfissapress.gr/

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.