Φως στην ιστορία του μαντείου των Δελφών

18 Νοεμβρίου 2014

Πώς ήταν οργανωμένο το μαντείο των Δελφών; Ποιο ήταν το ακαταμάχητο συγκριτικό στοιχείο που ανέδειξαν τους Δελφούς σε… mainstream (κυρίαρχο) μαντικό τόπο, σ’ έναν αρχαίο κόσμο με περίσσεια τέτοιων ιερών;

Ποιοί πλούσιοι από την ελίτ της εποχής πρόσφεραν αναθήματα; Πως με τη συμμετοχή σε αθλητικούς αγώνες, απόκτησαν οι Δελφοί κορυφαίο κύρος;

Με ποια κριτήρια επιλεγόταν η Πυθία; Πότε χρησμοδοτούσε; Ποια ήταν η τελετουργία; Πως έβγαιναν οι αμφιλεγόμενοι χρησμοί;

Και τι προκάλεσε το τέλος του μαντείου; Ποιους φυλασσόμενους άγνωστους θησαυρούς μπορεί να θαυμάσουν σήμερα οι επισκέπτες;

Σε αυτά τα ερωτήματα σύμφωνα με το Αθηναϊκό πρακτορείο απαντά η αφηγηματική μελέτη του Σκωτσέζου συγγραφέα Μάϊκλ Σκοτ, με τίτλο «Δελφοί- το κέντρο του αρχαίου κόσμου», που θα κυκλοφορήσει στην Ελλάδα στις 20 Νοεμβρίου από τις εκδόσεις Ψυχογιός.

Ο Δουβλινέζος μελετητής είναι επίκουρος καθηγητής της Κλασικής Ιστορίας στο Πανεπιστήμιο Γουόρκ, συνεργάτης σε ντοκιμαντέρ του Nάσιοναλ Τζεοκράφικς, με πάνω από 100 βιβλία στο ενεργητικό του, βιβλία που κυκλοφορούν σε 37 χώρες. Είναι ένας σκωτσέζος λάτρης της ελληνικής αρχαιότητας , ο οποίος μας παρουσιάζει την πρώτη ολοκληρωμένη ιστορία με παραπομπές σε πλούσια ελληνική και ξένη βιβλιογραφία.

Όπως σημειώνει στον πρόλογο: «Κοιτάζοντας τους Δελφούς χρονολογικά ξεχωρίζουν στην ιστορία τους τρεις κύριες φάσεις, που, με τη σειρά τους, γίνονται τα τρία μέρη αυτού του βιβλίου.

Στο μυαλό μου, αυτές οι φάσεις αντιστοιχούν με την περίφημη ατάκα του Σαίξπηρ στη Δωδεκάτη νύχτα: «κάποιοι γεννιούνται μεγάλοι, κάποιοι κατακτούν τη μεγαλοσύνη, και σε κάποιους η μεγαλοσύνη επιβάλλεται».

Λίγα λόγια για το βιβλίο

Για περισσότερα από 1.000 χρόνια, το Ιερό Μαντείο των Δελφών θεωρούνταν ο ομφαλός της γης, το επίκεντρο του αρχαίου κόσμου. Ηγέτες, βασιλιάδες αλλά και απλοί άνθρωποι έρχονταν από όλη τη Μεσόγειο και παραπέρα για να συμβουλευτούν τους σοφούς του Μαντείου, να στήσουν μνημεία από χρυσό, ελεφαντόδοντο, χαλκό, μάρμαρο και πέτρα προς τιμήν των θεών τους και να συμμετάσχουν σε αθλητικούς και μουσικούς αγώνες. Το βιβλίο αυτό αποτελεί την πρώτη ολοκληρωμένη ιστορία του μαγικού και μοναδικού αυτού μέρους, από την ίδρυση έως την ανακάλυψή του, καταδεικνύοντας πιο ξεκάθαρα από ποτέ τους λόγους για τους οποίους οι Δελφοί ήταν ένα από τα σημαντικότερα μέρη του αρχαίου κόσμου για τόσο καιρό. 

Με ένα εμπεριστατωμένο κείμενο και πλούσιο φωτογραφικό υλικό, ο Μάικλ Σκοτ καλύπτει όλη την ιστορία αλλά και τη φύση των Δελφών, από τις βιβλιογραφικές αναφορές και τα αρχαιολογικά ευρήματα έως την καθιέρωσή τους ως τόπου λατρείας, αλλά και την αέναη γοητεία της Πυθίας, παρά τους διφορούμενους χρησμούς της. Περιγράφει πώς έγιναν οι Δελφοί μήλον της έριδος ανάμεσα σε Έλληνες και Ρωμαίους αλλά και τόπος φύλαξης θησαυρών αντίπαλων πόλεων-κρατών και ξένων βασιλέων. Εξετάζει, επίσης, τη σταδιακή παρακμή αλλά και το πώς η σημασία και σπουδαιότητα του μέρους συνεχίζει να αλλάζει έως σήμερα. Τέλος, για τον σύγχρονο επισκέπτη των Δελφών, ο συγγραφέα συμπεριλαμβάνει έναν σύντομο οδηγό που υποδεικνύει τα μέρη που πρέπει οπωσδήποτε να δει αλλά και άγνωστους στο ευρύ κοινό θησαυρούς. 

Προσφέροντας μια μοναδική ματιά στο επίκεντρο του αρχαίου κόσμου, οι ΔΕΛΦΟΙ θα μαγέψουν τόσο τον απλό αναγνώστη όσο και τουρίστες, φοιτητές και ειδικούς.

http://www.amfissapress.gr/

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.