Δ.Δελφών: Πρωτοβουλία για τον ευπρεπισμό της πολιτιστικής κληρονομιάς της Άμφισσας

17 Δεκεμβρίου 2014

Δήμος Δελφών: Πρωτοβουλία για τον ευπρεπισμό της πολιτιστικής κληρονομιάς της Άμφισσας

Αγαπητοί συνδημότες, πολίτες της Άμφισσας,

Η πόλη μας έχει την τύχη να διαθέτει μια σειρά πολύ σημαντικών μνημείων και μάλιστα σε πυκνότητα μεγάλη σχετικά με το μικρό της μέγεθος. Ωστόσο τα μνημεία αυτά δεν έχουν σήμερα την προστασία και την ανάδειξη που τους αξίζει.

Ειδικά το νοητό τρίγωνο που αποτελείται από το Κάστρο, την παραδοσιακή συνοικία της Χάρμαινας και το βυζαντινό Ναό του Σωτήρος αποτυπώνει ανάγλυφα την εικόνα που περιγράφεται παραπάνω.

Τρία μνημεία πολύ μεγάλης ιστορικής, αρχαιολογικής, πολιτιστικής και αισθητικής αξίας, που δυστυχώς παραμένουν άγνωστα στο ευρύ κοινό και αναξιοποίητα κι ακόμη χειρότερα τρία μνημεία, τα οποία δε φαίνεται να περιβάλλονται με την αρμόζουσα φροντίδα από την ίδια την πόλη.

Είναι αδιανόητο εν έτει 2014, δίπλα σε χώρους τέτοιας αξίας και Ιστορίας, να ξεφυτρώνουν ποιμνιοστάσια και πρόχειρες αποθήκες, με ευτελείς, επικίνδυνες και ακαλαίσθητες κατασκευές, παρακάμπτοντας και αδιαφορώντας για την αρχαιολογική, την πολεοδομική και την υγειονομική νομοθεσία ταυτόχρονα.

Ακόμη πιο προσβλητική για την πόλη τυγχάνει η ανοχή που επιδεικνύεται από εμάς τους ίδιους σε τέτοια φαινόμενα παραβατικής και αντικοινωνικής συμπεριφοράς.

Εμείς, ως νέα δημοτική αρχή, έχουμε λάβει την απόφαση να διαφυλάξουμε και να αναδείξουμε τους ιστορικούς μας τόπους, με κάθε δυνατό τρόπο και με κάθε κόστος.

Δεν είναι δυνατόν να αδιαφορήσουμε συνεπώς για την τριτοκοσμική αυτή εικόνα, που εξουδετερώνει κάθε καλή προσπάθεια στους κορυφαίους αυτούς για την Άμφισσα και για το Δήμο Δελφών χώρους.

Παρακαλούμε λοιπόν τους συμπολίτες μας που, πιθανόν επωφελούμενοι και παρασυρόμενοι από το γενικό κλίμα της κακώς εννοούμενης ανοχής, προέβησαν σε τέτοιου είδους κατασκευές και εγκαταστάσεις κοντά στα σημαντικά μνημεία μας, να προχωρήσουν άμεσα με δική τους πρωτοβουλία σε καθαίρεση των παράνομων αυτών παραπηγμάτων και σε αποκατάσταση του χώρου.

Άλλως, σύντομα ο Δήμος μας είναι αναγκασμένος να ζητήσει από τις συναρμόδιες Υπηρεσίες την επέμβασή τους και την επιβολή των διοικητικών και ποινικών κυρώσεων που προβλέπει η υγειονομική, αρχαιολογική και πολεοδομική νομοθεσία.

Η πίστη μας στις δυνατότητες που έχει η πόλη και γενικότερα ο Δήμος μας, δε μπορεί παρά να  μας οδηγήσει αρκετές φορές σε δύσκολες και ενδεχομένως μη δημοφιλείς αποφάσεις, σε καμιά περίπτωση όμως δεν επιτρέπεται και δεν πρόκειται να θυσιάσουμε το μέλλον του τόπου μας στα πρόσκαιρα μικρά συμφέροντα οποιουδήποτε ανάμεσά μας.

Η πρωτοβουλία αυτή δεν εξαντλεί τις κινήσεις μας σχετικά με την προστασία και την ανάδειξη των πολιτιστικών πόρων της περιοχής μας, αλλά αποτελεί μόνο την αρχή μιας σειράς ενεργειών που σκοπεύουμε να αναλάβουμε καθ’ όλη τη διάρκεια της θητείας μας προς την ίδια κατεύθυνση.

Ειδικά για το Κάστρο της Άμφισσας έχουμε ήδη ξεκινήσει, σε καλή συνεργασία με την αρμόδια Εφορεία Αρχαιοτήτων Φωκίδας, τη διαδικασία για μια σειρά παρεμβάσεων που πρέπει να γίνουν προς το σκοπό της διάσωσης και ανάδειξης του κορυφαίου αυτού μνημείου, που τυγχάνει το σύμβολο και η ζώσα ιστορία της πόλης.

——————————————————————————————————-

 

Ο Δήμαρχος Δελφών

Αθανάσιος  Ηλ. Παναγιωτόπουλος

 

http://www.amfissapress.gr/

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.