«H ποντικοπαγίδα» με τον Γιάννη Αϊβάζη την Παρασκευή στη Λαμία – Κερδίστε Προσκλήσεις

Τρίτη, 26 Μαΐου 2015 14:36«H ποντικοπαγίδα» με τον Γιάννη Αϊβάζη την Παρασκευή στη Λαμία - Κερδίστε Προσκλήσεις

Το αστυνομικό έργο της Αγκάθα Κρίστι , σε σκηνοθεσία Μανούσου Μανουσάκη την Παρασκευή 29 Μαΐου 2015, στο Δημοτικό Θέατρο Λαμίας.

Η παράσταση «H ποντικοπαγίδα» της Αγκάθα Κρίστι, σε σκηνοθεσία Μανούσου Μανουσάκη, ταξιδεύει στη Λαμία!

Τους ρόλους ερμηνεύουν:

Γιάννης Αϊβάζης, Αγγελική Δαλιάνη, Κάτια Νικολαΐδου, Λευτέρης Δημηρόπουλος, Θοδωρής Αντωνιάδης.
Μαζί τους η Όλγα Πολίτου, ο Γιώργος Ματαράγκας και ο Πέτρος Ξεκούκης.

Κερδίστε προσκλήσεις

Το LamiaReport σας προσφέρει ΔΩΡΕΑΝ προσκλήσεις για να δείτε  την παράσταση: Στείλτε μας στο info@lamiareport.gr το Ονοματεπώνυμό σας, ένα τηλέφωνο επικοινωνίας και τη λέξη «ΠΟΝΤΙΚΟΠΑΓΙΔΑ» για να μπείτε αυτόματα στην κλήρωση. Οι νικητές θα ενημερωθούν τηλεφωνικά το μεσημέρι της Παρασκευής 29 Μαΐου.

Λίγα λόγια για το έργο

Η Ποντικοπαγίδα παραμένει το μακροβιότερο θεατρικό έργο στην ιστορία του παγκόσμιου θεάτρου. Έκανε πρεμιέρα το 1952 στο West End του Λονδίνου, με τους Ρίτσαρντ Ατένμπορο και Σίλα Σιμ στους πρωταγωνιστικούς ρόλους και από τότε – εδώ και 60 χρόνια – εξακολουθεί να παίζεται ασταμάτητα.

Ξεκίνησε ως μικρό ραδιοφωνικό έργο το 1947 με τον τίτλο «Τρία τυφλά ποντίκια» ενώ πήρε το σημερινό της όνομα το πήρε από έναν στίχο του Σαίξπηρ όταν μετεξελίχθηκε σε κανονικό θεατρικό έργο. Ανέβηκε για πρώτη φορά σε παγκόσμια πρεμιέρα στις 6 Οκτωβρίου 1952 στο Βασιλικό Θέατρο του Νότιγχαμ και έκανε πρεμιέρα στο New Ambassador‘s Theatre στο Λονδίνο στις 25 Νοεμβρίου 1952, όπου και παρέμεινε μέχρι τις 23 Μαρτίου 1973. Από εκεί μεταφέρθηκε στο γειτονικό St. Martin’s Theatre, όπου η πρώτη παράσταση παίχτηκε 2 μέρες μετά, στις 25 Μαρτίου 1973. Η επιτυχία ήταν τεράστια.

Η Ποντικοπαγίδα σε αριθμούς Μέχρι σήμερα, 403 ηθοποιοί και 235 αντικαταστάτες έχουν εμφανιστεί στο έργο (ο Ντέιβιντ Ράβεν μπήκε στο βιβλίο ρεκόρ Γκίνες υποδυόμενος τον Ταγματάρχη Μετκάλφ για 4.575 παραστάσεις ) .

25 Απριλίου 1955 – χίλιες παραστάσεις
13 Σεπτεμβρίου 1957 ανακηρύσσεται το μακροβιότερο έργο του West End
9 Δεκεμβρίου 1964 – πέντε χιλιάδες παραστάσεις
12 Δεκεμβρίου 1974 – ανακηρύσσεται το μακροβιότερο έργο του κόσμου
17 Δεκεμβρίου 1976 – δέκα χιλιάδες παραστάσεις
16 Δεκεμβρίου 2000 – είκοσι χιλιάδες παραστάσεις
25 Νοεμβρίου 2002 – επέτειος των 50 χρόνων. Την παράσταση τίμησαν με την παρουσία τους η Βασίλισσα Ελισάβετ της Αγγλίας και ο Πρίγκιπας Φίλιππος, Δούκας του Εδιμβούργου.
18 Νοεμβρίου 2012 – επέτειος των εξήντα χρόνων και είκοσι πέντε χιλιάδες παραστάσεις.

Τα 60 χρόνια παραστάσεων γιορτάστηκαν με μια ειδική παράσταση – αφιέρωμα, που άρχισε με την ομιλία του Μάθιου Πρίτσαρντ, εγγονού της Αγκάθα Κρίστι, στον οποίο η συγγραφέας είχε δωρίσει τα δικαιώματα. Οι ηθοποιοί παραχώρησαν τους ρόλους τους σε οκτώ καταξιωμένους συναδέλφους τους, μεταξύ των οποίων οι σερ Πάτρικ Στιούαρτ, Τζούλι Γουότερς, Ίαν Γκλεν, Χιου Μπόνβιλ και άλλοι.

Η ίδια η Αγκάθα Κρίστι δεν περίμενε τέτοια επιτυχία. Στην αυτοβιογραφία της αναφέρεται μία συζήτηση ανάμεσα στην ίδια και σε έμπιστο φίλο της «Θα του δώσω 14 εβδομάδες το πολύ» είπε ο φίλος της για να του απαντήσει η Κρίστι «Δεν πρόκειται να αντέξει τόσο, 8 εβδομάδες και αν…». Όταν έσπασε το ρεκόρ του μακροβιότερου έργου στο West End τον Σεπτέμβριο του 1957, η Κρίστι έλαβε ένα τηλεγράφημα από τον Νόελ Κάουαρντ που έγραφε « όσο και να με πονάει πρέπει ειλικρινά να σου δώσω συγχαρητήρια».

«Η Ποντικοπαγίδα» έχει παιχτεί σεόλο τον κόσμο με τεράστια επιτυχία και έχει μεταφραστεί σε πενήντα γλώσσες. Χαρακτηριστικά στο Τορόντο του Οντάριο έκανε πρεμιέρα στις 19 Αυγούστου 1977 στο Toronto Truck Theatre και κατέληξε το μακροβιότερο έργο της πόλης πριν κατεβάσει την αυλαία στις 18 Ιανουαρίου 2004 έπειτα από 26 χρόνια λειτουργίας και 9000 παραστάσεις.

Στην Ελλάδα πρωτοπαίχτηκε από τον θίασο του Δημήτρη Παπαμιχαήλ το 1963, όπου έκανε το ντεμπούτο του ο Κώστας Καρράς. Ακολούθησε το Θέατρο της Δευτέρας στις 28 Ιουνίου 1976 με τους Κατερίνα Βασιλάκου, Νίκο Βασταρδή, Γιάννη Ευαγγελίδη, Γιώργο Χριστοδούλου και άλλους, σε σκηνοθεσία Σπύρου Μηλιώνη και μετάφραση Νίκου Γκάτσου.

Παίχτηκε με μεγάλη επιτυχία σταΘέατρα Σμαρούλα και Αμιράλ την περίοδο 1994-1995 με τους Στράτο Τζώρτζογλου, Μαρία Γεωργιάδου, Ειρήνη Κακαβούλη, Αλεξάνδρα Παλαιολόγου, Θάνο Καλληώρα, Τζώνη Θεοδωρίδη και άλλους, σε σκηνοθεσία Μανούσου Μανουσάκη και μετάφραση Δέσπως Διαμαντίδου.

«Η Ποντικοπαγίδα»
Δημοτικό Θέατρο Λαμίας,
Υψηλάντη 24, Λαμία
Τηλ.ταμείου : 22310 33325

Παρασκευή 29 Μαΐου 2015
ώρα έναρξης : 21.00

Τιμές εισιτηρίων : 12€ ανέργων, 15€ κανονικό.

http://www.lamiareport.gr/

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.