Παρέμβαση Αφρ. Παπαθανάση στο Σύνδεσμο Μεταλλευτικών Επιχειρήσεων

” Η Μεταλλεία δεν μπορεί να αναπτυχθεί χωρίς σεβασμό στον ζωτικό μας χώρο και βεβαίως χωρίς σεβασμό στις τοπικές κοινωνίες”

Αναλυτικά η επιστολή της τέως Βουλευτή

10 Ιουνίου 2015

Προς
ΣΥΝΔΕΣΜΟ ΜΕΤΑΛΛΕΥΤΙΚΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ

Κοινοποίηση
ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗ ΦΩΚΙΔΑΣ, κ. Κ. ΜΙΧΟ
ΔΗΜΑΡΧΟ ΔΕΛΦΩΝ, κ. Α. ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟ
ΔΗΜΑΡΧΟ ΔΩΡΙΔΑΣ, κ. Γ. ΚΑΠΕΝΤΖΩΝΗ

Θέμα : ΦΩΚΙΔΑ – ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ από την ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΚΕΡΝΕΟΣ

Η Χώρα μας τα τελευταία χρόνια βιώνει έντονη οικονομική και κοινωνική κρίση.
Ο δρόμος διεξόδου από την κρίσης αυτή είναι οι μεταρρυθμίσεις με δημοκρατικό πρόσημο,στο πολιτικό συστήμα, στη Δημόσια Διοίκηση και στην Τοπική Αυτοδιοίκηση. Μεταρρυθμίσεις που θα επιτρέψουν να προχωρήσουν οι μεγάλες αλλαγές που αναδιαρθρώνουν τον παραγωγικό ιστό της χώρας.

Η ανάπτυξη της μεταλλείας, ειδικά την κρίσιμη αυτή περίοδο, μπορεί να συνεισφέρει ως βασικός πυλώνας σε αυτό το νέο παραγωγικό μοντέλο που τόσο έχει ανάγκη η Χώρα. Να ενταχθεί σε ένα Ελληνικό Σχέδιο που θα αξιοποιεί πόρους, θα σέβεται το περιβάλλον, θα επενδύει στα συγκριτικά μας πλεονεκτήματα και θα αντιστρέψει από παρασιτική σε παραγωγική την ελληνική οικονομία.

Η Φωκίδα έχει μακρά ιστορία στην ανάπτυξη της μεταλλείας.
Τα βήματα όλα αυτά τα χρόνια δεν ήταν εύκολα και ακόμη και σήμερα οι βέλτιστες λύσεις σε θέματα αδειοδοτήσεων, ελέγχου, περιβαλλοντικής προστασίας και αποκατάστασης, ανταποδοτικών προς τις τοπικές κοινωνίες, διαχείρισης των κοιτασμάτων σε σχέση με τις επόμενες δεκαετίες αναζητούνται. Εχουν ακόμη δρόμο.
Είναι καθήκον της πολιτείας να θέτει διάφανους κανόνες διαχείρισης και ελέγχου τήρησης των κανόνων που αφορούν στην εκμετάλλευση του ορυκτού πλούτου και να έχει μηχανισμούς που εποπτεύουν την εθνική και κοινοτική νομοθεσία υγιεινής και ασφάλειας των εργαζομένων στη μεταλλεία.

Ταυτόχρονα η ιστορική και κοινωνική ευθύνη των Εταιρειών του Κλάδου της Μεταλλείας, οφείλει να απαντά θετικά σε κρίσιμα ερωτήματα και διλήμματα σε σχέση και με την αντίληψη που επικοινωνούν οι Εταιρίες του Κλάδου απέναντι στις τοπικές κοινωνίες.
Δηλαδή, τα μόνα βήματα που πρέπει να γίνονται είναι βήματα προς τα εμπρός. Συνεργασία και διαβούλευση με κανόνες και διαφάνεια με τις τοπικές κοινωνίες και σίγουρα όχι απολύσεις, όχι οιονεί εκβιασμούς ανεργίας ή εκπτώσεων στα μέτρα ασφάλειας ή εκπτώσεων σε περιβαλλοντικές υποχρεώσεις.

Ο λόγος που σας γράφω είναι γιατί στη Φωκίδα – και πάλι μετά από χρόνια – δημιουργείται άσχημο κλίμα, άσχημο περιβάλλον, απολύσεις, φόβος και νέων απολύσεων, ανασφάλεια.
Υπάρχουν γεγονότα όπως αυτά των απολύσεων από την εταιρεία ΚΕΡΝΕΟΣ και φημολογία και αρθρογραφία, που επίσημα δεν διαψεύδονται, για μεγαλύτερο αριθμό απολύσεων. Υπήρξαν επιπλέον καταγγελίες από το ΠΑΜΕ που αφορούσαν επί της ουσίας έκπτωση στα μέτρα προστασίας στις στοές και στην παραγωγική διαδικασία. Εύχομαι και ελπίζω οι αρμόδιες αρχές να έχουν ήδη επιληφθεί του ελέγχου περί των κανόνων και τεχνικών εξόρυξης και ασφάλειας και υγιεινής της εργασίας.

Η Μεταλλεία δεν μπορεί να αναπτυχθεί χωρίς σεβασμό στον ζωτικό μας χώρο και βεβαίως χωρίς σεβασμό στις τοπικές κοινωνίες.

Θα ήθελα να σας παρακαλέσω θερμά να δείτε και να εξετάσετε τι συμβαίνει αυτές τις μέρες στη Φωκίδα.
Μακάρι να έχω εγώ τη λάθος εικόνα.
Θα σας παρακαλούσα να επικοινωνήσετε  με τους Αιρετούς του Νομού, τα Σωματεία Εργαζομένων και την ίδια την Εταιρεία.
Όχι για να λάβετε το ρόλο του διαιτητή. Αλλά για να συμβάλετε ώστε  να να υπάρξουν άλλες αντιλήψεις. Και προπάντων σεβασμός και διαβούλευση.

Κλείνοντας, επειδή οι μέρες είναι πονηρές, επιθυμώ να καταστήσω σαφές ότι, ούτε από αντιεπιχειρηματικό πνεύμα διακατέχομαι, ούτε υπηρέτης συμφερόντων είμαι ώστε να εμπλέκομαι σε επιχειρηματικές ή αλλές αντιπαραθέσεις, ούτε και καταφεύγω σε υπερβολές για όποιους άλλους λόγους.
Μέλημά μου, η Φωκίδα, οι συμπολίτες μας, η ανταγωνιστική οικονομία της Χώρας και μια βιώσιμη πορεία με αξιοπρέπεια για ολους μας.

Με εκτίμηση

Αφροδίτη Παπαθανάση
Οικονομολόγος

http://amfissaface.gr/

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.