ντυπωσιακή ολική έκλειψη Σελήνης ορατή από την Ελλάδα

 Τετάρτη, 23 Σεπτεμβρίου 2015 22:02

 Αργύρης Μπλόντζος

selini

Τα ξημερώματα της Δευτέρας 28 Σεπτεμβρίου θα έχουμε την ευκαιρία και στην Ελλάδα να παρατηρήσουμε μια ολική έκλειψη Σελήνης.

Δυστυχώς η ώρα που συμβαίνει είναι ξημερώματα Κυριακής προς Δευτέρα. Επιπλέον η έκλειψη συμβαίνει κατά τη διάρκεια της λεγόμενης «Υπερπανσελήνου», δηλαδή την Πανσέληνο που συμπίπτει με τη Σελήνη να βρίσκεται στο περίγειο, το κοντινότερο σημείο στη Γη.

Αυτό σημαίνει πως η φαινόμενη διάμετρος της υπό έκλειψη Σελήνης θα είναι μεγαλύτερη σε σύγκριση με τις προηγούμενες εκλείψεις. Αυτό το φαινόμενο δε θα συμβεί ξανά μέχρι το 2033.

Ολόκληρη η ολική φάση της έκλειψης θα είναι ορατή στη χώρα καθώς και ολόκληρη η μερική φάση στη δυτική χώρα. Κάποιες ανατολικές περιοχές θα χάσουν μερικά λεπτά από το τέλος της μερικής φάσης καθώς η Σελήνη εκεί θα δύσει μερικά λεπτά νωρίτερα.

Κατά τη διάρκεια της ολικής φάσης της έκλειψης η Σελήνη θα βρίσκεται στο δυτικό-νοτιοδυτικό ουρανό από τις 25 μοίρες και σταδιακά χαμηλότερα οπότε οι παρατηρητές θα πρέπει να εξασφαλίσουν ανεμπόδιστο ορίζοντα προς τα Δ-ΝΔ ώστε να δουν όλο το φαινόμενο. Δυστυχώς η ώρα δεν μας εξυπηρετεί (σαν Σύλλογος) για να οργανώσουμε κάτι, ωστόσο οποιοσδήποτε με ένα ζευγάρι κυάλια ή και με γυμνό οφθαλμό μπορεί να παρατηρήσει την έκλειψη με ασφάλεια.

Οι ακριβείς χρόνοι του φαινομένου έχουν ως εξής:

Έναρξη έκλειψης παρασκιάς: 03:12
Έναρξη μερικής έκλειψης: 04:07
Έναρξη ολικότητας: 05:11
Μέγιστο έκλειψης: 05:47
Τέλος ολικότητας: 06:23
Τέλος μερικής έκλειψης 07:27
Τέλος έκλειψης παρασκιάς 08:22 (η Σελήνη θα έχει ήδη δύσει).

Πηγή: Σύλλογος Αστρονομίας Ευρυτανίας

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.