Καλλιεργητικές εργασίες Νοεμβρίου-Δεκεμβρίου

Την περίοδο του Νοεμβρίου και του Δεκεμβρίου, κόντρα στον καιρό, ο κήπος και το μπαλκόνι σας μπορούν να είναι γεμάτα χρώμα καθώς αυτή την περίοδο φυτεύουμε κυκλάμινα, ρείκια, καλλωπιστικά λάχανα, πανσέσες, περνέτιες, γκαουλθέριες ή σολάνουμ! Φυτέψτε τα μόνα τους ή σε συνδυασμό για να απολαύσετε διαφορετικές υφές και χρώματα. Ακόμη,

καθώς πλησιάζουν τα Χριστούγεννα, προμηθευτείτε δεντράκια όλων των ειδών και των μεγεθών και στολίστε τα με όποιον τρόπο προτιμάτε. Στο εσωτερικό του σπιτιού βάζουμε τα κατακόκκινα αλεξανδρινά που θα μας φτιάξουν τη διάθεση και είναι μια απαραίτητη πινελιά για την περίοδο των Χριστουγέννων.

Δεν ξεχνάμε να μεταφέρουμε στο εσωτερικό του σπιτιού φυτά που είναι ευπαθή στο κρύο και υπάρχει κίνδυνος να καταστραφούν από το χειμερινό ψύχος. Ιδιαίτερη προσοχή δίνουμε και στο πότισμα των φυτών καθώς πρέπει να ελαττωθεί, λόγω της πτώσης των θερμοκρασιών. Επιπλέον, αφαιρούμε ξεραμένα φυτά ή κλαδιά, αλλά και να απομακρύνουμε τα ετήσια που έχει τελειώσει η ανθοφορία τους.

Αυτή την περίοδο επίσης, μαζεύουμε πεσμένα φύλλα και κλαδιά από τον κήπο μας και αν είναι υγιή τα κρατάμε για να φτιάξουμε κομποστ. Στην περίπτωση που είναι προσβεβλημένα τα απομακρύνουμε από τον κήπο και τα καίμε. Ένας άλλος λόγος που απομακρύνουμε τα φύλλα, εκτός από τον αισθητικό παράγοντα, είναι για να αποφύγουμε τη διαχείμαση εντόμων ή ασθενειών που αργότερα θα μας προκαλέσουν προβλήματα. Ταυτόχρονα αυτή είναι η κατάλληλη περίοδος για φύτευση αειθαλών ή φυλλοβόλων δέντρων και θάμνων καθώς και καρποφόρων δέντρων.

Τέλος, φροντίζουμε να εφαρμόσουμε εδαφοκάλυψη στα μικρά δέντρα ή στο λαχανόκηπο για προστασία από παγετό. Επιπλέον, λόγω των πολλών βροχοπτώσεων, παρατηρείται αύξηση της πυκνότητας των ζιζανίων. Δεν ξεχνάμε να ξεβοτανίσουμε για να μην εμποδιστεί η ανάπτυξη των φυτών μας. Μετά από παγετό, ψεκάζουμε τα δέντρα και τα φυτά με χειμερινό πολτό ή χαλκό για αύξηση της προστασίας τους.

http://www.fitagora.gr

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.