Λαμία: Γνωρίζουμε την Οίτη καλύτερα…

pezoporia_03

Η Οίτη γίνεται πιο «φιλική» στους επισκέπτες μέσα από ένα νέο έργο υποδομής που βοηθάει όσους εξορμούν στα μοναδικά τοπία της να την γνωρίσουν καλύτερα. 

Ο Φορέας Διαχείρισης, σε συνεργασία με το Δασαρχείο Λαμίας, τοποθέτησε το τελευταίο διάστημα στην περιοχή ευθύνης του ενημερωτικές πινακίδες, με σκοπό την ενημέρωση των επισκεπτών σχετικά με τη βιοποικιλότητα και τους ιδιαίτερους γεωλογικούς σχηματισμούς του βουνού.

DSCF3823Επιπλέον, οι ενημερωτικές πινακίδες περιλαμβάνουν χάρτη της περιοχής, με τον οποίο διευκολύνεται η περιήγηση των επισκεπτών στην Οίτη. Όλη η πληροφορία (κείμενα και χάρτες) δίνονται και στην αγγλική γλώσσα για την ενημέρωση και των ξένων επισκεπτών. Το έργο, το οποίο χρηματοδοτήθηκε στο πλαίσιο της Πράξης «Προστασία και Διατήρηση του Εθνικού Δρυμού Οίτης» του Ε.Π. «Θεσσαλία – Στερεά Ελλάδα – Ήπειρος» (ΕΣΠΑ 2007-2013), περιλαμβάνει συνολικά την τοποθέτηση δεκαπέντε (15) πινακίδων και συγκεκριμένα:DSCF3777

  • Τρεις πινακίδες υποδοχής στην αρχή των χωματόδρομων προς τον Εθνικό Δρυμό από τα χωριά Καστανιά, Νεοχώρι και Παύλιανη

  • Τρεις πινακίδες υποδοχής στις εισόδους του Εθνικού Δρυμού από τα χωριά Καστανιά, Νεοχώρι και Παύλιανη

  • Δύο πινακίδες υποδοχής στην αρχή δύο βασικών μονοπατιών του βουνού (μονοπάτι του Ηρακλή  και των Τσοπάνηδων)

  • Δύο πινακίδες ερμηνείας περιβάλλοντος στο ορειβατικό καταφύγιο και στο οροπέδιο Καταβόθρας.DSCF3769

  • Μια ενημερωτική πινακίδα σχετικά με τις μη επιτρεπόμενες δραστηριότητες εντός του πυρήνα του Εθνικού Δρυμού, στον υπαίθριο χώρο αναψυχής στο οροπέδιο Λιβαδιές

  • Δεκατρείς δείκτες ορίων Καταφυγίων Άγριας Ζωής στα σημεία διασταύρωσης δασικών δρόμων με τα όρια των δύο Καταφυγίων Άγριας Ζωής της Οίτης («Φραντζή – Δυο Βουνά» και «Παύλιανη – Οίτη»)

  • Μια πινακίδα κατεύθυνσης στο οροπέδιο Λιβαδιές, η οποία πληροφορεί για τις κατευθύνσεις προς τα χωριά Καστανιά, Νεοχώρι και Παύλιανη.

Οι πιο πάνω πινακίδες έρχονται να καλύψουν έναμεγάλο κενό ενημέρωσης που υπήρχε μέχρι πρότινος στην προστατευόμενη περιοχή και δίνουν τη δυνατότητα σε κάποιον που επισκέπτεται για πρώτη φορά το βουνό να ενημερωθεί για αυτό. Ταυτόχρονα επιτυγχάνεται η ευαισθητοποίηση του κοινού σχετικά με την αξία προστασίας του βουνού, καθώς και η ανάδειξη συγκεκριμένων περιοχών ιδιαίτερου οικολογικού ενδιαφέροντος.

DSCF3834

http://www.mag24.gr/

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.