“Να ανακηρυχθεί Εθνικό Πάρκο η ορεινή Φωκίδα”!

Τρίτη, 1 Δεκεμβρίου 2015

“Σπείρε και θα καρπίσει ο τόπος”: Αυτή ήταν η επωδός με την οποία ολοκλήρωσε την εισήγησή του ο Πρόεδρος του συλλόγου των Απανταχού Μαυρολιθαριωτών, γιατρός-χειρουργός Δημ. Μανδρέκας

στη χθεσινή αναπτυξιακή ημερίδα που διοργάνωσαν σύλλογοι της Φωκίδας στο Ευρωπαϊκό Πολιτιστικό Κέντρο Δελφών (διαβάστε εδώ).

Ο από το Μαυρολιθάρι καταγόμενος πρώην καθηγητής του πανεπιστημίου Αθηνών  τοποθετήθηκε κατά την τρίτη συνεδρία της ημερίδας που είχε ως θεματική το περιβάλλον, τους φυσικούς όρους και την τοπική ανάπτυξη με μια εμπεριστατωμένη εισήγηση με τίτλο :”Ορεινοί όγκοι της ευρύτερης περιοχής των Δελφών και αειφόρος ανάπτυξη”.

Ο Πρόεδρος των απανταχού μαυρολιθαριωτών αρχικά στηλίτευσε τη μηδαμινή έως τώρα ανάπτυξη των ορεινών όγκων της Φωκίδας και της Δ.Ε. Καλλιέων την οποία απέδωσε σε μη στόχευση σε πράγματα πού μπορούσαν να γίνουν. Ταυτόχρονα και στο ίδιο πλαίσιο στάθηκε με βαρύτητα στην απουσία τόσο εκπόνησης διαχειριστικών σχεδίων όσο και φορέων διαχείρισης για τις προστατευόμενες περιοχές Natura στην περιοχή, οι οποίες “μόνο προστατευόμενες δεν είναι μολονότι αποτελούν ασυναγώνιστο και παντελώς ανεκμετάλλευτο συγκριτικό πλεονέκτημα όχι απλά για τη Δημοτική Ενότητα Καλλιέων, αλλά για τον Δήμο Δελφών και τη Φωκίδα συνολικότερα”.

Στην ομιλία του, η οποία διαπνεόταν από εμφανή αγωνία για την απερήμωση και το μέλλον του αφετηριακού του τόπου, ο γνωστός καθηγητής-χειρουργός ανέπτυξε ένα πλήρες σχέδιο που έχει ετοιμάσει ο σύλλογος των απανταχού μαυρολιθαριωτών για τους ορεινούς όγκους της Φωκίδας.

Κεντρικός πυρήνας του οι άφθονες ευκαιρίες που ο τόπος προσφέρει για την ανάπτυξη του περιηγητισμού, του εναλλακτικού τουρισμού, του πολιτιστικού τουρισμού, καθώς και του πρωτογενούς τομέα για τον οποίο προϋπόθεση είναι, όπως ανέλυσε, ένα σύγχρονο νομοθετικό πλαίσιο για την προώθηση της κτηνοτροφίας και της μελισσοκομίας, με βάση την αναπτυσσόμενη κοινωνική επιχειρηματικότητα.

Ειδικότερα στον τομέα του περιηγητισμού μεταξύ πολλών άλλων σημείωσε τα σημεία ανάδειξης και προσέλκυσης ποιοτικού τουρισμού: Ναός Ηρακλέους, τάφοι σε Στρώμη και Μαυρολιθάρι τα τείχη της Καστριώτισσας, οι περιοχές που συνδέονται με τον Αγώνα του 21 (Γραβιά, Αθανάσιος Διάκος, μάχη της Αρβανιτόραχης) και με την Εθνική Αντίσταση, τα βυζαντινά μνημεία, ο καταρράκτης της Στρώμης, οι παραπόταμοι του Μόρνου και τα μονοπάτια.

Ως προϋπόθεση για την ανάδειξη και την ανάπτυξη των ορεινών όγκων της φωκικής γης ο Δ. Μανδρέκας έθεσε την οριστική λύση στο ζήτημα της χωροθέτησης της εξόρυξης βωξίτη και των ΑΠΕ και τον τερματισμό της μη εφαρμογής ουσιαστικά της νομιμότητας, που παρεμποδίζουν οποιαδήποτε άλλη μορφή ανάπτυξης και πλουτοπαραγωγικής πηγής στην περιοχή και ζήτησε να ανακηρυχθεί η ορεινή Φωκίδα Εθνικό Πάρκο, το οποίο, εν συνεχεία, θα ενταχθεί στα γεωπάρκα της Ελλάδας.

“Αν σπείρουμε σωστά και έγκαιρα, τότε το σίγουρο είναι ότι ο τόπος μας θα καρπίσει και πάλι” ανέφερε ο Πρόεδρος των απανταχού μαυρολιθαριωτών και καταξιωμένος χειρουργός αποσπώντας το έντονο και παρατεταμένο χειροκρότημα του συνόλου των παρευρισκόμενων στην ημερίδα.

amfissaface

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.