Τι πρέπει να προσέξουν οι καταναλωτές στις αγορές του Πάσχα

 26 Απριλίου 2016

Η Ένωση Προστασίας Καταναλωτών Στερεάς Ελλάδας ενημερώνει τους καταναλωτές τι πρέπει να προσέξουν στις αγορές του Πάσχα.

Η ΕΝΩΣΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΩΝ ΣΤΕΡΕΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΕΝΗΜΕΡΩΝΕΙ ΤΟΥΣ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΕΣ

ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΡΟΣΕΞΟΥΜΕ ΣΤΙΣ ΑΓΟΡΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΠΑΣΧΑ

Η αγορά έχει ντυθεί ήδη πασχαλινά και περιμένει τους καταναλωτές. Στο αποκορύφωμα της αγοραστικής κίνησης η Ένωση υπενθυμίζει στους καταναλωτές τι θα πρέπει να προσέξουν, γιατί ο σωστός καταναλωτής είναι αυτός που ενημερώνεται και προστατεύει το πορτοφόλι και την υγεία του.

 

ΚΡΕΑΤΑ: Αγοράστε από επίσημα και ελεγχόμενα σημεία της αγοράς. Αγοράστε κρέας που είναι τοποθετημένο μέσα σε ψυγεία ή ψυχόμενες προθήκες και ΟΧΙ ΕΚΤΟΣ ΨΥΓΕΙΟΥ ή εκτεθειμένο σε σκόνη, έντομα και μικρόβια. Δίνετε ιδιαίτερη προσοχή στις συνθήκες υγιεινής του προσωπικού και στην καθαριότητα του εξοπλισμού και του χώρου απ’ όπου προμηθεύεστε τρόφιμα. Εξετάζετε προσεκτικά την επισήμανση των προϊόντων και τις ενδεικτικές πινακίδες πώλησης. Για όλα τα αμνοερίφια εγχώριας παραγωγής (έχουν το σήμα HELLAS ή EL ή GR), όπως και για τα προερχόμενα από κοινοτικές χώρες (αναγράφεται πάντα η χώρα προέλευσης), η σφραγίδα καταλληλότητας έχει χρώμα «τυρκουάζ» ή ερυθρό  και ωοειδές σχήμα. Τα αμνοερίφια εισαγωγής από τρίτες χώρες, ελληνικής ή όχι σφαγής, φέρουν υποχρεωτικά όλες τις σφραγίδες σε χρώμα καστανό, δηλαδή την ωοειδή σφραγίδα καταλληλότητας και σφραγίδα ορθογώνιου παραλληλογράμμου στο εσωτερικό της οποίας επίσης αναγράφεται το όνομα της τρίτης χώρας. Κάθε σφάγιο πρέπει υποχρεωτικά να φέρει σφραγίδες και στις δύο εξωτερικές πλευρές των μηρών, οι οποίες δηλώνουν ότι έχει γίνει ο απαιτούμενος υγειονομικός έλεγχος. Η φρεσκάδα των αμνοεριφίων φαίνεται καλύτερα από την τομή σφαγής στον λαιμό και από τα εντόσθια τους. Υπάρχει πρασίνισμα, αφυδάτωση και δυσάρεστη μυρωδιά στα αλλοιωμένα. Τα σπλάχνα να μη φέρουν οζίδια και κύστεις, να μην παρουσιάζουν μεταβολές του χρωματισμού και να μην είναι εκτεθειμένα στο περιβάλλον. Επιπλέον, στα κατεψυγμένα, έλεγχος στην ημερομηνία κατάψυξης και λήξης του προϊόντος.

ΑΥΓΑ: Τις προβλεπόμενες ενδείξεις στη συσκευασία, όπως ημερομηνία ωοτοκίας, ημερομηνία συσκευασίας ή ωοσκόπησης, ημερομηνίας λήξης. Για την καλή συντήρηση διατηρήστε τα αυγά σε δροσερό χώρο. Να γίνεται καλό βράσιμο ή ψήσιμο των αυγών.

ΒΑΦΕΣ ΑΥΓΩΝ: Οι χρησιμοποιούμενες (του εμπορίου) διακοσμητικές βαφές αυγών είναι οι επιτρεπόμενες. Να βάφονται μόνο τα αυγά που έχουν παραμείνει ακέραια κατά το βρασμό. Βγάζουμε τα αυγά από το ψυγείο 24 ώρες πριν το βάψιμο για να μην ραγίσουν. Αν οι βαφές του εμπορίου περάσουν στο εσωτερικό του αυγού, δεν το καταναλώνουμε. Μπορούμε πάντα να επιλέξουμε κάποια παραδοσιακή μέθοδο βαψίματος αυγών με φυσικά υλικά, όπως παντζάρια, μούρα, κόκκινο λάχανο κλπ ή βιολογικές βαφές.

 

ΣΟΚΟΛΑΤΕΝΙΑ ΑΥΓΑ: Για την αγορά σοκολατένιων αυγών που προσφέρονται κυρίως σε παιδιά, ισχύουν οι γενικοί κανόνες υγιεινής κατά τη συντήρηση, την έκθεση και τη διάθεση από σταθερά και επώνυμα σημεία πώλησης τροφίμων. Ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δίνεται από τους γονείς στο περιεχόμενο των σοκολατένιων αυγών, όπως παιχνίδια μικρών διαστάσεων, (μπορεί να προκληθεί πνιγμός) και στην υποχρεωτική αναγραφή της σύνθεσης (σοκολάτα γάλακτος, υγείας) και της ημερομηνίας ανάλωσης.

ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ: Όλα τα παιχνίδια πρέπει να φέρουν το σήμα συμμόρφωσης «CE» τη διεύθυνση του κατασκευαστή ή του εισαγωγέα, τις ηλικίες για τις οποίες προορίζονται. Αποφεύγουμε, γενικά, τα παιχνίδια, που περιέχουν PVC ή φθαλικά. Δεν επηρεαζόμαστε από τις διαφημίσεις αλλά επιλέγουμε παιχνίδια που προάγουν την ευρηματικότητα, την πρωτοβουλία και τις επιδεξιότητες του παιδιού. Προσοχή στις λαμπάδες με περιττά και εύφλεκτα στολίδια και σε «πακέτα» παιχνιδιών μαζί με λαμπάδες διότι συνήθως είναι υποδεέστερα της διαφήμισης.

Η ΕΝΩΣΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΩΝ ΣΤΕΡΕΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ προτείνει να αγοράζουμε κυρίως Ελληνικά προϊόντα και να ζητάμε αποδείξεις για όλες τις αγορές και τις υπηρεσίες μας. Μην ξεχνάμε ότι το Πάσχα και η Ανάσταση είναι γιορτές αγάπης και χαράς και  η  υπερκατανάλωση αγαθών, φαγητών και ποτών μπορεί να έχει συνέπειες στην υγεία μας και την τσέπη μας. Για καταγγελίες ή περισσότερες πληροφορίες, μπορείτε να απευθυνθείτε στην Ε.Π.Κ.Α-ΣΤΕ,  Ελ. Βενιζέλου αρ.22, τηλ: 2221020509, mailepkastereas@gmail.com

KAΛΟ ΠΑΣΧΑ!

Η ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                                       Ο ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

Ευαγγελία Βλάχου                                                   Στυλιανός Καρβελάς

http://www.amfissapress.gr/

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.