Λειτουργία Κέντρου Ενημέρωσης για την Οίτη στην Παύλιανη

JUNE 1, 2016

 Oiti

Πριν λίγους μήνες ξεκίνησε να λειτουργεί το Κέντρο Ενημέρωσης για την Οίτη του Φορέα Διαχείρισης Εθνικού Δρυμού Οίτης, το οποίο στεγάζεται σε παραχωρημένη από τον Δήμο Λαμιέων αίθουσα του παλιού Δημοτικού Σχολείου Παύλιανης, στην κεντρική πλατεία του χωριού της Παύλιανης Ν. Φθιώτιδας.

 

 

Η αίθουσα έχει διαμορφωθεί κατάλληλα έτσι ώστε να λειτουργεί σαν ένα σύγχρονο Κέντρο Ενημέρωσης για όλες τις ηλικίες, με σκοπό την ενημέρωση – ευαισθητοποίηση του κοινού για τη βιοποικιλότητα και το φυσικό περιβάλλον του βουνού της Οίτης. Συγκεκριμένα, περιλαμβάνει εκθεματικές επιφάνειες (πανό) που περιγράφουν συνοπτικά το φυσικό περιβάλλον της Οίτης (χλωρίδα, πανίδα, γεωμορφολογικά στοιχεία), αλλά και την ανθρωπογεωγραφία της περιοχής (ιστορία, μύθοι, παραδοσιακές ασχολίες), ψηφιακό διαδραστικό πίνακα (πίνακα αφής) με διάφορα εκπαιδευτικά παιχνίδια – εφαρμογές, ηχητική εγκατάσταση με ήχους ζώων του δάσους, επιφάνεια τοίχου με παζλ για αντιστοίχιση κ.α.

Στόχος όλων αυτών είναι χρησιμοποιώντας κάποιος τις αισθήσεις του (αφή, όραση, ακοή) να ανακαλύψει τη βιοποικιλότητα του βουνού και να ευαισθητοποιηθεί σε θέματα περιβαλλοντικής προστασίας. Αξίζει, επίσης, να σημειωθεί ότι ο χώρος είναι προσβάσιμος και από άτομα με ειδικές ανάγκες.

Το Κέντρο Ενημέρωσης είναι ανοιχτό σε πρώτη φάση συγκεκριμένες ημέρες και ώρες, κατόπιν συνεννόησης με τον Φορέα Διαχείρισης (τηλ. επικ.: 2231059007). Η είσοδος είναι ελεύθερη για το κοινό και η ενημέρωση – ξενάγηση στον χώρο γίνεται δωρεάν από το προσωπικό του Φορέα Διαχείρισης, ενώ η επίσκεψη στον χώρο μπορεί να συνδυαστεί και με περίπατο στο παρκάκι αναψυχής της Παύλιανης ή σε κάποιο μονοπάτι της περιοχής (π.χ. μονοπάτι του Ηρακλή) συνοδεία του προσωπικού του Φορέα Διαχείρισης.

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επισκεφθείτε την ιστοσελίδα του Φ.Δ. (www.oiti.gr) και να δείτε και φωτογραφίες στο Facebook.

http://www.amfissaface.gr/

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.