“Σοβαρή η καταγγελία, μη εξηγήσιμες οι παρατυπίες” για το σχολείο στα Καστέλλια

 JUNE 8, 2016

Kastellia2

     Συνέχεια στο θέμα των καταγγελιών που έχουν έρθει στην επικαιρότητα αναφορικά με τη μετατροπή του άλλοτε Δημοτικού Σχολείου Καστελλίων σε “Πολυχώρο πληροφορικής και λαογραφίας” σημειώθηκε το βράδυ της Δευτέρας κατά τη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου του Δ. Δελφών. Ένα έργο που χρονίζει από το 2010 και ως σήμερα δεν έχει παραδοθεί και για το οποίο, σύμφωνα με τον Αντιδήμαρχο των Δ.Ε. Γραβιάς και Παρνασσού έχει εκταμιευθεί ποσό ύψους 233.687 ευρώ για την πληρωμή τεσσάρων ως τώρα λογαριασμών.

 

“Πρόκειται για ανήκουστες καταγγελίες, με τις οποίες έχω εκπλαγεί”, δήλωσε στο Σώμα ο Νικ. Μολιώτης, για “ληστεία και ρεμούλα” έκανε λόγο ο καταγγέλλων Δ. Μπάκας, ως “μη εξηγήσιμες” χαρακτήρισε τις παρατυπίες ο Δήμαρχος Δελφών, την έκπτωση του εργολάβου αξίωσε ο Παν. Μέγκος, ενώ επιφυλάχθηκε να τοποθετηθεί σε προσεχή συνεδρίαση και μετά τη γνωμάτευση των Τεχνικών Υπηρεσιών ο Θαν. Μανανάς.

“Οι κάτοικοι των Καστελλίων έργο περιμένανε και έργο δε βλέπανε” υπογράμμισε κατά την εισήγησή του ο Νικ. Μολιώτηςπροβαίνοντας σε σύντομο ιστορικό της υπόθεσης. Ακόλουθα με αυτό και καθώς το έργο χρόνιζε από το 2010 η Τ.Κ. Καστελλίων ζητώντας να μάθει τι γινόταν αποτάνθηκε στη Δ.Ε. Γραβιάς, όπου, εν τούτοις, δε βρέθηκε ο οικείος φάκελος, ενώ οι Τεχνικές Υπηρεσίες δήλωσαν ότι το έργο έχει περατωθεί, αν και παρέμενε ημιτελές και δεν είχε παραδοθεί. Πρόσθετα, ούτε η κοινοπραξία που κατασκεύαζε το έργο δεν παρέσχε τα στοιχεία που της ζητήθηκαν, με αποτέλεσμα να συσταθεί επιτροπή για επανέλεγχο των επιμετρήσεων.

“Ο κάτοικος Καστελλίων και Τοπογράφος-Μηχανικός Δημ. Μπάκας απέστειλε πολυσέλιδη αναφορά, στην οποία με εξονυχιστικό τρόπο περιγράφει τις κακοτεχνίες και αναφέρεται σε διασπάθιση δημόσιου χρήματος, καθώς και σε έργα που έχουν πληρωθεί χωρίς ποτέ να έχουν γίνει. Οι καταγγελλίες είναι ανήκουστες και πραγματικά έχω εκπλαγεί. Δεν μπορώ να πάρω θέση για τη βασιμότητά τους, ο καταγγέλλων είναι Μηχανικός, εγώ δεν είμαι” τόνισε χαρακτηριστικά ο Αντιδήμαρχος της περιοχής και, καθώς “η παρούσα δημοτική Αρχή δεν επιθυμεί να αιωρούνται σκιές”, πρότεινε:

– Να στηρίξει και να αποδεχθεί το δημοτικό συμβούλιο τις σχετικές απόψεις της Τ.Κ. Καστελλίων, στην οποία συνάπτεται δήλωση-διαμαρτυρία με συλλογή υπογραφών των κατοίκων του χωριού

– Να γνωρίσει στον δήμο τα αποτελέσματα του ελέγχου των επιμετρήσεων η Διεύθυνση Τεχνικών Υπηρεσιών, καθώς και τα αποτελέσματα της επιτόπιας αυτοψίας

– Να διαβιβαστούν στον Εισαγγελέα τα αποτελέσματα των μετρήσεων

– Ο Δήμος να αξιώσει αποζημίωση από τον ανάδοχο του έργου

Το ότι οι Τεχνικές Υπηρεσίες άφησαν έκθετη την κοινότητα υπογράμμισε ο Πρόεδρος της Τ.Κ. Καστελλίων Σ. Κουτρούμπας, ενώ τον λόγο έλαβε και ο καταγγέλλων Δ. Μπάκας λέγοντας: “Έχω ερευνήσει εις βάθος το θέμα. Εγώ στην αναφορά μου, η οποία δεν περιλαμβάνει κρίσεις ή προσωπικές γνώμες, παρά πραγματικά γεγονότα και μόνο, δεν μίλησα για κακοτεχνίες, αλλά για προσχεδιασμένη ληστεία και ρεμούλα του δημοσίου χρήματος. Πλέον έχω και τους λογαριασμούς στα χέρια μου και όλα τα στοιχεία θα τεθούν στη διάθεση του Εισαγγελέα όταν το κρίνω”.

Ο Προϊστάμενος των Τεχνικών Υπηρεσιών του Δ. Δελφών Νικ. Λύτρας επεσήμανε ότι, εφ όσον το δημοτικό συμβούλιο αποφασίσει την παραπομπή του θέματος στον εισαγγελέα, οι ενέργειες της υπηρεσίας της οποίας προίσταται θα είναι άκυρες και ζήτησε λίγη πίστωση χρόνου, ώστε το Σώμα να έχει τα αποτελέσματα του επανελέγχου των επιμετρήσεων, προκειμένου εκείνο να σταθμίσει την πολιτική στάση του. Η πρόταση Λύτρα αποκρούστηκε από το Ν. Μολιώτη με το επιχείρημα ότι η καταγγελία Μπάκα είναι συγκεκριμένη και ότι μπορούν οι διαδικασίες, αν χρειαστεί, να κινηθούν παράλληλα.

Ο τέως Αντιδήμαρχος Γραβιάς Θαν. Μανανάς χαρακτήρισε τη διαδικασία ως μη σύννομη και τόνισε ότι πριν τοποθετηθεί για το θέμα, σε προσεχή συνεδρίαση, αναμένει τη γνωμάτευση των Τεχνικών Υπηρεσιών του δήμου, ενώ ο Παν. Μέγκοςζήτησε να κηρυχθεί έκπτωτος ο εργολάβος.

“Μη εξηγήσιμες” χαρακτήρισε τις παρατυπίες ο Θαν. Παναγιωτόπουλος και συμπλήρωσε: “Υπάρχει καταγγελία συγκεκριμένη, η οποία έχει πάρει τον δρόμο της. Η καταγγελία είναι σοβαρή και πρέπει να ερευνηθεί όπως πρέπει. Η Διεύθυνση Τεχνικών Υπηρεσιών θα πράξει το καθήκον της και αν χρειαστεί να κηρυχθεί έκπτωτος ο εργολάβος, αυτό θα γίνει. Η νομική διαδικασία δεν παρακωλύει την πολιτική”, κατέληξε ο Δήμαρχος Δελφών.

http://www.amfissaface.gr/

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.