Γιορτή πίτας στη Μαριολάτα

IMG 20160714 WA0002 800x600

Με ιδιαίτερη χαρά σας  ανακοινώνουμε τη διοργάνωση της πολιτιστικής εκδήλωσης του Συλλόγου μας “ΓΙΟΡΤΗ ΠΙΤΑΣ 2016” για την 16η Ιουλίου 2016 στη Πλατεία του χωριού μας. Οι γυναίκες μέλη και φίλες του Συλλόγου θα ετοιμάσουμε διάφορες παραδοσιακές πίτες.

Στο σημείο τούτο αξίζει να σας επισημάνουμε και πάλι ότι η πίτα είναι το μεγαλείο της Ελληνικής τροφής.  Κρύβει τόσους συμβολισμούς που αξίζει να σταθούμε και να τους αφουγκραστούμε. Η πίτα πάνω στο ελληνικό τραπέζι είναι το πιο λάλον σύμβολο της συντροφίας που κατά κάποιο τρόπο παραπέμπει και σε ολάκερη την πίτα της ζωής. Κανένας δεν φουρνίζει μία πίτα για να την φάει μόνος του Οι παραδοσιακές ελληνικές συνταγές αποτελούν μία σημαντική πολιτιστική κληρονομιά του τόπου μας και οι ποικιλώνυμες πίτες συνιστούν διατροφικούς θησαυρούς,που δύσκολα κάνουν την εμφάνιση τους στις διατροφικές συνήθειες άλλων χωρών. Κάθε τόπος έχει τη δική του ιδιαίτερη γαστρονομική παράδοση και αυτή η παράδοση αποτελεί και στοιχείο τοπικού πλούτου. Η UNESCO έχει διευρύνει τον κατάλογο των πολιτιστικών αγα-θών και έχει εντάξει τις συνταγές μαγειρικής και ζαχαροπλαστικής στον κατάλογο αυτό ως μνημεία «άϋλης πολιτιστικής κληρονομιάς»»

Β] Το χορευτικό τμήμα του Συλλόγου μας ,που αποτελείται από μαθητές Δημοτικού και Γυμνασίου, οι οποίοι θα φορούν παραδοσιακές στολές , θα μας ταξιδέψουν φέτος  χορευτικά στα Επτάνησα και ειδικότερα στα ΚΥΘΗΡΑ  Επίσης, θα χορέψουν λαϊκούς χορούς χασάπικο,καρσιλαμά και χασαποσέρβικο

Γ] Φέτος θα συμμετέχουν στη Γιορτή μας  Χορευτές από το χορευτικό τμήμα του ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΠΡΟΣΗΛΙΟΥ που θα χορέψουν χορούς από τη ΡΟΥΜΕΛΗ.

Δ] την γιορτή μας θα πλαισιώνει και ορχήστρα με παραδο-σιακά  και λαϊκά τραγούδια.

Ε] Θα υπάρχει επίσης χώρος όπου θα παρουσιάζονται προϊόντα παραδοσιακά και γενικώς καλούδια φτιαγμένα από τις γυναίκες του χωριού μας

 Σ α ς   π ε ρ ι μ έ ν ο υ μ ε

                                                    Με Τιμή

                                                  Για το Δ.Σ.

 

http://lamiastar.gr/index.php/topika-nea

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.