ΓΡΑΒΙΑ… Χωρίς χρονική διάρκεια της σύμβασης και ποσό η εισήγηση του Αντιδημάρχου -Σε ιδιώτη «ξανά» το Χάνι

Τετάρτη, 10 Αυγούστου 2016

Χωρίς χρονική διάρκεια της σύμβασης και ποσό η εισήγηση του Αντιδημάρχου

Σε ιδιώτη «ξανά» το Χάνι

-Ο κ. Μολιώτης ισχυρίζεται στην εισήγησή του ότι ο δήμος δε μπορεί να το λειτουργήσει.

Χωρίς καμιά απολύτως τεκμηρίωση ο αντιδήμαρχος κ. Μολιώτης εκφράζει την άποψη ότι ο δήμος Δελφών δεν μπορεί να λειτουργήσει μόνος του το Χάνι της Γραβιάς και προτείνει την εκμίσθωση σε ιδιώτη, δίχως όμως να αναφέρει ούτε ποσό, αλλά ούτε και διάρκεια μίσθωσης στην εισήγησή του.

Η μίσθωση ενός από τα σημαντικότερα πολιτιστικά μνημεία της Στερεάς Ελλάδας συζητείται στη συνεδρίαση της Τετάρτης, ενώ λίγο πιο πάνω στην ημερήσια διάταξη περιλαμβάνεται θέμα που αφορά την αλλαγή ωραρίου για τους υπεύθυνους των παιδικών χαρών, οι οποίοι θα απασχολούνται Σαββατοκύριακα και αργίες, κάτι9 που όμως δεν σκοπεύει η Δημοτική Αρχή να κάνει για το Χάνι.

Στην εισήγηση του κ. Μολιώτη αναφέρονται αναλυτικά τα εξής:

1. Ιστορικό

Το «Χάνι της Γραβιάς» είναι ένα από τα πιο σημαντικά ιστορικά μνημεία της δόξας του Ελληνικού Έθνους. Η μάχη που έγινε σε αυτό την 8η Μαΐου 1821 σηματοδότησε την έναρξη και την πορεία του αγώνα της εξέγερσης των Ελλήνων.

Το σημερινό πλινθόκτιστο κτιριακό συγκρότημα του Χανίου αποτελεί αντίγραφο του ιστορικού Χανίου της Γραβιάς. Κατασκευάστηκε το 1998 σε δημοτικό χώρο έκτασης 3.606 τ.μ. και αφορά  κτίσμα 187 τ.μ. (κυρίως κτίσμα 147 τ.μ., βοηθητικοί εκθεματικοί χώροι 40 τ.μ.). Στον περίβολο χώρο το έτος 2010 κατασκευάστηκε ισόγειο κτίριο 48,45 τ.μ., ως χώρος υποδοχής και εκδοτηρίου εισιτηρίων.

Η προηγούμενη Δημοτική Αρχή αποβλέποντας στην καθημερινή λειτουργία του ανωτέρω συγκροτήματος και τον προσπορισμό εσόδων για τον Δήμο από την εκμετάλλευσή του, ενέκρινε την εκμίσθωσή του σε ιδιώτη επαγγελματία μετά από  πλειοδοτική  δημοπρασία για χρονική διάρκεια 9   ετών και τιμή εκκίνησης μισθώματος 50 € τον μήνα.

Η ανωτέρω απόφαση της εκμίσθωσης ενεργοποιήθηκε μετά από 3 χρόνια. Συγκεκριμένα η δημοπρασία έγινε τον μήνα Αύγουστο του 2014, δηλαδή τον τελευταίο μήνα της θητείας της, αν και γνώριζε ότι από τριμήνου είχε εκλεγεί άλλη Δημοτική Αρχή.  Ως πλειοδότης του έργου και μοναδικός συμμετέχων στη δημοπρασία, ανακηρύχθηκε η εταιρεία «FOKIS LTD – Γ. Μούρτου ΕΠΕ» με ετήσιο μίσθωμα 612 €.

Στο μεταξύ διάστημα αυτών των τριών ετών και συγκεκριμένα το έτος 2013 είχε αποφασιστεί να γίνουν έργα συντήρησης και επέκτασης του Χανίου από ίδιους πόρους του Δήμου ύψους 113.000 €. Τα έργα αυτά αφορούσαν στη συντήρηση του υπάρχοντος κτιρίου αλλά κυρίως στη μετατροπή του χώρου υποδοχής και εκδοτηρίου σε χώρο αναψυκτηρίου και εστίασης, με την  προέκταση του υπάρχοντος κτιρίου, κατασκευή κουζίνας, βεράντας, τουαλετών και λοιπών προσθετικών εργασιών. Δηλαδή, στην ουσία, θα δημιουργείτο στον χώρο υποδοχής ένα κατάστημα υγειονομικού ενδιαφέροντος.

Ως νέα Δημοτική Αρχή, μετά την ανάληψη των καθηκόντων μας από 1/9/2014, δεν προχωρήσαμε στην υπογραφή της μισθωτικής σύμβασης με την πλειοδότρια εταιρία ούτε εκτελέσαμε το προγραμματισμένο έργο, για τους πιο κάτω ιδιαίτερους λόγους:

•Θεωρούμε την όλη διαδικασία της δημοπρασίας πρόχειρη και αμφιλεγόμενη, γιατί έγινε σε χρόνο ύποπτο, χωρίς πλήρη δημοσιότητα και χωρίς τη συμμετοχή ευρύτερου επενδυτικού κύκλου, θέματα που προκάλεσαν το κοινό αίσθημα της τοπικής κοινωνίας.

•Θεωρούμε υπερβολική τη δαπάνη των έργων ύψους 113.000 € που καλείτο να καταβάλει ο Δήμος από ίδιους πόρους, προκειμένου να τα εκμεταλλευτεί με ευτελές μίσθωμα ο πλειοδότης.

•Θεωρούμε απαράδεκτη την ίδρυση καταστήματος υγειονομικού ενδιαφέροντος στους χώρους του συγκροτήματος, αλλοιώνοντας έτσι την ιστορική του φυσιογνωμία.

Μετά την άρνηση του Δήμου να υπογράψει την μισθωτική σύμβαση, ο πλειοδότης στράφηκε κατά του Δήμου Δελφών με ασφαλιστικά μέτρα, για τα οποία εκδόθηκε η με αριθμό 57/ΑΣΦΜ/2015 απόφαση του Μονομελούς Πρωτοδικείου Άμφισσας, η οποία δικαιώνει τον Δήμο Δελφών.

Αντί των προταθέντων ανωτέρω έργων, η νέα Δημοτική Αρχή έκρινε ότι είναι ανάγκη να γίνουν τα παρακάτω μικροέργα  για τη βελτίωση των εγκαταστάσεων του «Χανίου» και συγκεκριμένα:

•Συντήρηση της εξωτερικής τοιχοποιίας των κτιρίων με μονωτικό υλικό και επισκευή τμήματος τοιχοποιίας περίφραξης, το οποίο έχει καταρρεύσει. Ύψος δαπάνης 22.016,63 € από το πρόγραμμα ΣΑΤΑ 2015. Οι εργασίες του έργου έχουν αρχίσει και πρόκειται να περαιωθούν έως 10/9/2016.

•Προμήθεια οπτικοακουστικού εξοπλισμού για τις ανάγκες προβολών στο «Χάνι», προς ενημέρωση των επισκεπτών, στην ελληνική και σε 4 ξένες γλώσσες, ύψους δαπάνης 4.116,80 € από το πρόγραμμα ΣΑΤΑ 2016. Το έργο έχει αποπερατωθεί.

2. Γνωμοδότηση Τοπικού Συμβουλίου Τ.Κ. Γραβιάς

Το Τοπικό Συμβούλιο, μετά την πρόσκληση του κ. Δημάρχου, έλαβε τη με αριθμό 4/9/3.6.2016 απόφασή του, στην οποία δεν γνωμοδότησε, με το παρακάτω σκεπτικό:

«Προκειμένου να γνωμοδοτήσουμε χωρίς να υπάρξει αργότερα κάποιο νομικό – διαδικαστικό πρόβλημα παρακαλούμε να μας ενημερώσετε εγγράφως αν έχει ακυρωθεί η προηγούμενη απόφαση και η διαδικασία για την ανάθεση – εκμίσθωση του Χανίου σε συγκεκριμένο ιδιώτη και με ποια απόφαση πιστοποιείται αυτό»

Σημειώνουμε ότι ο Αντιδήμαρχος, ο οποίος παραβρέθηκε στη Συνεδρίαση, ενημέρωσε τον Πρόεδρο και τα Μέλη του Τοπικού Συμβουλίου, τόσο για την απόφαση της Ο.Ε. που ανακαλεί την πραγματοποιηθείσα δημοπρασία, όσο για το αποτέλεσμα της δικαστικής απόφασης των ασφαλιστικών μέτρων που κατέθεσε ο πλειοδότης.

3. Προτάσεις

Ο Δήμος Δελφών, έχοντας στη διάθεσή του ένα τέτοιο ιστορικό μνημείο, το οποίο υπερβαίνει τον τοπικό χαρακτήρα και είναι πανελλαδικής εμβέλειας, θα πρέπει να βρει τους καλύτερους και αποδοτικότερους τρόπους για την αξιοποίησή του.

Να εξασφαλίσει τη λειτουργία του τις καθημερινές με πλήρες ωράριο αλλά κυρίως τα Σαββατοκύριακα , τις αργίες και τις εορτές γιατί τότε υπάρχει ανάγκη εξυπηρέτησης επισκεπτών, τουριστών και μαθητών Σχολείων.

 Να αυξήσει την επισκεψιμότητά με την προσέλκυση ευρύτερου κοινού προβάλλοντας και διαφημίζοντας την ιστορικότητά του χώρου με εκδηλώσεις και παραστάσεις που θα εντάξει στο πρόγραμμα των ιστορικών εκδηλώσεων του Δήμου.

Να εξασφαλίσει τους πόρους για τη λειτουργία και συντήρηση των χώρων.

Θα πρέπει, οποιαδήποτε δραστηριότητα αναπτύσσεται στους χώρους του συγκροτήματος, να μην αλλοιώνει την ιστορική φυσιογνωμία του.

Γεννάται το ερώτημα αν μπορεί μόνος του ο Δήμος, διαθέτοντας το προσωπικό και τους πόρους, να λειτουργήσει την υποδομή αυτή. Πιστεύουμε πως όχι και προτείνουμε ότι πρέπει να υπάρξει σύμπραξη με ιδιώτες επενδυτές, κυρίως από την περιοχή, οι οποίοι θα διαθέτουν ανάλογες τουριστικές υποδομές και αξιόλογα σχετικά προγράμματα. Για αυτό θα πρέπει να προχωρήσουμε σε σχετική δημοπρασία αλλά με διαφανείς διαγωνιστικές διαδικασίες, τηρώντας απαρέγκλιτα την κείμενη νομοθεσία και  δίνοντας ικανό χρόνο για διαβούλευση.

4. Εισήγηση

Λαβόντες υπόψη όλα τα ανωτέρω, εισηγούμαστε

1.Να εγκριθεί η εκμίσθωση του αναφερομένου λεπτομερώς κτιριακού συγκροτήματος του «Χανίου της Γραβιάς», που βρίσκεται στην Τ.Κ. Γραβιάς, σε ιδιώτη επαγγελματία, φερέγγυο και ικανό να διασφαλίσει τους ανωτέρω προτεινόμενους όρους για την καλύτερη αξιοποίησή του, μετά από φανερή πλειοδοτική δημοπρασία κατά τη διαδικασία που ο Νόμος ορίζει.

Προτείνεται χρόνος μίσθωσης  ……………………………………………….

Προτεινόμενο μίσθωμα – τιμή εκκίνησης ………………………………….

2.Η απόφαση να διαβιβαστεί στην Οικονομική Επιτροπή του Δήμου Δελφών για τον καθορισμό των όρων της δημοπρασίας, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 72 παρ. 1ε του Ν. 3852/2010 και του Π.Δ. 270/1981.

www.orafok.gr 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.