Νίκος Μολιώτης: Αναπροσαρμογή αντικειμενικών αξιών ακινήτων στις Τ.Κ. Πολυδρόσου, Επταλόφου και Λιλαίας

 

 19 Νοεμβρίου 2016

Μετά από επίμονες και συντονισμένες προσπάθειες των κατοίκων, των τοπικών Συλλόγων – Φορέων και την αμέριστη και ενεργή συμπαράσταση του Δήμου Δελφών, άναψε το πράσινο φως για τη μείωση, αναπροσαρμογή και επαναφορά στην κανονικότητα των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων εντός Σχεδίου Πόλης στις Τοπικές Κοινότητες Πολυδρόσου, Επταλόφου και Λιλαίας της Δημοτικής Ενότητας Παρνασσού.

Υπενθυμίζουμε ότι για τις εντός οικισμού περιοχές των ανωτέρω Κοινοτήτων, είχε αρχικά καθοριστεί από 1/1/2011 τιμή ζώνης 1.500 € ανά τ.μ., η οποία, μετά την πρόσφατη απόφαση του Υπουργείου Οικονομικών για οριζόντιες μειώσεις, αναπροσαρμόστηκε σε 1.250 € ανά τ.μ. από 1/1/2016. Οι τιμές αυτές είναι απαράδεκτες, εξωπραγματικές, ασύμβατες με την πραγματικότητα, άδικες συγκριτικά με τις αντίστοιχες των όμορων Κοινοτήτων του Παρνασσού και αποφασίστηκαν από το Υπουργείο πρόχειρα και με μη σύννομο τρόπο, χωρίς μάλιστα να ληφθεί υπόψη, πέραν των εισηγήσεων των Υπηρεσιακών Επιτροπών και η γνώμη του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Δελφών, όπως ο Νόμος ορίζει (άρθρο 261 § 4 του Ν. 3852/2010).

Μετά από προσφυγή κατοίκων των Κοινοτήτων τον μήνα Ιούνιο τ.ε. στο ΣτΕ για την ακύρωση των αποφάσεων του Υπουργείου Οικονομικών και τον επαναπροσδιορισμό των αξιών, το Δικαστήριο, με την αριθ. 2336/2016 απόφασή του, έκανε δεκτό το αίτημα και καλεί το Υπουργείο να επαναπροσδιορίσει μέχρι 31 Δεκεμβρίου 2016 νέες τιμές με άρτια μεθοδολογία και τα ανάλογα εχέγγυα για τον ορθό καθορισμό της πραγματικής αξίας των ακινήτων και αφού λάβει υπόψη και τη γνώμη του οικείου Δήμου.

Η Δημοτική Αρχή του Δήμου Δελφών έχει αναγάγει το θέμα ως «ύψιστης σημασίας», γι αυτό, πέραν από τις αποφάσεις και τα ψηφίσματα του Δημοτικού Συμβουλίου, έχει κάνει παρεμβάσεις και παραστάσεις και έχει παραδώσει σημαντικά στοιχεία στις Υπηρεσίες του Υπουργείου και στους πληρεξουσίους Δικηγόρους. Θα συνεχίσει με μεγαλύτερο ενδιαφέρον για την περαίωση της υπόθεσης και τη δικαίωση των κατοίκων, οι οποίοι υφίστανται άδικα και αναίτια τις σοβαρές οικονομικές επιπτώσεις.

Με την ευκαιρία θέλουμε να ευχαριστήσουμε τους δημότες που προσέφυγαν και τους πληρεξουσίους Δικηγόρους για τις ενέργειές τους και βεβαιώνουμε τους κατοίκους και των 3 Κοινοτήτων ότι ο Δήμος Δελφών θα είναι πάντα δίπλα τους.

————————————————————————————————————

Νίκος Μολιώτης
Αντιδήμαρχος Δ.Ε. Γραβιάς-Παρνασσού

http://lamiastar.gr/index.php/topika-nea

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.