«ΚΛΥΤΑΙΜΝΗΣΤΡΑ ή το έγκλημα» της Marguerite Yourcenar από το ΔΗΠΕΘΕ Ρούμελης

Παρασκευή, 09 Δεκεμβρίου 2016 12:42

 

«ΚΛΥΤΑΙΜΝΗΣΤΡΑ ή το έγκλημα» της Marguerite Yourcenar από το ΔΗΠΕΘΕ Ρούμελης

Το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Ρούμελης θα παρουσιάσει το μονόλογο «ΚΛΥΤΑΙΜΝΗΣΤΡΑ ή το έγκλημα» σε σκηνοθεσία Γιάννη Νικολαΐδη, το Σάββατο 10 Δεκεμβρίου στα πλαίσια του 19ου Φεστιβάλ για Σολίστες και Πρωταγωνιστές στις 20:00 στο Δημοτικό Θέατρο Λαμίας.

Η παράσταση εκφράζει την οργή και την απελπισία της γυναίκας, που προέρχεται από την απόρριψη του συντρόφου της και την οδηγεί στην ήττα και στο χάος της τυφλής εκδίκησης, σε ένα αποτέλεσμα που δεν έχει επιστροφή.

Το έργο είναι μια σύγχρονη τραγωδία πάθους και πικρής διαπίστωσης που οδηγεί στα ανθρώπινα αδιέξοδα των μοιραίων και θυελλωδών ερώτων.  Η συγγραφέας κινείται στα όρια του μύθου των Ατρειδών και βάζει την ηρωίδα να κάνει συχνές διαχρονικές αναφορές σ’ αυτόν.  Την τοποθετεί ενώπιον ενός δικαστηρίου και στη διάρκεια της απολογίας της θα ξεδιπλώσει ολόκληρη τη ζωή της. Το έργο αφήνει στον κάθε θεατή το περιθώριο της ετυμηγορίας. Δεν επιβάλει τη λύση αλλά τελειώνει με αποσιωπητικά…όπως άλλωστε αρχίζει. Ολόκληρη η απολογία-εκμυστήρευση αυτής της διαχρονικής Κλυταιμνήστρας θα εκτεθεί μπροστά στους θεατές από την Φωτεινή Φιλοσόφου, ζητώντας από αυτούς όχι την επιείκεια αλλά την προσοχή και την ενδοσκόπησή τους.

 «Εγώ η Κλυταιμνήστρα σας μιλώ εκ μέρους των γυναικών και σας δηλώνω ότι είμαι αθώα. Ο Αγαμέμνονας μ’ έσπρωξε στην αγκαλιά ενός γελοίου εραστή που δεν ήταν τίποτα άλλο παρά το μέσον της εκδίκησης όλων των γυναικών στο πρόσωπό μου.

Είμαι ακόμα ερωτευμένη μ’ αυτόν τον άνδρα και ομολογώ ότι πάλι θα τον σκότωνα σε κάποιο λουτρό για να ξεπλύνει με το αίμα του την ντροπή της αδυναμίας μου. Δεν μπορείς όμως να ξανασκοτώσεις ένα νεκρό…

Τον περίμενα τούτον τον άνδρα από τη μήτρα της μάννα μου ακόμα».

Σκηνοθεσία-φωτισμοί Γιάννης Νικολαΐδης

Το ρόλο της Κλυταιμνήστρας ερμηνεύει η Φωτεινή Φιλοσόφου

Διάρκεια παράστασης 55 λεπτά χωρίς διάλειμμα.

Τιμές εισιτηρίων: Τιμή εισιτηρίου 10€ και 5€ φοιτητικό, ανέργων.

Εισιτήρια προπωλούνται στα γραφεία του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Ρούμελης, Υψηλάντη 17.

Για κρατήσεις θέσεων και πληροφορίες επικοινωνείτε στο τηλέφωνο 22310 33325.

http://www.lamiareport.gr/index.php/topika

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.