”60 ΛΕΠΤΑ ΕΛΛΑΔΑ” ΣΤΟΝ ΠΑΡΝΑΣΣΟ – ΔΕΙΤΕ ΟΛΟΚΛΗΡΗ ΤΗΝ ΕΚΠΟΜΠΗ!

”60 λεπτά Ελλάδα” στον Παρνασσό – Δείτε ολόκληρη την εκπομπή!

Η εκπομπή, όπως προβλήθηκε την Πέμπτη 2 Μαρτίου 2017

‘’Παρνασσός… πάρ’το αλλιώς !’’…

… σε αυτόν τον «τίτλο» καταλήξαμε . Καθισμένοι στο στρογγυλό τραπέζι των συσκέψεων πάνω από χάρτες με σημειωμένες διαδρομές , αποστάσεις και κυκλωμένους τους προορισμούς μας .Αποστολή μας ένα οδοιπορικό στον Παρνασσό… όχι στην «Μύκονο του Χειμώνα», στον Π α ρ ν α σ σ ό . Εκεί στην την άλλη πλευρά του βουνού ,με τους ντόπιους και τις άλλες, τις πολλές άγνωστες ομορφιές . Εκεί που η δράση δεν αρχίζει και τελειώνει στο χιονοδρομικό κέντρο και ο πολιτισμός δεν σταματά στην νυχτερινή ζωή της Αράχωβας .
Όπλα παλάσκες , κάμερες ,μικρόφωνα, drones, 4×4 απαραιτήτως και το ταξίδι στην περιπέτεια ξεκινά . Νίκος Μανεσης και 60 λεπτά Ελλάδα γεμάτα Αγόριανη , Λιλαία , Πολύδροσος ,Αμφίκλεια , Τιθορέα , Λιβάδι και Αράχωβα.
Δείτε:

Το χωριό με τα νερά, τους συγγενείς και τις «γουρούνες»

Στην Αγόριανη ή Επτάλοφος όπως αναφέρεται σε χάρτες και επίσημα έγγραφα ,όλοι γνωρίζονται καλά μεταξύ τους και είναι πρόθυμοι να βοηθήσουν… πας από μπάρμπα σε ξάδελφο και από γαμπρό σε κουνιάδο .Το αντίπαλο δέος της Αράχωβας έχει λιθόκτιστα καλντερίμια, πλατάνια και καταρράκτες, ελατοδάση και μονοπάτια, αλλά και «γουρούνες» πολλές «γουρούνες». Με τετράτροχες μοτοσικλέτες και οδηγό μια ευγενική μαγείρισσα κάναμε το γύρο του χωριού , φτάσαμε και στον καταρράκτη, καθημερινότητα για το χωριό. Εδώ όμως ξεκίνησε η περιπέτεια . Ερπύστριες αντικατέστησαν τις ρόδες , προορισμός έγινε το αξιοθέατο του χωριού στα 1300 μέτρα υψόμετρο με ενάμισι μέτρο χιόνι, και ανάμεσα σε πεσμένους κορμούς δέντρων .

Ποιος θα μπορούσε να φανταστεί ότι ο νοτιότερος παγετώνας της Ευρώπης βρίσκεται στον Παρνασσό…;

Τι και αν κολλήσαμε στο χιόνι , τι και αν γίναμε υλοτόμοι για να περάσουμε τα πεσμένα δέντρα. Τελικά φτάσαμε στο Επτάστομο ,εκεί όπου το χιόνι δεν λιώνει ποτέ. Στο βάραθρο με τις επτά εισόδους και το μονίμως παγωνένο εσωτερικό του σε βάθος 40 μέτρων.

Η Αράχωβα και το χιονοδρομικό

Την ίδια ώρα η ζωή στή γνωστή πλευρά του βουνού συνεχιζόταν σε οικείους τουριστικούς ρυθμούς .Σχολεία από την Γαλλία ,εκδρομείς – σκιέρ για Κελάρια και Φτερόλακκα και μποτιλιάρισμα στο μοναδικό δρόμο που ενώνει την περιοχή με τους Δελφούς και περνάει μέσα από το εμπορικό κέντρο του χωριού με τους εκατοντάδες επισκέπτες .Σας έχουμε νέα από το Δήμαρχο «ο δρόμος θα γίνει πεζόδρομος αν βρεθούν τα λεφτά» και «η Αράχωβα είναι φτηνή».

Είναι ωραία η Τιθορέα

«Κρυμμένη» από τους προβολείς της δημοσιότητας πλάι στο φαράγγι του Καχάλα με τους καταρράκτες και θέα στο δάσος με τα χιλιάδες πλατάνια και τις βελανιδιές που την πλαισιώνουν . Ξεχωρίζουν τα πέτρινα καλντερίμια ,η κεντρική χωμάτινη πλατεία με τον αιωνόβιο πλάτανο και η θέα στο Φαράγγι από τον περίβολο της εκκλησίας .Ιδανική βάση για τις εξορμήσεις στον Παρνασσό λένε οι ντόπιοι που διεκδικούν με την κάτω Τιθορέα τον Φιλοποίμενα Φίνο. Βλέπετε στο κάτω χωριό γεννήθηκε, στο πάνω μεγάλωσε και πήγε σχολείο . Το βέβαιο είναι ότι εδώ η Φίνος Φιλμ γύρισε την ταινία Γκόλφω Το 1955.

 http://www.amfissapress.gr/

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.