Τον Ιούνιο ξεκινά η αποκατάσταση της Μητρόπολης Άμφισσας

MAY 11, 2017

Ένα έργο-σταθμός για την πρωτεύουσα της Φωκίδας, για το οποίο η αναμονή κράτησε δεκαετίες, ξεκινάει τον επόμενο μήνα, με βάση την ενημέρωση που παρέχει η Εφορία Αρχαιοτήτων Φωκίδας. Η συντήρηση κι η αποκατάσταση του αγιογραφικού έργου του μεγάλου δεσφινιώτη ζωγράφου Σπύρου Παπαλουκά στη Μητρόπολη της Άμφισσας από τη Διεύθυνση Αναστήλωσης Βυζαντινών Μνημείων θα καταστήσει το μητροπολιτικό ναό μνημείο εξαιρετικό και μοναδικό σε πανελλήνια κλίμακα κι αναμένεται να μεγεθύνει την ελκυστικότητα και την επισκεψιμότητα του ναού και της πόλης στο πεδίο του πολιτιστικού τουρισμού.

 

Για τις ανάγκες του έργου, που χρηματοδοτείται μέσω ΕΣΠΑ από την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας, προβλέπεται να παραμείνει κλειστός ο ναός για διάστημα που θα υπερβεί τουλάχιστον το ένα έτος. Ταυτόχρονα, ενώ σε πρόσφατη σχετική σύσκεψη καθορίστηκαν και οι εξειδικευμένες μελέτες τις οποίες θα υλοποιήσει η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας υπό την επίβλεψη των αρμόδιων διευθύνσεων του Υπουργείου Πολιτισμού & Αθλητισμού για την αποκατάσταση των ζημιών που προκλήθηκαν στην ιστορική Μονή Βαρνάκοβας κατά την πυρκαγιά που ξέσπασε το χειμώνα που μας πέρασε.

Αναλυτικά η Εφορία Αρχαιοτήτων Φωκίδας σημειώνει:

Με αφορμή την άμεση έναρξη των εργασιών συντήρησης και αποκατάστασης του Ιερού Μητροπολιτικού Ναού Ευαγγελίστριας Άμφισσας, έργο το οποίο εντάχθηκε στις πιστώσεις του ΕΣΠΑ 2014-2021 της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας, και την ανάθεση της μελέτης αποκατάστασης της Ιεράς Μονής Βαρνάκοβας, των κελιών και του Καθολικού, επίσης από την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας, πραγματοποιήθηκε σύσκεψη των εμπλεκόμενων υπηρεσιών στο Υπουργείο Πολιτισμού & Αθλητισμού την Παρασκευή, 5 Μαϊου τ.ε.

Στη σύσκεψη έλαβαν μέρος ο Δ/ντής Αναστήλωσης Βυζαντινών Μνημείων, κος Θ. Βλαχούλης, η Δ/ντρια Συντήρησης Μνημείων, κα Μαρία Μερτζάνη, η Προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Φωκίδος, Αθανασία Ψάλτη και στελέχη των υπηρεσιών αυτών. Η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας εκπροσωπήθηκε από τον Αντιπεριφερειάρχη Φωκίδας, κον Ευάγγελο Κατσαγούνο και την Περιφερειακή Σύμβουλο, κα Πέγκυ Αραβαντινού.

Αποτέλεσμα της σύσκεψης ήταν η ομόφωνη απόφαση όλων των εμπλεκόμενων φορέων σχετικά με τον σχεδιασμό των απαιτούμενων ενεργειών που αφορούν στην έναρξη των εργασιών και στα δύο μνημεία, η κρίσιμη κατάσταση των οποίων και η ιστορική σπουδαιότητά τους απαιτούν σε επίπεδο επιστημονικό και διοικητικό προσεκτικούς και καλά σχεδιασμένους χειρισμούς. Η σημασία και των δύο έργων είναι μεγάλη, δεδομένου ότι η αποκατάσταση τόσο του Ιερού Μητροπολιτικού Ναού Άμφισσας και της Μονής Βαρνάκοβας θα εξασφαλίσουν την ακεραιότητα και θα συντείνουν καίρια στην προστασία τους .

Σχετικά με το έργο του Ιερού Μητροπολιτικού Ναού διευκρινίστηκε ότι μετά και τον ορισμό υπολόγου από μέρος του Περιφερειακού Ταμείου, η Διεύθυνση Συντήρησης μπορεί να ξεκινήσει εντός του προσεχούς μήνα τη διαδικασία της υλοποίησης του έργου, ενώ ως προς τη Βαρνάκοβα καθορίστηκαν οι εξειδικευμένες μελέτες τις οποίες θα υλοποιήσει η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας υπό την επίβλεψη των αρμόδιων διευθύνσεων του Υπουργείου Πολιτισμού & Αθλητισμού.

Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Φωκίδος ευχαριστεί θερμά την Ιερά Μητρόπολη Άμφισσας, το Εκκλησιαστικό Συμβούλιο του Ι. Μητροπολιτικού Ναού Ευαγγελίστριας Άμφισσας και τη Μοναστική Αδελφότητα της Μονής Βαρνάκοβας για την κατανόηση της καθυστέρησης και των δυσχερειών σχετικά με την υλοποίηση των εργασιών, καθώς επίσης για την ευγενική αρωγή έως και σήμερα. Επίσης, την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας και την Περιφερειακή Ενότητα Φωκίδος για την άριστη συνεργασία και την οικονομική υποστήριξη χωρίς την οποία η αποκατάσταση των δύο μνημείων θα ήταν ανέφικτη.

http://www.amfissaface.gr/

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.