Σε εξέλιξη η 4η έκθεση κεραμικής «Δελφοί»

JUNE 10, 2017

Το Σάββατο 20 Μαΐου άνοιξε τις πύλες της η 4η έκθεση κεραμικής «Δελφοί» στο Αρχαιολογικό Μουσείο Δελφών, που πραγματοποιείται σε συνεργασία με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Φωκίδος και την Ομάδα Κεραμέων Ίχνη και θα παραμείνει ανοικτή μέχρι τις 10 Ιουλίου.

Οι Δελφοί, ως ο ομφαλός της γης και ως το πνευματικό και θρησκευτικό κέντρο του αρχαίου ελληνισμού έδωσαν στην Ομάδα “Κεραμέων Ίχνη” την ιδέα να διοργανώσει, επ’ ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας Μουσείων 2017, την έκθεση αυτή.

Τριάντα Έλληνες και ξένοι Κεραμίστες προσκλήθηκαν να δημιουργήσουν πρωτότυπα έργα, εμπνεόμενοι απ’ αυτόν τον ιερό τόπο των μύθων. Το αποτέλεσμα είναι πραγματικά εντυπωσιακό αλλά και αντιπροσωπευτικό της τάσης στην Ελληνική και ξένη κεραμική. Διαφορετικότητα ως προς την έκφραση, τις τεχνικές διακόσμησης, τον τρόπο παρουσίασης και σύνθεσης των έργων συνθέτουν μια εικόνα πολύ διαφορετική για το κάθε έργο. Φόρμες, μοτίβα, γλυπτά, γράμματα και μηνύματα βρίσκονται διασκορπισμένα στον εσωτερικό αλλά και εξωτερικό χώρο του Μουσείου, κάποια από τα οποία αλληλεπιδρούν με την επισκέπτη.

Η Έκθεση από τη πρώτη ημέρα συγκέντρωσε τα βλέμματα και το ενδιαφέρον των χιλιάδων επισκεπτών του μουσείου. Στα εγκαίνια παρευρέθησαν το σύνολο των Ελλήνων Κεραμιστών αλλά και δύο εκ των έξι ξένων, ο Martin McWilliam από τη Γερμανία και ο Velimir Vukicevic από τη Σερβία. Την έκθεση τίμησαν με την παρουσία τους κεραμίστες και φίλοι τη κεραμικής από διάφορες πόλεις της Ελλάδας, Αθήνα, Πάτρα, Καλαμάτα, Αγρίνιο, Γιαννιτσά. Τα εγκαίνια χαιρέτησαν η κα. Αθανασία Ψάλτη, Προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Φωκίδος, και η κα Αθανασία Ρέγκλη, Προϊσταμένη του Τμήματος Συντήρησης της ΕΦΑ Φωκίδος.

Οι συμμετέχοντες κεραμίστες είναι οι: Βασίλης Αναστασόπουλος, Γιώργος Βαβάτσης, Γιώργος Γκοτσόπουλος, Βούλα Γουνελά, Βούλα Δασκαλοπούλου, Βάσσος Δημητρίου (Κύπρο), Μαργαρίτα Εκκλησιάρχου, Μάρω Κερασιώτη, Χαρούλα Κοροπούλη, Ιωσηφίνα Κοσμά ,Μαριλένα Λιβιεράτου, Χριστίνα Μόραλη, Δώρα Μόρφη, Λίλη Μπακογιάννη, Χαρά Μπαχαρίου, Χρυσάνθη Νόττα, Γωγώ Παπαβασιλείου, Βασίλης Παπαϊωάννου, Αγγελίκη Πολίτη, Φοίβος Πουλτσιάκης, Κλεάνθη Ρεβύθη, Νίκος Σκλαβενίτης, Βασιλική Φράγκου, Ηλίας Χριστόπουλος, Θεοδώρα Χωραφά, Adam Csaba Szabo (Ουγγαρία), Kadir Erturk (Τουρκία), Martin McWilliam (Γερμανία), Rafa Pérez (Ισπανία), Velimir Vukicevic (Σερβία).

Η Ομάδα “Κεραμέων Ίχνη” δημιουργήθηκε στην Πάτρα το 2011 και αποτελείται από κεραμίστες που ζουν ή/και εργάζονται στην Πάτρα, με σκοπό την ανάδειξη και την προώθηση της Σύγχρονης Ελληνικής Κεραμικής Τέχνης και όχι μόνον, διοργανώνοντας Εκθέσεις Πανελλήνιας εμβέλειας, Συμπόσια Κεραμικής και άλλες σχετικές δράσεις. Την απαρτίζουν οι κεραμίστες Βασίλης Αναστασόπουλος, Χαρούλα Κοροπούλη, Μαριλένα Λιβιεράτου, Βασίλης Παπαϊωάννου και Ηλίας Χριστόπουλος.

http://www.amfissaface.gr/

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.