ΕΠΙΣΗΜΟΣ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΜΑΥΡΟΛΙΘΑΡΙΟΥ ΩΣ ΜΑΡΤΥΡΙΚΟΥ ΧΩΡΙΟΥ

 

Με το Προεδρικό Διάταγμα υπ. αριθμ. 49 της 19ης Μαΐου του 2017, που δημοσιεύτηκε στο φύλλο 79 της Εφημερίδας της Κυβερνήσεως την 1η Ιουνίου, η Τ.Κ. Μαυρολιθαρίου αναγνωρίστηκε επίσημα ως μαρτυρικό χωριό και συμπεριλαμβάνεται πλέον στο  «Δίκτυο των Μαρτυρικών Χωριών και Πόλεων της Ελλάδος». Πρόκειται για μια κατάληξη που βασίστηκε σε μακροχρόνιο αίτημα και προέκυψε έπειτα από τη δραστηριοποίηση των κατοίκων του χωριού και όσων έλκουν την καταγωγή τους από αυτό, η οποία υιοθετήθηκε και προωθήθηκε από την παρούσα δημοτική Αρχή από την αρχή της θητείας της, με την απόφαση αριθ. 13 από

Νοεμβρίου 2014 του Συμβουλίου της Τοπικής Κοινότητας Μαυρολιθαρίου και εν συνεχεία με την ομόφωνη απόφαση υπ’ αριθμ. 167./27.04.2015 του Δημοτικού Συμβουλίου Δελφών.

Μια πολιτική θέση, που τεκμηριώθηκε με την ως άνω υπ’ αριθ. 3/2015 απόφαση του δημοτικού συμβουλίου και με επισυναπτόμενα, μεταξύ άλλων, έγγραφα όπως: ιστορικές μαρτυρίες αυτοπτών μαρτύρων, αγωγή των κατοίκων του χωριού κατά του Γερμανικού Δημοσίου το 1996 για αποζημίωση και αποσπάσματα αποφάσεων του Υφυπουργείου Ανοικοδομήσεως του 1946 και 1947, από τα οποία συνάγεται αβίαστα και με καθολική παραδοχή ότι το Μαυρολιθάρι υπέστη μεγάλες υλικές καταστροφές με το κάψιμο από τα γερμανικά στρατεύματα κατοχής.

Ο χαρακτηρισμός του Μαυρολιθαρίου ως μαρτυρικού χωριού δικαιώνει τις θυσίες που υπέστησαν οι άνθρωποι του χωριού και συμβάλλει «κατ’ ελάχιστον» στη συμπλήρωση της νεότερης Ελληνικής Ιστορίας και ειδικότερα της ιστορίας του τόπου μας.

Πλέον, η Τ.Κ. Μαυρολιθαρίου αποτελεί το έβδομο μαρτυρικό χωριό του Δήμου Δελφών από τα δώδεκα συνολικά ολόκληρης της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας, για τα οποία η δημοτική Αρχή έχει σχεδιάσει και αναλάβει ολοκληρωμένη δράση ανάδειξης της ιστορικής παρακαταθήκης και κληρονομιάς, όπως έχει το απαράγραπτο καθήκον να πράξει, και που επιγραμματικά αναπτύσσεται στους εξής άξονες:

1) Συντονισμένη και νομικά τεκμηριωμένη ανακίνηση του θέματος των γερμανικών αποζημιώσεων προς τα μαρτυρικά χωριά.

2) Πρωτοβουλία για τη σύσταση άτυπου δικτύου μαρτυρικών χωριών του δήμου και στα οποία σε πρώτη φάση θα δημιουργηθεί κι από ένα μικρό αρχείο για τη θυσία του κάθε χωριού και την ανάδειξη της ιστορικής μνήμης στο Δήμο μας και

3) Πρωτοβουλία για τη δημιουργία του μονοπατιού της Εθνικής Αντίστασης, το οποίο ξεκινώντας από τη Στρώμη θα διέρχεται από τον ορεινό όγκο του Δήμου Δελφών για να καταλήξει στο Γοργοπόταμο και στο οποίο, στην πλήρη ανάπτυξή του, θα εμπλέκονται και συνεργάζονται οι δήμοι Δελφών και Λαμιέων.

Οφείλουμε ευχαριστίες σε όλους τους δημότες μας και φίλους που στήριξαν ενεργά το αίτημά μας και ιδίως στο μέλος της Επιτροπής Τουριστικής Ανάπτυξης και Προβολής του Δήμου μας, κ. Γεώργιο Καραχάλιο, για την ιστορική τεκμηρίωση και εν γένει ενασχόλησή του και στον δημοτικό σύμβουλο, κ. Διονύσιο Μπουλούτα, για την ενασχόλησή του με το θέμα ως ορισμένος αντιπρόσωπος του Δήμου μας στο «Δίκτυο των Μαρτυρικών Χωριών και Πόλεων της Ελλάδος».

———————————————————————————-

Η Αντιδήμαρχος Δ.Ε. Καλλιέων                Ο Πρόεδρος της Τ.Κ. Μαυρολιθάριου

Μαρία Ανδρεοπούλου                                     Χρήστος Χαλέτσος

http://www.amfissapress.gr/

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.