Όλο το πρόγραμμα των καλοκαιρινών εκδηλώσεων στο Δήμο Δελφών

JULY 14, 2017

Στη δημοσιότητα μέσω της εισήγησης του θέματος στο αποψινό δημοτικό συμβούλιο δόθηκε το πρόγραμμα που έχει ετοιμάσει ο Δήμος Δελφών για το καλοκαίρι του 2017. Ένα πρόγραμμα εκτεταμένο και απλωμένο σε όλες τις δημοτικές ενότητες και με σημαντικές πολιτιστικές δράσεις να ξεχωρίζουν, το κόστος του οποίου συνολικά αγγίζει τα 47.000 ευρώ.

Στο πολιτικό σκεπτικό-τεκμηρίωση της εισήγησης αναφέρονται τα εξής:

Ο Δήμος Δελφών επιχειρεί το καλοκαίρι του 2017 να δημιουργήσει για πρώτη φορά από τη σύστασή του ως «καλλικρατικού» Δήμου, ένα συνεκτικό πρόγραμμα πολιτιστικών εκδηλώσεων. Είναι η πρώτη φορά που, αφού διαβουλευτήκαμε με ανθρώπους και εκπροσώπους φορέων του πολιτισμού στον τόπο μας, επιχειρούμε να φτιάξουμε ένα ενιαίο «πολιτιστικό καλεντάρι», ένα δηλαδή πρόγραμμα συνεκτικό και αλληλοσυμπληρούμενο, τουλάχιστον όσον αφορά στην έδρα του Δήμου και στους βασικούς μας θερινούς τουριστικούς προορισμούς (που ταυτόχρονα αποτελούν και σημαντικές πόλεις του Δήμου), δηλαδή τους Δελφούς, την Ιτέα και το Γαλαξίδι. Ταυτόχρονα έχουν ληφθεί υπ’ όψιν και οι ανάγκες, αλλά και αναζητήσεις όλων των υπόλοιπων Ενοτήτων του Δήμου μας, που με τη δραστηριότητά τους (και με την καλή συνεργασία ανάμεσα στους εκπροσώπους του Δήμου μας και στους τοπικούς συλλογικούς φορείς) προσθέτουν το ιδιαίτερο χρώμα τους και κινητοποιούν τις δυνάμεις της περιοχής τους.

Ο στόχος είναι σαφής. Με τη λειτουργία του «Δικτύου Δελφών» (που έχει ήδη εγκριθεί από τα Δημοτικά Συμβούλια Δελφών και Δωρίδας και το Περιφερειακό Συμβούλιο Στερεάς Ελλάδας και οδεύει ώστε σύντομα –εντός του 2017- να αποκτήσει «σάρκα και οστά») τίθεται ως βασικό ζητούμενο το καλοκαίρι του 2018 να έχουμε μια πληρέστερη πολιτιστική διοργάνωση, με εξωστρεφή χαρακτηριστικά. Ένα «Δελφικό Φεστιβάλ» (ο όρος είναι ενδεικτικός), που θα ενσωματώνει με ένα συνεκτικό τρόπο τις σημαντικές εκδηλώσεις και τους κορυφαίους πολιτιστικούς χώρους του Δήμου μας, έχοντας ως συνεταίρους και συμπαραστάτες τους θεσμικούς μας συνεργάτες (Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας, Εφορεία Αρχαιοτήτων Φωκίδας, Ευρωπαϊκό Πολιτιστικό Κέντρο Δελφών). 

Ταυτόχρονος (για το 2018) και όχι υποδεέστερος στόχος η αρμονική συνύπαρξη με το «δελφικό φεστιβάλ» ενός ευρύτερου κύκλου πολιτιστικών εκδηλώσεων σε πολλούς χώρους του Δήμου μας, που θα εξαπλώνει το μήνυμα του πολιτισμού και θα διατηρεί «ζεστές» τις μηχανές του (δηλαδή τους ανθρώπους και τους φορείς που τον υπηρετούν). Το πρώτο βήμα γι’ αυτόν τον παράλληλο στόχο γίνεται με το φετινό «πολιτιστικό καλεντάρι 2017».

Είναι σαφές ότι ο Πολιτισμός αποτελεί για τις επόμενες δεκαετίες, πέραν μιας βασικής ανάγκης των κοινωνιών μας, ένα πολύ σημαντικό οικονομικό μέγεθος. Ειδικά στο Δήμο Δελφών, η επιδιωκόμενη αύξηση του τουριστικού ρεύματος και εισοδήματος, έχει ως κύριο πυλώνα της τον «πολιτιστικό τουρισμό» με την ευρύτερη έννοια του και γι’ αυτό είναι πολύ σημαντικό να επενδύσουμε σήμερα τόσο στην οργάνωση των πολιτιστικών μας εκδηλώσεων (σε συνεργασία με όλες τις τοπικές δυνάμεις της κοινωνίας μας), αλλά και στην ανάδειξη χώρων, όπως αυτοί που σταδιακά αποκαθιστούμε και αξιοποιούμε (το Κάστρο της Άμφισσας, η οικία Σικελιανού – Πάλμερ στους Δελφούς, το σχεδιαζόμενο υπαίθριο θέατρο στο Γαλαξίδι κ.λπ.).

Αναλυτικά το πρόγραμμα με τα κόστη κάθε εκδήλωσης

– Παρασκευή 14 έως Κυριακή 23 Ιουλίου: 11η Animart – Βιωματικό Σχολείο Τεχνών, Forum και Φεστιβάλ σύγχρονης δημιουργικότητας. Συνεργασία με Ευρωπαϊκό Κέντρο Κινουμένων Σχεδίων, Δελφοί – Άμφισσα – Ιτέα – Χρισσό, (Δαπάνη: 500 ευρώ για έξοδα φιλοξενίας).

– Σάββατο 15 Ιουλίου: Εκδήλωση για τα 90 χρόνια από τις πρώτες Δελφικές Εορτές. Συνεργασία με Πολιτιστικό Σύλλογο Γυναικών Δελφών, Δελφοί – Οικία Σικελιανού, (Δαπάνη: 150 ευρώ για ηχητική κάλυψη).Τετάρτη 26 Ιουλίου: Παραδοσιακό Γλέντι στο Κρόκι. Δελφοί – Αγία Παρασκευή στο Κρόκι, (Δαπάνη: 500 ευρώ για ηχητικά, κεράσματα, ορχήστρα κ.λπ.)

– Παρασκευή 28 Ιουλίου: Προτάσεις Ανάδειξης και Προβολής του Σπηλαίου Γαλαξιδίου. Συνεργασία με το Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών «Μουσειακές Σπουδές» του Ε.Κ. Πανεπιστημίου Αθηνών και του Τ.Ε.Ι. Αθήνας, Γαλαξίδι – Προαύλιος χώρος Σπιτιού των Νέων, (Δαπάνη 300 ευρώ για έξοδα φιλοξενίας).

– Παρασκευή 28 Ιουλίου: Συνάντηση Μουσικών – Χορευτικών Σχημάτων. Συνεργασία με τον Πολιτιστικό Σύλλογο Χρισσού, Χρισσό – Προαύλιος Χώρος Εθνολογικού & Λαογραφικού Μουσείου Χρισσού «Συλλογή Ηλία Ε. Δαραδήμου» {Δαπάνη 1.200 ευρώ για ορχήστρα, ηχητικά, έξοδα φιλοξενίας κ.λπ. μικροέξοδα}.

– Σάββατο 29 Ιουλίου: Από τα πρώιμα ξυλόγλυπτα τέμπλα του 16ου αιώνα στο τέμπλο του Αγίου Νικολάου Γαλαξιδίου – Ιστορία, τεχνολογία και αισθητική. Συνεργασία με Τ.Ε.Ι. Αθήνας, Γαλαξίδι – Προαύλιος χώρος του Ι.Ν. Αγίου Νικολάου και εσωτερικό του Ναού, {Δαπάνη: 150 ευρώ για έξοδα φιλοξενίας).

– Παρασκευή & Σάββατο 28-29 Ιουλίου: Διήμερο φεστιβάλ πολιτισμού «Ταξιδεύοντας με τους καλλιτέχνες & τον πολιτισμό της φωκικής γης». Συνεργασία με τον πολιτιστικό σύλλογο «Οι φίλοι της Κίρρας», Κίρρα – Πλατεία (έχει ήδη διατεθεί πίστωση).

– Δευτέρα 7 Αυγούστου: Μουσική βραδιά κάτω από το φως της Πανσελήνου. Συνεργασία με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Φωκίδας, Άμφισσα – Θέατρο Κάστρου, (Δαπάνη: 1.200 ευρώ για μουσικό σύνολο, ηχητική κάλυψη, έξοδα φιλοξενίας κ.λπ. μικροέξοδα).Δευτέρα 7 Αυγούστου: Πανσέληνος Αυγούστου – Βραδιά Ποίησης και Μουσικής από το Ναυτικό – Ιστορικό Μουσείο Γαλαξιδίου. Γαλαξίδι – Φάρος, (Δαπάνη: 650 ευρώ για μουσικό σύνολο, ηχητική κάλυψη, έξοδα φιλοξενίας κ.λπ μικροέξοδα).

– Τρίτη 8 Αυγούστου: Από την Όπερα έως τη Σύγχρονη Ευρωπαϊκή Μουσική με κορυφαίους ερμηνευτές και σολίστες. Συνεργασία με την Πρωτοβουλία Πολιτών Γαλαξιδίου, Γαλαξίδι – Φάρος, (Δαπάνη: 2.000 ευρώ για μουσικό σύνολο, ηχητική κάλυψη, έξοδα φιλοξενίας κ.λπ. μικροέξοδα).
– Δευτέρα 7 έως Κυριακή 13 Αυγούστου: Έκθεση Τέχνης. Συνεργασία με την Πρωτοβουλία Πολιτών Γαλαξιδίου, Γαλαξίδι – κήπος οικίας Μανωλούδη.

– Πέμπτη 10 έως Κυριακή 13 Αυγούστου: Kinderdocs – σειρά ντοκιμαντέρ για παιδιά, εφήβους, γονείς από τη Δήμητρα Κουζή. Συνεργασία με την Κινηματογραφική Λέσχη Ιτέας, Ιτέα – Μαρίνα (Δαπάνη: 2.500 ευρώ για δικαιώματα παραγωγής, ενοικίαση, ηχητική κάλυψη κ.λπ. μικροέξοδα).

– Παρασκευή 11 έως Κυριακή 13 Αυγούστου: Μπαζάρ. Συνεργασία με την Πρωτοβουλία Πολιτών Γαλαξιδίου, Γαλαξίδι – Λιμάνι. Δευτέρα 14 Αυγούστου: Εκδηλώσεις Δεκαπενταύγουστου Δεσφίνας, Δεσφίνα – Κεντρική Πλατεία, (Δαπάνη: 6.000 ευρώ για ηχητικά, κεράσματα, ορχήστρα, έξοδα φιλοξενίας, θεατρική παράσταση κ.λπ.).

– Τετάρτη 16 έως Σάββατο 19 Αυγούστου: Γιορτές του Ηρακλή με διαλέξεις, αθλητικές γιορτές, συναυλία ηλεκτρονικής μουσικής κ.α. Συνεργασία με τοπικούς φορείς, Δημοτική Ενότητα Καλλιέων, (Δαπάνη: 2.900 ευρώ για ηχητικά, κεράσματα, φιλοξενίες, εκτυπώσεις κ.λπ.).

– Παρασκευή & Σάββατο 18-19 Αυγούστου: Μουσικό Φεστιβάλ “Ασέληνο”. Συνεργασία με το Πολιτιστικό Κέντρο Φωκίδας, Άμφισσα – Προαύλιο ΕΠΑΛ, (Δαπάνη για το Δήμο: ηχητική και φωτιστική κάλυψη).

– Παρασκευή 18 έως Κυριακή 20 Αυγούστου: Εικαστική Έκθεση «Τέχνη & Δημιουργία». Συνεργασία με την Εταιρεία Κοινωνικής Ψυχιατρικής & Ψυχικής Υγείας, Άμφισσα – Τουλασίδι Χάρμαινας, (Δαπάνη για το Δήμο: ηχητική και φωτιστική κάλυψη μουσικής βραδιάς εγκαινίων).

– Κυριακή 20 Αυγούστου: Κοινή Συναυλία Δημοτικών Φιλαρμονικών Άμφισσας & Ιτέας. Άμφισσα – πλατεία Ησαΐα (Δαπάνη για το Δήμο: ηχητική και φωτιστική κάλυψη).

– Δευτέρα 21 Αυγούστου: Παιδική Θεατρική Παράσταση, Συνεργασία με τον Πολιτιστικό Σύλλογο Γαλαξιδίου. Γαλαξίδι – Πλατεία Μάμα, (Δαπάνη: 600 ευρώ, αμοιβές καλλιτεχνών, γεύμα κ.λπ.).

– Παρασκευή 25 Αυγούστου: Χορευτική Βραδιά. Συνεργασία με το Πολιτιστικό Κέντρο Φωκίδας, Άμφισσα – πλατεία Ησαΐα, (Δαπάνη για το Δήμο: 1.000 ευρώ για ορχήστρα, έξοδα φιλοξενίας, εκτυπώσεις κ.λπ. Επιπλέον δαπάνη για το Δήμο η ηχητική και φωτιστική κάλυψη).

– Σάββατο 26 Αυγούστου έως Παρασκευή 1 Σεπτεμβρίου: «Μουσικές Ιστορίες». Σε συνεργασία με Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων Μουσικού Σχολείου Άμφισσας, Μουσικό Σχολείο Άμφισσας, Κ.Α.Π.Η. Άμφισσας, Κινηματογραφική Λέσχη Άμφισσας, Φωτογραφική Λέσχη Άμφισσας, Φιλαρμονική Άμφισσας, Σύλλογο Γυναικών Φωκίδας. Μια εβδομάδα με μουσικά εργαστήρια και δρώμενα στο κέντρο και στις γειτονιές της Άμφισσας, (Δαπάνη για το Δήμο: 3.100 ευρώ για έξοδα φιλοξενίας, αμοιβές μουσικών, εκτυπώσεις, δαπάνες προβολής και προώθησης κ.λπ. Επιπλέον δαπάνη για το Δήμο η ηχητική και φωτιστική κάλυψη).

– Κυριακή 27 Αυγούστου: Παιδική θεατρική παράσταση «Ο Δράκος του Ούμπικ» σε επιμέλεια και σκηνοθεσία του Δημήτρη Αποστόλου. Συνεργασία με το Πολιτιστικό Κέντρο Φωκίδας. Άμφισσα – Άλσος «Ευθύμιος Ζουμάς», (Δαπάνη για το Δήμο: ηχητική και φωτιστική κάλυψη).

– Παρασκευή 1 Σεπτεμβρίου: Θεατρική παράσταση «Ο Γάμος του Καραχμέτη» του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη, σε διασκευή και σκηνοθεσία της Όλιας Λαζαρίδου. Συνεργασία το Τμήμα Θεατρικών Σπουδών του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών,  Άμφισσα – Θέατρο Κάστρου, (Δαπάνη για το Δήμο 1.000 ευρώ για αμοιβές καλλιτεχνών, γεύμα και λοιπά μικροέξοδα και επιπλέον δαπάνη για ηχητική και φωτιστική κάλυψη).

– Σάββατο 2 Σεπτεμβρίου: Παράσταση Θεάτρου Σκιών Άθω Δανέλλη, Άμφισσα – «Μεγάλο Καφενείο 1929», (Δαπάνη για το Δήμο 500 ευρώ για αμοιβές καλλιτεχνών, γεύμα και λοιπά μικροέξοδα).

– Δευτέρα 4 Σεπτεμβρίου: Μουσική παράσταση Χριστίνας Μαξούρη «Δανεικά Παπούτσια». Άμφισσα – «Μεγάλο Καφενείο 1929», (Δαπάνη για το Δήμο 600 ευρώ για αμοιβές καλλιτεχνών, γεύμα και λοιπά μικροέξοδα και επιπλέον δαπάνη για ηχητική και φωτιστική κάλυψη).

– Τετάρτη 6 Σεπτεμβρίου: «Φοίνισσες» του Ευριπίδη σε διδασκαλία Δήμου Αβδελιώδη. Συνεργασία με το Ίδρυμα «Μιχάλης Κακογιάννης», το Πάντειο Πανεπιστήμιο και τον Πολιτιστικό Σύλλογο Θήβας «Λάιος».  Άμφισσα – Θέατρο Κάστρου, (Δαπάνη για το Δήμο: ηχητική και φωτιστική κάλυψη).

– Παρασκευή 8 Σεπτεμβρίου: Λαϊκή Βραδιά. Συνεργασία με το Σύλλογο Γυναικών Φωκίδας και το Πολιτιστικό Κέντρο Φωκίδας. Άμφισσα – Πλατεία Κεχαγιά, (Δαπάνη για το Δήμο 500 ευρώ για αμοιβές καλλιτεχνών, γεύμα και λοιπά μικροέξοδα και επιπλέον δαπάνη για ηχητική και φωτιστική κάλυψη).

– Σάββατο 9 Σεπτεμβρίου έως Πέμπτη 14 Σεπτεμβρίου: Έκθεση στα πλαίσια εορτασμού των 60 ετών από την ίδρυση της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Άμφισσας. Συναυλία από τα “Μουσικά Σύνολα” Ωδείου Άνω Πόλης Θεσσαλονίκης την ημέρα των εγκαινίων. Άμφισσα – Οικία Πανουργιά, (Δαπάνη για το Δήμο 500 ευρώ για έξοδα φιλοξενίας, γεύμα και λοιπά μικροέξοδα και επιπλέον δαπάνη για ηχητική και φωτιστική κάλυψη).

– Κυριακή 10 Σεπτεμβρίου: Παρουσίαση ποιητικής συλλογής Γιώργου Αναγνώστου. Συνεργασία με το Σύλλογο Γυναικών Φωκίδας και το Πολιτιστικό Κέντρο Φωκίδας. Άμφισσα – Άλσος «Ευθύμιος Ζουμάς», (Δαπάνη για το Δήμο 100 ευρώ για μικροέξοδα).Κυριακή 10 Σεπτεμβρίου: Workshop και έκθεση Καλλιτεχνών και ψυχικά ασθενών. Συνεργασία με την Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών και την πλατφόρμα «The Symptom Projects». Δελφοί-Καλλιτεχνικός Σταθμός Α.Σ.Κ.Τ.

– Τετάρτη 13 έως Κυριακή 17 Σεπτεμβρίου: Έκθεση φωτογραφίας «Τα πρόσωπα της Χάρμαινας» του Άρη Πιπέλια, Άμφισσα – Πνευματικό Κέντρο Άμφισσας.

– Πέμπτη 14 Σεπτεμβρίου: Κουκλοθέατρο, Άμφισσα – Παρκάκι 1ου Δημοτικού Σχολείου, (Δαπάνη για το Δήμο 250 ευρώ για αμοιβές καλλιτεχνών και μικροέξοδα).

– Παρασκευή 15 Σεπτεμβρίου: Προβολή ντοκιμαντέρ «Σιωπηλός μάρτυρας» του Δημήτρη Κουτσαμπασιάκου. Άμφισσα – Κατάστημα Κράτησης (Φυλακές) Άμφισσας, (Δαπάνη για το Δήμο 200 ευρώ για μεταφορά και φιλοξενία).

– Σάββατο 16 Σεπτεμβρίου: Θεατρική παράσταση «Ο Ζητιάνος» του Ανδρέα Καρκαβίτσα από το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Ρούμελης, Άμφισσα – Θέατρο Κάστρου, (Δαπάνη για το Δήμο 2.700 ευρώ για αμοιβές καλλιτεχνών, γεύμα και λοιπά μικροέξοδα και επιπλέον δαπάνη για ηχητική και φωτιστική κάλυψη)

– Κυριακή 1 Οκτωβρίου: Μουσική παράσταση «Ερωτόκριτος» του Βιτσέντζου Κορνάρου, σε επιμέλεια Ευαγγελίας Τσονάκα από το Ωδείο Άμφισσας, Άμφισσα – Θέατρο Κάστρου, (Δαπάνη για το Δήμο 800 ευρώ για αμοιβές καλλιτεχνών, γεύμα και λοιπά μικροέξοδα και επιπλέον δαπάνη για ηχητική και φωτιστική κάλυψη).

Η εισήγηση, που υπογράφει ο Αντιδήμαρχος Νεκ. Μίχος, καταλήγει αναφέροντας:

Πρέπει να επισημανθούν τα εξής:

– Κάποιες από τις αναφερόμενες εκδηλώσεις, στην πραγματικότητα αποτελούν ολόκληρους κύκλους πολύ μεγάλης εμβέλειας και με σύνθετο περιεχόμενο. Τέτοιες είναι για παράδειγμα η «Animart», οι «Μουσικές Ιστορίες», το διήμερο «Ταξιδεύοντας με τους καλλιτέχνες & τον Πολιτισμό της Φωκικής Γης» κ.α.

– Από τις 18 Αυγούστου έως την 1η Οκτωβρίου, οι αναφερόμενες εκδηλώσεις (εντοπιζόμενες κυρίως στην Άμφισσα) εντάσσονται στον κύκλο «Φωκικά 2017». Στον κύκλο αυτόν το κόστος των ηχητικών – φωτιστικών καλύψεων (18 συνολικά περιπτώσεις διαφόρων απαιτήσεων, μερικές δε από αυτές συμπεριλαμβάνουν πολλαπλές παραστάσεις) έχει υπολογιστεί συνολικά σε 8.000,00 ευρώ.

– Οι Δημοτικές Ενότητες Γραβιάς και Παρνασσού, όπως προκύπτει από το υπ’ αριθμ. 15.058/30.06.2017 έγγραφο του Αντιδημάρχου, κ. Ιωάννη Γεωργίου, θα χρειαστούν για τις πολιτιστικές δράσεις του καλοκαιριού 4.800 ευρώ, προκειμένου να καλυφθούν οι δαπάνες που προβλέπει το πρόγραμμά τους (ηχητικά, έξοδα φιλοξενίας, μεταφορές, δαπάνες προβολής και διαφήμισης κ.λπ.)

– Επιπλέον, προτείνεται να διατεθεί πίστωση 1.900,00 ευρώ για το σημαντικό και ιστορικό πλέον κύκλο εκδηλώσεων «Σκαρίμπεια 2017», που και φέτος το Δεκαπενταύγουστο θα διοργανωθούν στην Αγία Ευθυμία, για τις δαπάνες που προβλέπει το πρόγραμμά τους (ηχητικά, έξοδα φιλοξενίας, μεταφορές, δαπάνες προβολής και διαφήμισης κ.λπ.)

– Επιπλέον δαπάνες, που δεν έχουν συμπεριληφθεί στην παραπάνω κατηγοριοποίηση είναι δαπάνες για εκτυπώσεις φυλλαδίων, αφισών κ.λπ. προωθητικών εντύπων, που υπολογίζονται στις 2.200 ευρώ.

– Η συνολική δαπάνη για όλες τις παραπάνω εκδηλώσεις του καλοκαιριού 2017 ανέρχεται, σύμφωνα με την πιο πάνω ανάλυση, σε 46.800,00 ευρώ, ποσό που ζητείται να διατεθεί από το Δημοτικό Συμβούλιο Δελφών με πίστωση του κωδικού 15-6471 «έξοδα πολιτιστικών δραστηριοτήτων του Δήμου». 

http://www.amfissaface.gr/

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.