Σήμερα η Λαμία φοράει τα γιορτινά της

 Τετάρτη, 18 Οκτωβρίου 2017 08:45Σήμερα η Λαμία φοράει τα γιορτινά της

18 Οκτωβρίου η  διπλή γιορτή της Φθιωτικής πρωτεύουσας.

Με τον πανηγυρικό εσπερινό το απόγευμα της Τρίτης 17 Οκτωβρίου ξεκίνησαν οι εορταστικές εκδηλώσεις για τον εορτασμό του πολιούχου της πόλης της Λαμίας, Άγιου Ευαγγελιστή Λουκά και της απελευθέρωσης της από τα γερμανικά στρατεύματα κατοχής.

Σύμφωνα με το επίσημο πρόγραμμα, το βράδυ της Τρίτης (17/10) και το βράδυ ανήμερα της γιορτής (18/10) γίνεται η φωταγώγηση όλων των Δημοσίων, Δημοτικών καταστημάτων, καθώς και των καταστημάτων των Ν.Π.Δ.Δ. και Τραπεζών.

Αναλυτικά το πρόγραμμα εορτασμού από το Δήμο Λαμιέων μέχρι και τις 22 Οκτωβρίου έχει ως εξής:

ΤΕΤΑΡΤΗ 18 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2017

07.00: Όρθρος και Πολυαρχιερατική Θεία Λειτουργία στον νέο Ιερό Ναό του Αγίου Αποστόλου & Ευαγγελιστού Λουκά, Προεξάρχοντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Άρτης, κ.κ. Καλλινίκου με τη συμμετοχή των Σεβασμιωτάτων Μητροπολιτών Καρπενησίου, κ.κ. Γεωργίου και Φθιώτιδος, κ.κ. Νικολάου.

08.00: Έπαρση  σημαίας.

Η Φιλαρμονική θα σημάνει τον Εωθινό, ενώ ταυτόχρονα οι καμπάνες των Ιερών Ναών της πόλης θα σημάνουν χαρμόσυνα.

10.30-10.55: Προσέλευση επισήμων – Απόδοση Τιμών.

11.00: Επίσημη Δοξολογία στον Ιερό Ναό του Αγίου Λουκά Χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Φθ/δος κ.κ. Νικολάου με την παρουσία των Σεβασμιωτάτων Μητροπολιτών Άρτης, κ.κ. Καλλινίκου και Καρπενησίου, κ.κ. Γεωργίου.

11.30: Λιτάνευση Εικόνας του Ευαγγελιστού Λουκά.

Κατά την οικεία τάξη, όλος ο Ιερός Κλήρος, οι Αρχές και το Εκκλησίασμα θα μεταβούν με επίσημη πομπή δια των οδών Κοραή και Σκληβανιώτη στον Μητροπολιτικό Ναό.

12.30: Επιμνημόσυνη Δέηση στο Μνημείο Εθνικής Αντίστασης (Έναντι ΚΕΥΠ).

12.40: Κατάθεση Στεφάνων στο Μνημείο Εθνικής Αντίστασης (Έναντι ΚΕΥΠ).

17.00  Υποστολή σημαίας.

ΠΕΜΠΤΗ 19 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2017

19.30: «Λαμία 1941- 44: από την Κατοχή στην Απελευθέρωση»: Αφιέρωμα από την Ομάδα «Ιστορίες με τ’ αδράχτι» – Μουσείο Εθνικής Αντίστασης 1940-’44.

ΚΥΡΙΑΚΗ 22 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2017

10.00: Τρισάγιο στον Μητροπολιτικό Ναό της Ι.Μ. Φθιώτιδος Χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Φθ/δος κ.κ. Νικολάου στη μνήμη των άταφων ηρώων του 1940.

10.30: Κατάθεση στεφάνων στο Μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη (Πλατεία Πάρκου).

11.00: Παρουσίαση του βιβλίου του Γεώργιου Ι. Σούρλα «Το εθνικό χρέος προς τους άταφους ήρωες του 1940» στο Πολιτιστικό Κέντρο Δήμου Λαμιέων.

* Σημειώνουμε ότι εκτός από τις παραπάνω εκδηλώσεις που γίνονται με τη φροντίδα του Δήμου Λαμιέων, στις 11:00 το ΚΚΕ και η ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ πραγματοποιούν εκδήλωση τιμής και μνήμης στην Πλ. Λαού, στο άγαλμα του πρωτοκαπετάνιου Άρη Βελουχιώτη. Επίσης στις 12:30 στην πλατεία Λαού και πάλι, η δημοτική παράταξη “Παρέμβαση Πολιτών για τη Λαμία” και η περιφερειακή παράταξη, “Αριστερή Παρέμβαση στη Στερεά”, πραγματοποιούν εκδήλωση για τα 73 χρόνια από την απελευθέρωση της Λαμίας.

** Η Ν.Ε Φθιώτιδας του ΣΥΡΙΖΑ συμμετέχοντας στον εορτασμό και τιμώντας τους  μαχητές του ΕΑΜ-ΕΛΑΣ, τους αγωνιστές της Εθνικής Αντίστασης, καταθέτει στεφάνι στο άγαλμα του Άρη Βελουχιώτη στην πλατεία Λαού την Τετάρτη  18 Οκτωβρίου στις 10.15 το πρωΐ .

http://www.lamiareport.gr/index.php/topika

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.