Σφοδρή κόντρα στη Φωκίδα με φόντο το Δελφικό τοπίο

Σε τοπική αντιπαράθεση εξελίσσετε η δυσχέρεια στη λειτουργία του μουσείου Δελφών λόγω έλλειψης προσωπικού.

Μετά την απόφαση να είναι κλειστοί αρκετοί χώροι του μουσείου και ευρύτερα του

αρχαιολογικού τοπίου κάθε Τρίτη μιας και οι ελλείψεις δεν επιτρέπουν την πλήρη λειτουργία του και τις κινητοποιήσεις φορέων, αυτοδιοίκησης, πολιτών, συλλόγων κτλ, τώρα διαφαίνεται μια έντονη διαμάχη μεταξύ της προϊσταμένης αρχαιοτήτων Φωκίδας και της δημοτικής αρχής.

ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ Η ΝΕΩΤΕΡΗ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ: 

Η Προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Φωκίδας, κ. Αθανασία Ψάλτη, με την προσωπική στάση της στο θέμα της λειτουργίας του Αρχαιολογικού Μουσείου και Χώρου Δελφών, υπερέβη πλέον τα εσκαμμένα.

Οι δύο τελευταίες ενέργειές της υπήρξαν: α) η παρουσία της στο Δημοτικό Συμβούλιο Δελφών της Δευτέρας 20.11.2017, κατά το οποίο εγκάλεσε τη δημοτική αρχή και άλλους δημοτικούς συμβούλους γιατί δήθεν τη στοχοποιήσαμε και β) η χθεσινή έκδοση ανακοίνωσης από το Σύλλογο Ελλήνων Αρχαιολόγων (προφανώς με υποκίνηση της εδώ Προϊσταμένης), που επίσης μέμφεται τους «τοπικούς παράγοντες» για τον ίδιο λόγο.

Η κ. Ψάλτη, όλο αυτό το χρονικό διάστημα του τελευταίου μήνα, με πολλούς τρόπους στράφηκε κατά της τοπικής μας κοινωνίας που δικαίως ξεσηκώθηκε για το κορυφαίο αυτό ζήτημα και -με επικεφαλής το Δήμο μας- έδωσε τον αγώνα που όφειλε, προκειμένου να αποφευχθεί η υποβάθμιση του Μουσείου Δελφών.

Η κ. Προϊσταμένη δεν εκτίμησε ότι ουδέποτε μέχρι σήμερα επιτρέψαμε να στραφεί το θέμα εναντίον της, αλλά αντιθέτως την προστατέψαμε σε όλες τις επίσημες και δημόσιες τοποθετήσεις μας, καθορίζοντας το πλαίσιο του αγώνα μας σε αυστηρά πολιτικά και όχι υπηρεσιακά πλαίσια, μολονότι ήταν εμφανές (λ.χ. στη Συνέλευση των Δελφών στις 02.11.2017), ότι η τοπική κοινωνία εύκολα θα μπορούσε να εκτραπεί εις βάρος της, αν εμείς δεν απλώναμε προστατευτικό μανδύα.
Από την άλλη πλευρά, όλο αυτό το χρονικό διάστημα, με συνεχείς δημόσιες τοποθετήσεις της (facebook κ.α.) η κ. Ψάλτη πολιτικολογεί ανεπίτρεπτα και στρέφεται εναντίον της δημοτικής μας αρχής και της τοπικής κοινωνίας, που μάλιστα την έχει πολλαπλά τιμήσει.

Επειδή δεν είναι ανεκτό να παρεμβαίνουν δημόσια υπηρεσιακοί παράγοντες του Υπουργείου Πολιτισμού στα τοπικά πολιτικά τεκταινόμενα και ειδικότερα στα δημοτικά πράγματα, ζητούμε να σταματήσει αυτή η συμπεριφορά και να περιοριστεί η κ. Προϊσταμένη στα καθήκοντά της.

Ως εκφραστές της τοπικής μας κοινωνίας, δεν έχουμε σκοπό να ζητήσουμε από κανέναν άδεια για να διεκδικήσουμε αυτό που δικαιούται ο ιστορικός μας τόπος, πολύ περισσότερο όταν οι αγώνες μας δίνονται πάντα με ευπρέπεια, αλλά και με πολιτικό δυναμισμό, γι’ αυτό και φέρνουν αποτελέσματα.

———————————————————————————————————–

Ο Δήμαρχος Δελφών

Θανάσης Παναγιωτόπουλος

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.