Παύλιανη Φθιώτιδας, ένα παράθυρο στην Οίτη

 Παύλιανη Φθιώτιδας, ένα παράθυρο στην Οίτη

 Στην Παύλιανη Φθιώτιδας, χωριό χτισμένο στις δασωμένες πλαγιές της Οίτης(υψόμετρο 1.030), ανάμεσα στα έλατα, τις καρυδιές και τα κρύα νερά, λειτουργεί το Κέντρο Ενημέρωσης για την Οίτη μερίμνη του Φορέα Διαχείρισης Εθνικού Δρυμού Οίτης

   

Το Κέντρο Ενημέρωσης στεγάζεται σε παραχωρημένη από το Δήμο Λαμιέων αίθουσα του παλαιού δημοτικού σχολείου της Παύλιανης, που βρίσκεται στην κεντρική πλατεία του χωριού. Η αίθουσα έχει διαμορφωθεί κατά τέτοιον τρόπο, ώστε να λειτουργεί ως ένα σύγχρονο Κέντρο Ενημέρωσης για όλες τις ηλικίες, που αποσκοπεί στην εξοικείωση του κοινού με τη βιοποικιλότητα και το φυσικό πλούτο της πανέμορφης Οίτης.

Συγκεκριμένα, το Κέντρο Ενημέρωσης περιλαμβάνει εκθεματικές επιφάνειες (πανό) που περιγράφουν συνοπτικά το φυσικό περιβάλλον της Οίτης (χλωρίδα, πανίδα, γεωμορφολογικά στοιχεία), αλλά και την ανθρωπογεωγραφία της περιοχής (ιστορία, μύθοι, παραδοσιακές ασχολίες). Επίσης, ψηφιακό διαδραστικό πίνακα (πίνακα αφής) με διάφορα εκπαιδευτικά παιχνίδια-εφαρμογές, ηχητική εγκατάσταση με ήχους ζώων του δάσους, επιφάνεια τοίχου με παζλ για αντιστοίχιση κ.ά.

Στόχος όλων των ανωτέρω είναι η διά των αισθήσεων (αφή, όραση, ακοή) γνωριμία με τη βιοποικιλότητα του ορεινού όγκου της Οίτης, καθώς και η ευαισθητοποίηση των επισκεπτών σε θέματα περιβαλλοντικής προστασίας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο χώρος του Κέντρου Ενημέρωσης για την Οίτη επιτρέπει την πρόσβαση και σε άτομα με ειδικές ανάγκες.

Το Κέντρο Ενημέρωσης είναι ανοιχτό συγκεκριμένες ημέρες και ώρες, κατόπιν συνεννοήσεως με το Φορέα Διαχείρισης Εθνικού Δρυμού Οίτης (τηλ. επικοινωνίας 22310 59007).

Η είσοδος στο Κέντρο Ενημέρωσης είναι ελεύθερη για το κοινό, η δε ενημέρωση-ξενάγηση στο χώρο γίνεται δωρεάν από το προσωπικό του Φορέα Διαχείρισης.

Όσοι αγαπούν τη φύση και τις περιπατητικές διαδρομές μπορούν να συνδυάσουν την επίσκεψή τους στο Κέντρο Ενημέρωσης για την Οίτη με ένα θαυμάσιο περίπατο στο παρκάκι αναψυχής της Παύλιανης ή σε κάποιο μονοπάτι της περιοχής (π.χ., μονοπάτι του Ηρακλή) συνοδεία του προσωπικού του Φορέα Διαχείρισης Εθνικού Δρυμού Οίτης.

Υπενθυμίζουμε ότι η προστασία και διαχείριση του Εθνικού Δρυμού Οίτης και της ευρύτερης περιοχής του όρους έχει ανατεθεί στο Φορέα Διαχείρισης Εθνικού Δρυμού Οίτης, που εποπτεύεται από το Υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής.

Οι συνηθέστερες προσβάσεις προς την Οίτη είναι είτε από τα χωριά Καστανιά καιΝεοχώρι (από το βορρά, μέσω Υπάτης) είτε από τα χωριά Παύλιανη και Πυρά (από το νότο). Η πρόσβαση σε όλες τις περιπτώσεις γίνεται μέσω χωματόδρομων μέτριας βατότητας και με ψηλό όχημα ή 4×4.

Βαγγέλης Στεργιόπουλος

 http://www.in.gr/

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.