Αίσιο τέλος με ΕΥΔΑΠ για Δήμο Δελφών

April 12, 2018 

Θετική κατάληξη είχε, όπως αναμενόταν, ο συμβιβασμός μεταξύ Δήμου Δελφών και ΕΥΔΑΠ Παγίων, υπό τη σκέπη του Υπουργείου Μεταφορών, κατά τη σημερινή τρίτη και τελική σύσκεψη στο

Υπουργείο. Ο Δήμος Δελφών αναλαμβάνει να αποπληρώσει με διακανονισμό σε βιώσιμο χρονικό ορίζοντα το χρέος των 3 εκ. ευρώ, ώστε να αρθούν οι κατασχέσεις που είχε επιβάλει η εταιρεία προς το Δήμο και να επανέλθει η κανονικότητα στην οικονομική λειτουργία του Δήμου. Ταυτόχρονα, μεταξύ Υπουργείου Υποδομών και Δήμου Δελφών υπογράφηκε πρωτόκολλο συνεργασίας, με το οποίο ο Δήμος Δελφών θα λάβει σειρά έργων εν είδει αντισταθμιστικών.
Αναλυτικά η ενημέρωση από το Δήμο Δελφών έχει ως εξής
Σε συμφωνία για την επίλυση των εκκρεμοτήτων με την εταιρεία Παγίων ΕΥΔΑΠ κατέληξε σήμερα ο Δήμος Δελφών, ενώ ταυτόχρονα υπογράφηκε Πρωτόκολλο συναντίληψης μεταξύ του Γενικού Γραμματέα του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών κ Γεωρ. Δέδε και του Δημάρχου Δελφών Θανάση Παναγιωτόπουλου με αντικείμενο την ενίσχυση του Δήμου Δελφών προκειμένου να υλοποιήσει απαραίτητα αναπτυξιακά για το Δήμο έργα.
Η συμφωνία μεταξύ της εταιρείας παγίων ΕΥΔΑΠ και του Δήμου Δελφών περιλαμβάνει τον μακροχρόνιο διακανονισμό αποπληρωμής της οφειλής από το αδιύλιστο νερό που χορήγησε η ΕΥΔΑΠ παγίων κατά τα έτη 2012-2017 (συνολικού ύψους περίπου 3 εκ. ευρώ, ήτοι 2 εκ. ευρώ περίπου ως το Σεπτέμβριο του 2014 κι 1 εκ.ευρώ έκτοτε και ως τον Απρίλιο του 2017), καθώς και την στο εξής εξακολούθηση χορήγησης αδιύλιστου νερού στη ΔΕΥΑ Δήμου Δελφών με σύμβαση που θα υπογραφεί μεταξύ των δύο φορέων. Παράλληλα, συμφωνήθηκε η άμεση άρση των κατασχέσεων στους τραπεζικούς λογαριασμούς του Δήμου Δελφών που είχε επιβάλει η ΕΥΔΑΠ Παγίων στις εμπορικές τράπεζες.
Με το Μνημόνιο συναντίληψης μεταξύ του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών και του Δήμου Δελφών αποφασίστηκαν:
1) Η άμεση ένταξη στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων του Υπουργείου για το 2018 δύο σημαντικών έργων: α) Η αναβάθμιση του Ταχιδυιλιστηρίου Δεσφίνας (έργο απαραίτητο για την επίλυση του προβλήματος υδροδότησης Κίρρας κα Ιτέας), ύψους 500.000 ευρώ και β) η συντήρηση της δημοτικής οδοποιίας, ύψους 400.000ευρώ,
2) Η χρηματοδότηση κι άλλων αναπτυξιακών έργων τα επόμενα χρόνια και
3) Η εκπόνηση πλήρους διαχειριστικού σχεδίου για την αξιοποίηση των υδατικών πόρων, την οποία έχει προγραμματίσει ως προτεραιότητα σε μια ευρύτερη έκταση το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών, αλλά ειδικότερα στην περίπτωση του Δήμου Δελφών δεσμεύεται να χρηματοδοτήσει όλα τα έργα που θα προκύψουν από τη μελέτη αυτή ως απαραίτητα, ώστε να εξασφαλιστεί η αξιοποίηση των υδατικών πόρων της περιοχής μας σε ορίζοντα πενήντα ετών.
Στη σημερινή τελική σύσκεψη (τρίτη κατά σειρά), πλην της αντιπροσωπείας του Δήμου Δελφών, συμμετείχαν ο Πρόεδρος της εταιρείας Παγίων ΕΥΔΑΠ κ. Στυλιανός Κοροβέσης με συνεργάτες του, στελέχη του Υπ. Υποδομών και Μεταφορών, καθώς κι ο Βουλευτής Φωκίδας Ηλίας Κωστοπαναγιώτου με συνεργάτες του. Το σχέδιο συμφωνίας και στα δύο του σκέλη θα εισαχθεί σύντομα με τη νόμιμη διαδικασία για ψήφιση στο δημοτικό συμβούλιο Δελφών.

Αίσιο τέλος με ΕΥΔΑΠ για Δήμο Δελφών

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.