Το πλατανι στην Επιτροπη Περιβαλλοντος της Βουλης

Τετάρτη 26 Δεκεμβρίου, 2018

Με νέα πρωτοβουλία του Υφ. Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργου Δημαρά, και της προέδρου της Επιτροπής Περιβάλλοντος της Βουλής, Κατερίνας Ιγγλέζη, πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 19 Δεκεμβρίου συνεδρίαση της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Προστασίας του Περιβάλλοντος της Ελληνικής Βουλής, σε συνέχεια της πρόσφατης σχετικής σύσκεψης στην έδρα του Υπουργείου μετά και την ημερίδα «Πλατάνι – Καστανιά: Αντιμετωπίζοντας τις απειλές» όπου το θέμα αναδείχθηκε σε όλο του το εύρος.


«Το θανατηφόρο μεταχρωματικό έλκος του πλατάνου προκαλεί μια τεράστια οικολογική καταστροφή που βρίσκεται σε εξέλιξη με σύμμαχο κυρίως την αδράνεια πολιτών και υπηρεσιών» τόνισε ο καθ. Τσόπελας (Τακτικός Ερευνητής του Ινστιτούτου Μεσογειακών Δασικών Οικοσυστημάτων-ΙΜΔΟ, Ειδικός στη Φυτοπαθολογία) που ήταν ο κύριος εισηγητής, ενώ τόνισε τα χρόνια προβλήματα της δημόσιας διοίκησης στην αυστηρή εφαρμογή της φυτοϋγειονομικής νομοθεσίας καθώς και τα προβλήματα υποστελέχωσης, ιδιαίτερα των απομακρυσμένων Δασαρχείων: «η Ελλάδα βρίσκεται δυστυχώς μεταξύ Αυστραλίας (όπου το πλαίσιο είναι αυστηρότατο) και της Αλβανίας (όπου δεν γίνεται απολύτως τίποτα)» ανέφερε χαρακτηριστικά, προτείνοντας επιπλέον μέτρα και δράση που στοιχίζουν «ελάχιστα εάν εφαρμοστούν άμεσα και γρήγορα στις νέες εστίες όπου εμφανίζεται το παθογόνο και πριν η ασθένεια πάρει διαστάσεις».
Η κα. Τσαγκάρη (Δ/τρια και Τακτική Ερευνήτρια του ΙΜΔΟ) τόνισε την ανάγκη χρηματοδότησης της έρευνας, ο κ. Καρέτσος (Αναπλ. Ερευνητής ΙΜΔΟ, Ειδικός στη Δασική Οικολογία) ανέφερε τη μεγάλη σημασία του είδους για τα υδάτινα οικοσυστήματα και την ιστορική και πολιτισμική αξία του, και η κα. Αβραμίδου (Δόκιμη Ερευνήτρια ΙΜΔΟ, Ειδική στην Δασική Γενετική) την ανάγκη για διατήρηση του γενετικού υλικού, την εύρεση ανθεκτικών ατόμων και την αναζήτηση ανθεκτικών γονιδίων για την σωτηρία του. Ο κ. Βακάλης (Γεν. Δ/ντής Δασών και Δασικού Περιβάλλοντος) ανέλυσε τις δράσεις που έχουν υλοποιηθεί μέχρι σήμερα από τη Δασική Υπηρεσία και την δυνατότητα να χρηματοδοτηθούν ακόμη και από ευρωπαϊκά κονδύλια ενώ τέλος ο κ. Γκουντούφας (Προϊστάμενος της Δ/νσης Προγραμματισμού και Δασικής Πολιτικής) ανέφερε την ανάγκη για επικαιροποίηση της σχετικής ΚΥΑ, της υλοποίησης Τοπικών και Περιφερειακών Σχεδίων Δράσης, την έκδοση ΔΑΔ απαγόρευσης υλοτομίας και την εφαρμογή μέτρων χωρίς χρονοβόρες διαδικασίες με επιβολή κυρώσεων ιδιαίτερα στις συμβάσεις των δημοσίων έργων καθώς και την ανάγκη καμπάνιας ενημέρωσης εθνικής εμβέλειας στα Μ.Μ.Ε. αναφέροντας χαρακτηριστικά: «πρέπει να δράσουμε έγκαιρα, ευέλικτα, αποτελεσματικά και επαγγελματικά».
Εντύπωση προκάλεσε σε όλους τους παραβρισκόμενους βουλευτές η πλήρης άγνοια που είχαν επί του θέματος που θυμίζει ακόμη μία «τραγωδία των κοινών» και αναρωτήθηκαν για την επάρκεια του νομοθετικού πλαισίου, την αποτελεσματικότητα και επάρκεια των ελεγκτικών μηχανισμών, καθώς και εάν έχουν αξιολογηθεί οι ανειλημμένες δράσεις. Σημειώθηκε η ανάγκη συνεργασίας με τις τεχνικές υπηρεσίες των ΟΤΑ που με τους καθαρισμούς ρεμάτων και επαρχιακού δικτύου μπορεί να εξαπλώσουν την ασθένεια πολλά χιλιόμετρα (αναφερόμενοι ιδιαίτερα σε νέες περιοχές στην Εύβοια), καθώς και στους εργολάβους της ΔΕΔΔΥΕ που με τους καθαρισμούς της βλάστησης κατά μήκος των γραμμών μπορεί να εξαπλώσουν την ασθένεια σε όλη την χώρα.
Κλείνοντας ο Γιώργος Δημαράς, ευχαρίστησε όλους για τη διοργάνωση και τόνισε ότι το θέμα είναι εθνικής σημασίας αναφέροντας ότι «αργήσαμε, νιώθω ότι ενώ ξέραμε το πρόβλημα πάνω από 10 χρόνια, κάπου κολλάμε, ντρέπομαι για την κατάσταση του ελληνικού κράτους που δείχνει να είναι τόσο αναποτελεσματικό», ενώ δεσμεύτηκε, έχοντας ήδη συλλέξει πολλές προτάσεις, να προχωρήσει άμεσα σε νομοθετικές ενέργειες και περαιτέρω πρωτοβουλίες ενημέρωσης όλων των αρμοδίων, αλλά και των πολιτών.
greenagenda

www.amfissaface.gr

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.