ΠΤΔ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΜΦΙΣΣΑ: ΔΕΝ ΘΑ ΕΠΙΤΡΕΨΟΥΜΕ, ΣΕ ΚΑΝΕΝΑ, ΝΑ ΞΑΝΑΚΑΝΕΙ ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ ΜΙΑ «ΣΚΟΤΕΙΝΗ ΗΠΕΙΡΟ»

Με στόχο την επίτευξη των στόχων μας αλλά και τη συνεργασία με τους εταίρους μας στην ΕΕ και την Ευρωζώνη για την ολοκλήρωση του ευρωπαϊκού οικοδομήματος και την καταπολέμηση φοβικών συνδρόμων που αγγίζουν τα όρια της ρατσισμού και ενίοτε της ναζισμού, κρίσιμων Ευρωεκλογών, έστειλε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Προκόπης Παυλόπουλος από την Αμφισσα, όπου εγκαινιάστηκε το Μουσείο Ελληνικής Επανάστασης της πόλης.

Ο κ. Ο Παύλοπουλος τόνισε ότι «Μόνο ενωμένοι εμείς, οι Έλληνες, μπορούμε να επιτύχουμε τις οποιεσδήποτε μας στόχοι και πολύ συχνά να μεγαλώσουμε. Η διχόνοια, αντιθέτως, έχει βρει στο παρελθόν ακόμα και τμήματα του Εθνικού μας Κορμού ». Όπως εξηγήθηκε «έχει αποδειχθεί αυτό η ίδια η μακρά Ιστορική μας πορεία, και μάλιστα σε περιοχές δράσης και σε γενικές δραστηριότητες πολύ διαφορετικές μεταξύ τους, από το πεδίο των αγώνων ως τα πεδία της Εξωτερικής Πολιτικής, της Οικονομίας, της Επιστήμης, των Γραφών και Τεχνών, της Πολιτισμού εν γένει. Εμείς, οι Ελληνες, διαθέτουμε ανεξάντλητο δημιουργικό ταλέντο, συχνά όμως δεν έχουμε, αν και ατυχές, να ομονοήσουμε όταν επιβάλλεται να δράσουμε συλλογικά ».

Αναφερόμενος στην εξαιρετικά κρίσιμη συνάφεια των προσεχών Ευρωεκλογών, η συνεργασία όλων των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι απαραίτητη για την καταπολέμηση των φοβικών συρραφών και συμπεριφορών που αγγίζουν τα όρια της ρατσιστικής, και συχνά της επερχόμενης ναζισμού, και που δεν ταιριάζουν στους Λαούς της Ευρώπη.

«Δεν θα επιτρέψουμε, σε καμία περίπτωση, να ξανακάνουμε την Ευρώπη μια« σκοτεινή ήπειρο », για να θυμηθούμε τον τίτλο του ομολόγου βιβλίου του Μαρκ Μαζάουερ» τόνισε ο Πρόεδρος και πρόσθεσε ότι «η Ευρώπη θα παραμείνει πρωθυπουργός της Δημοκρατίας και θα υπερασπιστεί το Κοινωνικό Κράτος της Δικαιοσύνης , προκειμένου να καταπολεμήσει τις ανισότητες, οι οποίες γεννούν ή υποθάλπουν τις ακραίες πολιτικές στάσεις της λαϊκισμού, οι οποίες επιβλέπουν άμεσα την Ευρωπαϊκή Οικογένεια ».

Μάλιστα, σημείωσε ότι «είναι χρέος δικό μας, των Ελλήνων, αλλά και των άλλων Ευρωπαϊκών Λαών, να εργασθούμε, από κοινού, προς αυτή την κατεύθυνση, για χάρη των γενεών που έρχονται αλλά και για να διαδραματίσει η Ευρωπαϊκή Ένωση τον πλανητικό ρόλο που της αναλογεί στον σύγχρονο Κόσμο, σύμφωνα με την Ιστορία της, την Δημοκρατία της και τον Πολιτισμό της».

«Με βάση τα προαναφερθέντα, εμείς οι Έλληνες, οφείλουμε να εργασθούμε με συνέπεια και στοχοπροσήλωση, από κοινού με τους εταίρους μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στην Ευρωζώνη, για την ολοκλήρωση του Ευρωπαϊκού Οικοδομήματος, με στόχο την ενοποίηση της Ευρώπης υπό όρους Αντιπροσωπευτικής Δημοκρατίας και Κοινωνικού Κράτους Δικαίου. ‘Αλλωστε, η ευημερία της Ελλάδας προϋποθέτει μια δημοκρατική και ευημερούσα Ευρωπαϊκή Ένωση» υπογράμμισε ο Πρόεδρος.

Αναφερόμενος στην ιστορική πόλη της ‘Αμφισσας, υπενθύμισε την σπουδαία προσφορά των κατοίκων της πρώτα στην Εθνική Παλιγγενεσία, τον Μεγάλο Αγώνα του Έθνους μας για Ελευθερία, και ακολούθως στην περαιτέρω ανάπτυξη και προκοπή της Πατρίδας μας και σημείωσε ότι η στρατηγικής, λόγω της γεωγραφικής της θέσης, σημασίας κατάληψη της ‘Αμφισσας από τους Έλληνες καθόρισε την εξέλιξη της Επανάστασης στην Ρούμελη, καθώς ο ενθουσιασμός που προκάλεσε η σχετική είδηση στους υπόλοιπους αγωνιστές είχε πολλαπλασιαστικώς θετικά αποτελέσματα.

«Κυρίως, όμως, προκάλεσε μια πρωτόγνωρη αίσθηση Ελευθερίας και μπόλιασε τις ψυχές των εξεγερμένων Ελλήνων μ’ ελπίδα, ενισχύοντας την αυτοπεποίθησή τους ότι ο Αγώνας τους για «της Πατρίδος την Ελευθερία και του Χριστού την Πίστη την Αγία» μπορεί και πρέπει, πάση θυσία, να ευοδωθεί. Το εμβληματικό Κάστρο των Σαλώνων κατέστη ένα από τα πρώτα σύμβολα Ελευθερίας των Ελλήνων στον Αγώνα τους κατά του τουρκικού ζυγού» παρατήρησε.

Επισήμανε, επίσης, ότι μορφές όπως του Επισκόπου Σαλώνων Ησαΐα, του Ανδρούτσου, του Γκούρα, του Διάκου, του Δυοβουνιώτη, του Μακρυγιάννη και, κατ’ εξοχήν, του Πανουργιά μαρτυρούν την ποιότητα των Ανδρών που γεννά τούτη η Γη. Επιπλέον, ο θρίαμβος των Ελλήνων στα Σάλωνα μας οδηγεί στ’ ακόλουθα πολύ χρήσιμα συμπεράσματα, που οφείλουν ν’ αποτελέσουν πυξίδα πορείας για εμάς, σήμερα και στο μέλλον.

Υπενθυμίζοντας την δράση της Πανουργίας σε δύσκολες στιγμές του αγώνα, υπογράμμισε ότι μας έμαθε: Την ανάγκη για ομόνοια και δημιουργική συνειδητοποίηση. Ο «Θαρραλέος πολεμιστής, με άδολη ψυχή αλλά και στρατηγικό μυαλό, όπως αποδεικνύεται από το σχέδιο καύσης των σιτηρών που κατασκεύασε για να« στερήσει »από τον Δράμαλη και τον στρατό του, ο Πανουργιάς ήταν αφοσιωμένος, ψυχή και σώμα, μόνο στην ιδανική Απελευθερωτική Αγώνα των Ελλήνων. Κρατήθηκε μακριά από το θυσανισμό του 1825 και προσπάθησε – δυστυχώς – ατυχώς – να ζήσει τον Οδυσσέα Ανδρούτσο. Ας μη λησμόνουμε, λοιπόν, ποτέ το εμβληματικό παράδειγμα της κομμουνιστικότητας, της αυτοθυσίας και της αφοσίωσης του αγαθού της ομόνοιας που παρουσιάζει η Πανουργία »κατέληξε ο Πρόεδρος.

(ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.