Αναλυτικός οδηγός του υπουργείου Εσωτερικών για τις εκλογές

Χρήσιμες πληροφορίες για τους ψηφοφόρους των ευρωεκλογών και των δημοτικών εκλογών της 26ης Μαΐου και της 2ας Ιουνίου 2019, δημοσίευσε το υπουργείο Εσωτερικών.

Α. ΓΕΝΙΚΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΠΟΥ ΑΦΟΡΟΥΝ ΣΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ
1. Πότε και για ποιες εκλογές ψηφίζουμε;

Οι Ευρωεκλογές στην Ελλάδα διεξάγονται ταυτόχρονα με τον πρώτο γύρο περιφερειακών, δημοτικών και κοινοτικών εκλογών την Κυριακή 26 Μαΐου 2019. Η ψηφοφορία διαρκεί από τις 7:00 το πρωί έως τις 7 το μεσημέρι.
Ειδικότερα για τις Ευρωεκλογές, στα υπόλοιπα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στο έδαφος των οποίων θα ψηφιστούν οι Έλληνες εκλογείς που διαμένουν ή βρίσκονται σε αυτούς κατά την ημέρα των εκλογών, η ημέρα της ψηφοφορίας είναι η Σάββατο 25 Μαΐου 2019, από τις 7: 00 το πρωί μέχρι τις 7:00 το απόγευμα τοπική ώρα.
Την Κυριακή 26 Μαΐου 2019 ψηφίζουμε για:
Ευρωεκλογές
Περιφερειακές Εκλογές
Δημοτικές Εκλογές
Κοινοτικές Εκλογές
2. Η ψήφος είναι υποχρεωτική;
Η άσκηση του εκλογικού δικαιώματος σύμφωνα με την εκλογική νομοθεσία είναι υποχρεωτική. 6. Τι να κάνω αν δεν μπορώ να βρω την ονομασία μου στους εκλογικούς καταλόγους; Εάν δεν μπορείτε να βρείτε το όνομά σας, στα δημοτικά καταλόγους απευθυνθείτε στη Δήμη στην οποία έχετε εγγραφεί, μέχρι την λήξη της ψηφοφορίας. Εφόσον ζητηθεί, οι εφορευτικές επιτροπές υποχρεούνται να τους διευκολύνουν. 11. Σε ποια ηλικία αποκτάται το δικαίωμα της ψήφου; Η «κομμένη» ταυτότητα είναι αποδεκτή. Εάν έχετε αλλάξει τα προσωπικά σας στοιχεία (π.χ. αλλαγή επωνυμίας λόγω διαζυγίου), θα πρέπει να προσκομίσετε τα σχετικά δικαιολογητικά. Οι στρατιωτικοί και οι υπάλληλοι των φορέων ασφαλείας χρησιμοποιούν την υπηρεσία ταυτότητά τους.
3. Ποιοι εξαιρούνται από την άσκηση του εκλογικού δικαιώματος;
Από την υποχρεωτική άσκηση του εκλογικού δικαιώματος απαλλάσσονται νόμιμα οι κάτοικοι εξωτερικού, οι οποίοι έχουν συμπληρώσει το 70ο έτος της ηλικίας τους και μόνο για τις δημοτικές εκλογές που διαμένουν την ημέρα της ψηφοφορίας σε απόσταση μεγαλύτερη των 200 χιλιομέτρων από το εκλογικό τμήμα στο οποίο ψηφίζουν.
4. Πού μπορώ να ψηφίσω;
Οι ψηφοφορίες ψηφίζονται σε δύο γειτονικά τμήματα (π.χ. 123Α, 123Β)
Α Τμήμα: Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και Περιφέρεια, Β Τμήμα: Δήμος και Κοινότητα.
Έτσι,
αποφεύγεται ο συνωστισμός σε ένα μεγάλο εκλογικό τμήμα
Οι πολίτες εξυπηρετούνται από 2 δικαστικούς
αντιπρόσωποι Οι δικαστικοί αντιπρόσωποι υπολογίζουν μόνο 2 κουπόνια
5. Πώς θα μάθω ποια είναι η ψήφος μου;
Οι εκλόγοι μπορούν να μάθουν πού ψηφίζουν:
Μέσω της ιστοσελίδας του Υπουργείου Εσωτερικών www.ypes.gr
«Μάθε πού Ψηφίζεις»
Καλώντας στο Τηλεφωνικό Κέντρο της Διεύθυνσης Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης του Υπουργείου Εσωτερικών και στο τηλέφωνο 213 136 1500, από Δευτέρα έως Κυριακή, 09:00 μέχρι τις 17:00.
Προσοχή: Για την διευκόλυνση των εκλογέων, προτείνεται η χρήση της διαδικτυακής εφαρμογής στο www.ypes.gr «Μάθε να ψηφίζεις» και μόνο σε περίπτωση που αντιμετωπίζεις δυσκολία επικοινωνίας μέσω τηλεφώνου με ενημέρωση των πολιτών για ενημέρωση του εκλογικού τμήματος που ψηφίζουν.

7. Βρήκα το όνομά μου σε άλλο δήμο από εκεί στον οποίο είμαι κάποιος. Τι κάνει;
Οι εκλογικοί κατάλογοι για τις εκλογές του Μαΐου 2019 περιλαμβάνουν τις μεταβολές μέχρι τις 28 Φεβρουαρίου 2019 και δεν μπορούν να τροποποιηθούν.
Ενδεχομένως η αίτησή σας για μετατόπιση υποβλήθηκε μετά τις 28 Φεβρουαρίου 2019.
Για τις μελλοντικές εκλογές, απευθυνθείτε στο Δήμο σας, για να ενημερώσετε τα στοιχεία σας.
8. Ανακάλυψα ότι είμαι διπλοεγγεγραμμένος. Τι κάνει;
Είστε εγγεγραμμένος στα δημοτολόγια δύο ή περισσοτέρων δήμων. Για τις εκλογές του 2019, πρέπει να ψηφίσετε στη δήμο της νόμιμης εγγραφής σας, η οποία επαληθεύεται κατόπιν επικοινωνίας σας με τους οικείους δήμους. Ο δικαστικός αντιπρόσωπος θα σας καλέσει να υπογράψετε υπεύθυνη δήλωση ότι γνωρίζετε ότι είστε διπλόλογος και δεν έχετε ψηφίσει ούτε ψηφίζετε αλλού. Αυτές οι δηλώσεις θα συγκεντρώνονται στο Υπουργείο Εσωτερικών και θα διασταυρωθούν. Με αυτήν την διαδικασία διασφαλίζεται η κυριαρχία των εκλογών. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η διπλόφαση απαγορεύεται και τιμωρείται αυστηρά.
9. Είμαι Ελληνας πολίτης και στις εκλογές του Μαΐου 2019 θα είναι εξωτερικός. Μπορώ να ψηφίσω από εκεί;
Για τις Ευρωεκλογές μπορείτε να ψηφίσετε στην Περιφέρεια της οικείας ελληνικής Συμβουλευτικής Αρχής σε κράτος μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, εφόσον υποβάλατε την σχετική αίτηση μέχρι τις 5 Απριλίου 2019, ώστε να συμπεριληφθείτε σε ειδικό εκλογικό κατάλογο Ελλήνων κατοίκων της ΕΕ. Ειδικότερα για τους Έλληνες που διαμένουν στην Ελλάδα η αντίστοιχη ημερομηνία για την υποβολή αίτησης ήταν η 10η Απριλίου 2019.
Οι Έλληνες πολίτες που διαμένουν ή θα βρεθούν στο εξωτερικό την ημέρα της ψηφοφορίας και επιθυμούν να ψηφίσουν στις δημοτικές και περιφερειακές εκλογές, μπορούν να ασκήσουν εκλογικό τους δικαίωμα μόνο στην Ελλάδα.
10. Υπάρχουν διαθέσιμες διευκολύνσεις για ψηφοφόρους ΑΜΕΑ.
Τα ψηφοφόροι με αναπηρία ψηφίζουν με απόλυτη προτεραιότητα.

Στην Ελλάδα, το δικαίωμα ψήφου έχουν, για πρώτη φορά, όλα τα συμπληρώματα του 17ου έτους της ηλικίας τους κατά το έτος των εκλογών. «Αρα για τις εκλογές του 2019, μπορούν να ψηφίσουν όσοι έχουν γεννηθεί από την 1/1/2002 έως και την 31/12/2002.
Φέτος ψηφίζονται για πρώτη φορά 536.920 νέοι ψηφοφόροι από τους οποίους 106.760 πολίτες ηλικίας 17 ετών.
12. Με τι έγγραφα ψηφίζω; Τι κάνω αν έχω χάσει την αστυνομική μου ταυτότητα;
Μπορείτε να ψηφίσετε με την ταυτότητα, το διαβατήριο, την άδεια οδήγησης ή την προσωπική ατζέντα υγείας όλων των ασφαλιστικών ταμείων που έχουν εκδοθεί από τις αρμόδιες ελληνικές αρχές.Οι πολίτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης οφείλουν να προσκομίσουν έγκυρη αποδεικτικό ταυτότητας ή διαβατήριο.
13. Τι να κάνω αν τα στοιχεία μου στους εκλογικούς καταλόγους είναι διαφορετικά από αυτά της ταυτότητας μου;
Εξαρτάται από τις διαφορές. Εάν είναι ουσιώδη, μπορεί να ζητηθεί να προμηθευτείτε, από την περιοχή σας, πιστοποιητικό ταυτότητας. Καλό είναι να εφοδιαστείτε με αυτό έγκαιρα, για να αποφύγετε ταλαιπωρίες της τελευταίας στιγμής.
14. Ειμαι ετεροδημοτης. Ψηφίζω;
Οι ετεροδότες εκλογείς στις δημοτικές και περιφερειακές εκλογές ασκούν το εκλογικό τους δικαίωμα αποκλειστικά και μόνο στο Περιφερειακό Δήμο που είναι δημόσιοι.
Για τις ευρωεκλογές οι ετεροδότες ψηφίζουν αποκλειστικά και μόνο στον τόπο διαμονής τους, στους ειδικούς καταλόγους του Δήμου του οποίου είναι εγγεγραμμένοι. Σημειώνεται ότι οι ψήφοι μαζί με τους άλλους εκλογείς και δεν έχουν συσταθεί ειδικά τμήματα των ετεροδόμων.
Φέτος θα ψηφίσουν σε ολόκληρη την επικράτεια 112.504 ετεροδόμοι.
15. Πόσες ημέρες εκλογική άδεια δικαιούνται, με βάση την χιλιομετρική απόσταση της περιοχής που ψηφίζω;
Όσοι εργάζονται 5 ημέρες δικαιούνται:
Αυτοί που θα μετακινηθούν από 200-400 χιλιόμετρα, 1 εργάσιμη ημέρα
Αυτοί που θα μετακινηθούν από 401 χιλιόμετρα και άνω, 2 εργάσιμες ημέρες, εφόσον κινούνται εξ ολοκλήρου οδικώς με βάση την υπεύθυνη δήλωσή τους
Όσοι εργάζονται 6 ημέρες δικαιούνται:
Αυτοί που θα μετακινηθούν από 100-200 χλμ., 1 εργάσιμη ημέρα
Αυτοί που θα μετακινηθούν από 201-400 χλμ., 2
εργάσιμες ημέρες Αυτοί που θα μετακινηθούν από 401χλμ. και άνω, 3 εργάσιμες ημέρες
Ο αριθμός των ημερών άδειας θα εξεταστεί κατά περίπτωση, ανάλογα με τη διαφορά και τις ειδικές συνθήκες μεταφοράς, χωρίς η άδεια να υπερβαίνει τις 3 εργάσιμες ημέρες. Για τους δύο παραπάνω λόγους, όσοι μετακινούνται σε νησιά για τους οποίους δεν υπάρχει πρόσβαση, ο αριθμός ημερών άδειας δεν υπερβαίνει τις 3 εργάσιμες ημέρες.
16. Μπορώ να ψηφίσω ηλεκτρονικά μέσω διαδικτύου;
Είναι αναγκαίο να παραστείτε προσωπικά στο εκλογικό τμήμα σας.

Β. ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΙΣ ΕΥΡΩΕΚΛΟΓΕΣ
1. Πότε ψηφίζω;
Την Κυριακή 26 Μαΐου 2019 από τις 7 το πρωί μέχρι τις 7 το απόγευμα.
2. Πόσες εκλογικές περιφέρειες έχουν η Ελλάδα για τις Ευρωεκλογές και τους πολίτες;
Για την εκλογή των μελών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, η Ελληνική Επικράτεια αποτελεί μια ενιαία εκλογική περιφέρεια. Συνεπώς τα πολιτικά κόμματα έχουν καταρτίσει ενιαία ψηφοδέλτια ανά την επικράτεια.
Φέτος συμμετέχουν στις Ευρωεκλογές 40 πολιτικές κόμματα και συνασπισμοί κομμάτων.
Η Ελλάδα εκλέγει συνολικά 21 αντιπροσώπους στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, κατέχει δηλαδή 21 θέσεις.
3. Βάζω σταυρούς στις Ευρωεκλογές και αν ναι πόσους;
Ο εκλογέας μπορεί να εκφράσει την προτίμησή του υπέρ τεσσάρων (4) ανώτατων υποψηφίων του συνδυασμού που θα επιλέξει.
4. Ποιοι έχουν δικαίωμα ψήφου στις Ευρωεκλογές του 2019 στην Ελλάδα;
α. Δικαίωμα ψήφου για την εκλογή των Ελλήνων – μέλη στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έχουν οι Έλληνες πολίτες που:
συμπληρώνουν την ηλικία των 17 ετών κατά το έτος εκλογής (μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου του 2019). Σε αυτές τις εκλογές για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα ψηφιστούν όσοι έχουν γεννηθεί από 1.1.2002 έως 31.12.2002
Είναι εγγεγραμμένοι σε εκλογικό κατάλογο του δήμου της χώρας και δεν έχουν στερηθεί του δικαιώματος του εκλέγειν.
β. Το εκλογικό δικαίωμα έχει επίσης και οι πολίτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης που:
Διαμένουν στην Ελλάδα και συμπληρώνουν την ηλικία των 17 ετών κατά το έτος εκλογής (μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2019). Στις εκλογές του 2019 για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, θα ψηφίσουν όσοι έχουν γεννηθεί από 1.1.2002 έως 31.12.2002.
Δεν έχουν στερηθεί το δικαίωμα του εκλέγειν στην Ελλάδα και στο κράτος μέλος καταγωγής τους.
Έχουν εγγραφεί στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους του δήμου της Ελλάδος μέχρι τις 28 Φεβρουαρίου 2019.
Φέτος έχουν εγγραφεί στους εκλογικούς καταλόγους 22.812 πολίτες των λοιπών κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
5. Ποιο είναι το κατώτερο όριο για την είσοδο των πολιτικών κομμάτων στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο;
Τα πολιτικά κόμματα πρέπει να συγκεντρώνουν τουλάχιστον το 3% των ψήφων για να μπορέσουν να εκλέξουν τον ευρωβουλευτή.
6. Πώς θα εκλεγούν οι βουλευτές του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα;
Σύμφωνα με την νομοθεσία της ΕΕ, όλες οι χώρες πρέπει να χρησιμοποιούν εκλογικά συστήματα που να εξασφαλίζουν αναλογική εκπροσώπηση, γεγονός που σημαίνει ότι ο αριθμός των εκλεγμένων μελών από κάθε κόμμα εξαρτάται από το ποσοστό των ψήφων που έλαβε το κόμμα. Στην Ελλάδα εφαρμόζεται η ψηφοφορία με προτίμηση στις προτιμήσεις, πράγμα που δίνει στους ψηφοφόρους τη δυνατότητα να επωφεληθούν συγκεκριμένων υποψηφίων. Οι ψηφοφορίες των κομμάτων ή συνδυασμών μπορούν να τεθούν μέχρι και τέσσερις (4) κούρσες προτιμήσεων. Οι υποψήφιοι που λαμβάνουν τα περισσότερα κρούσματα προτιμήσεως εκλέγονται, εφόσον το βέβαια το κόμμα έχει εξασφαλίσει έδρα.
7. Πώς θα μάθω ποιοι είναι υποψήφιοι;
Ο Άρειος Πάγος, ως αρμόδιο Δικαστήριο της Ελλάδας, ανακοίνωσε τους υποψηφίους κατά συνδυασμούς στις 12 Μαΐου 2019, δύο εβδομάδες πριν από τις εκλογές. Περισσότερες πληροφορίες www.areiospagos.gr.
8. Πους θα δουν τα αποτελέσματα των Ευρωεκλογών;
Τα αποτελέσματα των εκλογών ανακοινώνονται ζωντανά στην ιστοσελίδα του Υπουργείου Εσωτερικών ( https://ekloges.ypes.gr ), για κάθε τμήμα μετά την αποστολή τους, στο Υπουργείο, από τον Δικηγορικό Αντιπρόσωπο την Κυριακή 26 Μαΐου 2019.
9. Ποια είναι τα επόμενα βήματα αμέσως μετά τις Ευρωεκλογές;
Τις ημέρες αμέσως μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων, τα νέα μέλη του νέου Κοινοβουλίου εργάζονται για να σχηματίσουν πολιτικές ομάδες. Η πολιτική σύνθεση της νέας Βουλής θα καταστήσει ενδεχομένως αναγκαία τη δημιουργία νέων συμμαχιών και την εμφάνιση νέων ομάδων. Στην πρώτη συνεδρίαση της ολομέλειας, το νέο Κοινοβούλιο θα εκλέξει τον νέο Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Το νέο Κοινοβούλιο θα εκλεγεί στη συνέχεια τον νέο Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και αργότερα θα εξετάσει και θα εγκρίνει ολόκληρη την Επιτροπή.

Γ. ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ
Στις δημοτικές εκλογές 2019 ψηφίζουν:
για την επιλογή των περιφερειακών και δημοτικών αρχών
για την επιλογή περιφερειακών και περιφερειακών συμβουλίων μελών
για την ανάδειξη του δημοτικού συμβουλίου και δημοτικών συμβουλίων
για την ανάδειξη των οργάνων διοίκησης των κοινοτήτων των 300 κατοίκων ή των προεδρικών κοινοτήτων για τις κοινότητες έως 300 κατοίκους)
1. Πότε ψηφίζω;
Την Κυριακή 26 Μαΐου 2019, και εάν χρειαστεί, και την Κυριακή 2 Ιουνίου 2019 (σε όλες τις κοινότητες και τις περιφέρειες δεν υπήρξε συνδυασμός συγκεντρώνοντας το 50% συν 1 ψήφο), από τις 7 το πρωί μέχρι τις 7 το απόγευμα.
2. Πόσους σταυρούς προτίμησης σημειώνω;
Περιφερειακές Εκλογές:
Με την προϋπόθεση ότι ο εκλογέας εκφράζει την προτίμησή του:
Προς έναν (1) υποψήφιο σύμβουλο στις εκλογικές περιφέρειες όπου εκλέγονται μέχρι 3 περιφερειακούς συμβούλους.
Προς έναν (1) ή δύο (2) υποψηφίους συμβούλους στις εκλογικές περιφέρειες όπου εκλέγονται από 4 έως και 7 περιφερειακούς συμβούλους.
Προς έναν (1) ή δύο (2) ή τρεις (3) υποψήφιους συμβούλους στις εκλογικές περιφέρειες όπου εκλέγονται από 8 έως και 12 περιφερειακούς συμβούλους.
Προς έναν (1) ή δύο (2) ή τρεις (3) ή τέσσερις (4) υποψήφιους συμβούλους στις εκλογικές περιφέρειες όπου εκλέγονται περισσότεροι από 12 περιφερειακούς συμβούλους.
Δημοτικές Εκλογές:
Σε δήμους που αποτελούν ενιαία εκλογική περιφέρεια: μέχρι τρία (3) κρούσματα προτίμησης
Σε δήμους που αποτελούνται από περισσότερες εκλογικές περιφέρειες:
α. Όταν η εκλογική περιφέρεια έχει μέχρι τρεις (3) εδδές: ένα (1) κούρρα προτίμησης
β. Σε κοινοτικές περιφέρειες με πληθυσμό άνω των 300 κατοίκων: μέχρι δύο (2) τουλάχιστον τρεις (3) θέσεις προτιμήσεως
και
ένας (1) προτιμητέος δημοτικός σύμβουλος των άλλων εκλογικών περιφερειών του δήμου
, Σταυροειδούς προτίμησης
Σε κοινότητες κάτω των 300 κατοίκων: ένα (1) Σταυρό προτίμησης
Μπορείτε να βρείτε όλες τις πληροφορίες σχετικά με τη διαστρέβλωση στην Περιφέρεια-Περιφερειακή Ενότητα και τη Δήμη-Δημοτική Ενότητα, καθώς και τις Κοινότητες στην εφαρμογή του Υπουργείου Εσωτερικών; https://ekloges-info.ypes.gr/ Επιλέξτε μια περιοχή πάνω στο χάρτη για να δείτε τις σχετικές εκλογικές πληροφορίες.
Επίσης, μπορείτε να ενημερώσετε σχετικά το Δήμο σας και τις εκλογικές επιτροπές κατά την ημέρα της ψηφοφορίας στο εκλογικό τμήμα πριν την ψηφοφορία σας.
3. Πόσες εκλογικές περιφέρειες έχουμε για τις περιφερειακές εκλογές και ποιες; Πόσοι σύμβουλοι εκλέγονται ανά περιφέρεια;
Στην ιστοσελίδα του Υπουργείου Εσωτερικών, και ειδικότερα στη διαδρομή «Εκλογές; Δημοτικές & Περιφερειακές Εκλογές; Εγκυκλιοι; Εγκύκλιο 13 / Παραρτήματα του Εγκλήματος 13 », στο Παράρτημα 1 – οι εκλογικές περιφέρειες ανά περιφέρεια (σημειώνεται ότι οι περιφερειακές ενότητες αντιστοιχούν στις εκλογικές περιφέρειες) και στο παράρτημα 3 – Χάρτες αποτυπώνονται οι έδρες – αριθμός περιφερειακών συμβούλων ανά εκλογική περιφέρεια.
4. Πόσες εκλογικές περιφέρειες έχουμε για τις δημοτικές εκλογές και ποιες; Πόσοι σύμβουλοι εκλέγονται ανά δήμο;
Στην ιστοσελίδα του Υπουργείου Εσωτερικών, και ειδικότερα στη διαδρομή «Εκλογές; Δημοτικές και Περιφερειακές Εκλογές; Εγκύκλιοι », έχει δημοσιευτεί αρχείο με την ονομασία« Βάση δεδομένων δημοτικών εκλογών 2019 », στην οποία απεικονίζονται οι δημοτικές ενότητες (εκλογικές περιφέρειες) ανά δήμο, οι κοινότητες και οι αριθμοί των συμβούλων ανά εκλογική περιφέρεια.
5. Ποιοί έχουν δικαίωμα ψήφου στις αυτόνομες εκλογές του 2019 στην Ελλάδα;
Δικαίωμα ψήφου για τις αυτοδιοικητικές εκλογές έχουν:
α. Οι Έλληνες πολίτες που
συμπληρώνουν το 17ο έτος της ηλικίας τους κατά το έτος εκλογής, δηλαδή όσοι έχουν γεννηθεί μέχρι την 31η Δεκεμβρίου
2002, είναι εγγεγραμμένοι σε εκλογικό κατάλογο του δήμου της χώρας και δεν έχουν στερηθεί του δικαιώματος εκλέγειν.
β. Οι πολίτες των λοιπών 27 κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης που:
διαμένουν στην Ελλάδα και συμπληρώνουν το 17ο έτος της ηλικίας τους κατά το έτος εκλογής, δηλαδή όσοι έχουν γεννηθεί μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2002. * δεν έχουν στερηθεί το δικαίωμα εκλογής τους * έχουν εγγραφεί στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους του δήμου της Ελλάδος έως τις 28 Φεβρουαρίου 2019.
6. Ποιοί είναι οι υποψήφιοι συνδυασμοί και οι υποψήφιοι στην περιφέρεια και τον δήμο μου; Που μπορώ να τους ενημερώσω;
Οι εκλογείς μπορούν να ενημερώνονται σχετικά από τον οικείο δήμο, ο οποίος εκδίδει, δημοσιεύει και αναρτά το πρόγραμμα επιλογής.
7. Που θα μπορέσουν να δουν τα αποτελέσματα των αυτοδιοικητικών εκλογών;
Τα αποτελέσματα των εκλογών ανακοινώνονται στην ιστοσελίδα του Υπουργείου Εσωτερικών (https://ekloges.ypes.gr/ ).

Υπενθυμίζεται ότι:
Κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου, δεν επιτρέπεται στα κόμματα και τα συνασπίσματα των κομμάτων να χορηγούν εισιτήρια για τη μετακίνηση των ετεροδόμων ή να εκτελούν ναύλωση μεταφορικών μέσων.
Οι δημόσιοι υπάλληλοι, οι δικαστικοί, οι θρησκευτικοί και οι δημόσιοι υπάλληλοι, όταν ασκούν τα καθήκοντά τους, οφείλουν να τηρούν τις αρχές της ουδετερότητας και της αυτονομίας της διοίκησης. Ως εκ τούτου, τα πρόσωπα που κατέχουν δημόσια αξίωμα ή υπηρετούν σε θέσεις ευθύνης οφείλουν, ιδιαίτερα κατά την προεκλογική περίοδο, να απέχουν από δηλώσεις υποστήριξης υπέρ συγκεκριμένου κόμματος ή απογοητευτικού κόμματος, επικαλούμενη την δημόσια ιδιότητά τους.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.